Sreda, 28.09.2022.

18:49

"Ostvario se zavetni san, pravda je pobedila"

Lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio da je odluka naroda o ulasku u sastav Rusije bila očekivana.

Izvor: Sputnjik

Foto: Profimedia

"Stanovnici DNR su upravo to i čekali od 2014. godine", rekao je.

Kako kaže, danas među stanovnicima republike vlada svečano raspoloženje, uprkos neprekidnom granatiranju.

"Za ulazak Donjecke Narodne Republike u sastav Rusije glasalo je 99,23 odsto stanovnika. Takav rezultat je bio očekivan: dugih osam i po godina smo težili tom danu, nepokolebljivo smo branili svoju zemlju od zločinačkog ukrajinskog režima i branili smo svoje pravo da budemo Rusi. Ostvario se zavetni san, pravda je pobedila", rekao je Pušilin.

Sada odluku stanovnika DNR treba utvrditi na zakonodavnom nivou u Moskvi: upravo zbog toga Pušilin je otputovao u rusku prestonicu.

"Volja naroda Donjecke Narodne Republike ogleda se u završnom protokolu Centralne izborne komisije. Sa tim dokumentom sam i krenuo u Moskvu kako bi ozvaničio ulazak republike u sastav Rusije", dodaje lider DNR.

Nakon završetka neophodnih procedura, Donjeck će postati jedan od subjekata Rusije. Pušilin dodaje da Donbas, uprkos promeni statusa teritorije, ni u kom slučaju ne planira da prekida kontakte sa državama koje su letos priznale njenu nezavisnost.

"Naravno, nakon ovog dugoočekivanog događaja očekuju nas mnoge promene, to će se odnositi i na spoljnopolitički rad. Kao ruski subjekat, mi ćemo se pridržavati vektora razvoja diplomatskih odnosa naše velike otadžbine. Polazeći od toga, siguran sam da ćemo sačuvati tople i uzajamno korisne odnose sa onim zemljama koje se nisu plašile da nas podrže u teško vreme i koje su priznale državni suverenitet Donjecke Narodne Republike", pojasnio je Pušilin.

Kako dodaje, jedan od ključnih spoljnih partnera DNR bila je i ostala Sirija, koja je među prvima priznala nezavisnost republike.

"Sa takvim zemljama, uključujući Siriju, realizovaćemo postignute sporazume. I kao subjekt Rusije, imaćemo pravo na spoljnoekonomske odnose", kazao je Pušilin.

Završeno je glasanje na referendumima u DNR, LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti. Građani su ubedljivo podržali ulazak ove četiri oblasti u sastav Rusije. U DNR je ovaj korak podržalo 99,23 odsto birača, u LNR - 98,42 odsto, u Zaporoškoj oblasti – 93,11 odsto, u Hersonskoj – 87,05 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: