Sreda, 10.11.2004.

20:35

Bidža uzeo ulicu Đinđiću

Jedna od glavnih ulica u Svilajncu više se ne zove po pokojnom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću.

Izvor: B92

Default images

To je jedna od prvih odluka koju je doneo Dobrivoje Budimirović Bidža, pošto se vratio na mesto predsednika te opštine u centralnoj Srbiji. Inače, ta ulica, koja vodi od centra Svilajnca, preko pešačkog mosta na Resavi, do velikog gradskog parka, nosila je od marta ove godine ime ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića.

Preuređenje ulice još nije završeno, a novi-stari gradonačelnik, Dobrivoje Budimirović Bidža, odlučio je da vrati stari naziv ulice, Aleja palih boraca. On kaže da Zoran Đinđić nije važniji od onih koji su poginuli u Narodno-oslobodilačkoj borbi. “Ja ne znam što se neki novinari i prijatelji tog Zorana Đinđića bune zbog ove odluke. Tu nije reč o nekakvom revanšizmu. Nije im smetalo kada su uklanjali Tita i njegove simbole i kada su skidali petokraku sa Skupštine Beograda. Tada je to bilo u redu i svi ste aplaudirali“, kaže Budimirović.

Kada je prethodna opštinska vlast donela odluku o novim imenima trgova i ulica u gradu, trebalo je da stanovnici Svilajnca po ubrzanoj proceduri promene podatke u svojim ličnim kartama i drugim dokumentima. Međutim, niko od njih to nije učinio. "Sako novi ko dođe na vlast menjaće imena sve dok se mi Srbi ne uzmemo u pamet“, rekao je jedan stanovnik Svilajnca.

Osim imena Aleje Zorana Đinđića promenjeni su i ostali novi nazivi ulica i trgova. U odboru Demokratske stranke za Svilajnac, koja je doskoro bila na vlasti, kažu da su sada već bivša imena ulicama, davali po poznatim ličnostima iz istorije Srbije, kao što su Dositej, Vuk ili Karađorđe. "Mi smo pripremali odluku o promeni imena trgova i ulica tri i po godine. U međuvremenu se dogodilo da je premijer ubijen i on je postao istorijska ličnost“ kaže  Milija Jovanović iz Demokratske sranke.

Sa druge strane Budimirović kaže: "Njega treba ostaviti na miru, tamo gde mu je i mesto, a istorija će pokazati ko je bio u pravu.“

Gradonačelnik Svilajnca imao je za odluku o promeni imena Aleje Zorana Đinđića podršku odbornika DSS-a, Radikala, Pokreta snaga Srbije i svojih starih kolega iz SPS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: