Sreda, 17.04.2019.

08:29

Trampov veto broj dva

Predsednik SAD Donald Tramp stavio je veto na kongresnu rezoluciju o obustavljanju američke vojne pomoći Saudijskoj Arabiji u ratu u Jemenu.

Izvor: Beta/AP

Trampov veto broj dva
Foto: Tanjug/AP

To je drugi put da je Tramp upotrebio svoje pravo veta. Takav potez se očekivao a rezolucija nema dovoljnu podršku u Kongresu da bi veto bio zaobiđen.

Doneta rezoluzija Kongresa se zasnivala na do sada nekorišćenoj Rezoluciji o ratnim ovlašćenjima iz 1973, namenjenoj ograničenju ovlašćenja predsednika SAD da vodi ratove u inostranstvu bez saglasnosti Kongresa.

Usvajanjem rezolucije o Jemenu Kongres je pokazao volju da ponovo uspostavi svoja ovlašćenja u odlukama o učešću u ratovima nakon što po tom pitanju decenijama nije pravio probleme predsednicima iz obe stranke.

Tramp je u obrazloženju veta rezoluciju nazvao "nepotrebnim, opasnim pokušajem slabljenja njegovih ustavnih ovlašćenja" i rekao da ona ugrožava živote američkih gradjana i vojnika. Kongresmeni su sve zabrinutiji zbog Trampovih bliskih odnosa sa Saudijskom Arabijom usled pokušaja da dodatno izoluje Iran.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: