Sreda, 26.06.2019.

10:28

Putin ide Trampovim stopama, ostao još samo jedan korak

Savet Federacije Rusije usvojio je zakon kojim se obustavlja važenje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

Izvor: Sputnjik

Putin ide Trampovim stopama, ostao još samo jedan korak
Foto: Tanjug/AP/Pablo Martinez Monsivais

Sada će zakon biti podnet na potpis predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, nakon čega će stupiti na snagu. U skladu sa zakonom, predsednik ima pravo i da donese odluku o obnovi važenja sporazuma.

Ranije je predsednik Rusije predložio parlamentu da usvoji zakon o obustavljanju navedenog sporazuma.

Juče je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg zapretio da će preduzeti mere ukoliko Rusija ne bude ispunjavala obaveze prema Sporazumu o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, koji je zaključen između SAD i SSSR-a.

Američki predsednik Donald Tramp ranije je saopštio da Vašington 2. februara počinje proceduru za povlačenje iz Sporazuma o likvidaciji raketa.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je na to izjavio da će Rusija recipročno odgovoriti na odluku SAD o povlačenju iz sporazuma i takođe obustaviti učešće u sporazumu.

On je rekao i da Moskva neće dopustiti da bude uvučena u skupu trku u naoružanju i dodao da svi predlozi Rusije o razoružanju „ostaju na stolu, a vrata ostaju otvorena“, ali je i naredio da ruski zvaničnici ne iniciraju nikakve pregovore po tom pitanju.

Ruski lider je 4. marta potpisao ukaz prema kojem Rusija prekida ispunjavanje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: