Četvrtak, 15.10.2020.

12:13

EU: Sankcije

EU uvela sankcije protiv šest pojedinaca i jednog entiteta zbog upotrebe hemijskog oružja u pokušaju atentata na Alekseja Navaljnog.

Izvor: Tanjug

EU: Sankcije
InkDropCreative/Depositphotos

Usvojene restriktivne mere sastoje se od zabrane putovanja u EU i zamrzavanja imovine, a licima i entitetima iz EU zabranjeno je stavljanje sredstava na raspolaganje onima koji su sankcionisani.

U pitanju su Andrej Jarin, načelnik Predsedničke uprave za unutrašnju politiku pri Izvršnoj kancelariji predsednika, Sergej Kirijenko, prvi zamenik šefa kabineta Izvršne kancelarije predsednika Rusije, Sergej Menjelo, predstavnik predsednika Ruske Federacije u sibirskom okrugu, Aleksander Bortnikov, direktor Savezne bezbednosne službe, Pavel Popov, zamenik ministra obrane i Aleksej Krivoručko, zamenik ministra obrane.

Pod sankcijama se našao i Državni naučno-istraživački institut za organsku hemiju i tehnologiju, koji je učetvovao u istraživanjima i proizvodnji nervnog otrova "Novičok".

Evropski savet ocenjuje da su osobe protiv kojih su sankcije uvedene na dovoljno visokim položajima ili su zadužene dikretno za pitanja hemijskog oružja i da su odgovorne za pružanje podrške osobama koje su učestvovale u trovanju Alekseja Navaljnog.

Isti pravni instrument upotrebljen za sankcionisanje odgovornih za posedovanje, transport i upotrebu toksičnog nervnog agensa u slučaju Skripalj, navode u Evropskoj službi za spoljne poslove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: