Četvrtak, 13.09.2018.

11:25

Tražioci azila kao u "zatvoru"

Tražioci azila, prema članu pokrajinske vlade Donje Austrije zadužen za azil Getfridu Valdhojzlu, ne bi smeli da napuštaju svoj smeštaj.

Izvor: Tanjug

Tražioci azila kao u
Foto: Gettyimages

Njegova služba uputila je mejl vlasnicima smeštaja, kao i nevladinim organizacijama u kojem se traži da se svako napuštanje smeštaja tokom dana u periodu dužem od tri dana u mesecu prijavi.

Valdhojzel želi da tražioci azila sve vreme budu u smeštaju, a dozvoljava se samo odlazak kod lekara, do institucija ili posla.

Kontrole treba da preuzmu privatni pružaoci smeštaja i u mejlu se od njih zahteva da prijave svako napuštanje i tokom dana.

"To pravno nije održivo. Tražioci azila imaju pravo da se kreću slobodno po celoj Austriji"; ističe Herbert Langtaler iz nevladinog Centra za koordinaciju azilanata.

U drugim pokrajinama se zahteva prijavljivanje napuštanja smeštaja duže od tri dana.

U mejlu pokrajinske vlasti prete nevladinim organizacijama i privatnim pružaocima smeštaja sa prijavama.

Inače pružaoci smeštaja dobijaju dnevno 21 evro po danu i izbeglici, pa bi nepoštovanje odluke o prijavi bilo tretirano kao nelegalno primanje novca od države.

Zanimljivo je i da se od pružaoca smeštaja zahteva da prijave i "imovinsko stanje" tražioca azila, odnosno da li imaju skupe mobilne telefone, televizore ili slično.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: