Prevencija 0

03.05.2024.

10:36

Osećate se slabo, imate utrnulost i grčeve? Ovo su znakovi koji ukazuju na nedostatak kalcijuma u organizmu

Kalcijum igra veoma važnu ulogu u ljudskom telu jer formira i održava kosti i zube, reguliše kontrakcije mišića, olakšava zgrušavanje krvi i pomaže u prenosu nervnih signala.

Izvor: b92.net/klix.ba

Osećate se slabo, imate utrnulost i grčeve? Ovo su znakovi koji ukazuju na nedostatak kalcijuma u organizmu
Shutterstock/CeltStudio

Podeli:

Takođe, kalcijum pomaže u signalizaciji ćelija, funkciji enzima i lučenju hormona. S tim u vezi, važno je da prepoznate znakove koji ukazuju na njegov nedostatak.

Grčevi

Kada je u pitanju kalcijum, obično ga povezujemo sa održavanjem zdravlja kostiju i mišića. Igra ključnu ulogu u kontrakciji i opuštanju mišića. Kada imate nedostatak kalcijuma, javljaju se grčevi u mišićima. Grčevi se najčešće javljaju u nogama, stopalima i rukama, a mogu se primetiti i tokom fizičke aktivnosti.

Peckanje i utrnulost

Nedostatak kalcijuma utiče i na nervni sistem tako što remeti rad nerava, što dalje dovodi do peckanja i utrnulosti u pojedinim delovima tela poput prstiju, usana ili jezika.

Slabost i umor

Nizak nivo kalcijuma takođe uzrokuje slabost mišića, zbog čega se češće osećate umorno. Kada vam nedostaje kalcijum, vaši mišići neće funkcionisati kako treba i osećaćete se slabo i letargično.

Lomljivi nokti

Lomljivi nokti su jedan od prvih znakova nedostatka kalcijuma. Takvi nokti mogu izgledati tanki, tupi ili kvrgavi i možda neće rasti onoliko brzo koliko bi trebalo.

Problemi sa zubima

Kalcijum je vitalna komponenta zubne gleđi, zaštitni spoljašnji sloj zuba. Neadekvatan unos kalcijuma može dovesti do slabljenja gleđi, povećavajući rizik od stomatoloških problema kao što su karijes i osetljivost zuba. Ljudi sa nedostatkom kalcijuma takođe mogu biti skloniji oboljenju desni.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zatreslo se jako: Zemljotres jačine 7,4 stepena

Zemljotres jačine 7,4 stepena po Rihterovoj skali pogodio je u četvrtak uveče sever Čilea, u blizini granice sa Argentinom, a za sada nema izveštaja o povređenima ili većoj šteti, objavio je Američki geološki zavod.

7:18

19.7.2024.

1 d

Podeli: