Ponedeljak, 13.05.2019.

08:10

Napadnuti saudijski tankeri koji su vozili naftu za Ameriku; Iran: Zavera

Dva saudijska naftna tankera u nedelju napadnuta kod obale Fudžejre, koja pripada Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Izvor: Tanjug, Beta/AP

Napadnuti saudijski tankeri koji su vozili naftu za Ameriku; Iran: Zavera
Foto: Tanjug/AP Photo/Kamran Jebreili

Ministar energetike Saudijske Arabije Halid el Falih rekao je da je u pitanju sabotažni napad, čime je, kako kaže, dovedena u pitanje bezbednost snabdevanja sveta naftom.

Saudijsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su napadi kod obala UAE "opasne pretnje bezbednosti plovidbi i međunarodnoj sigurnosti", prenela je agencija Rojters.

Jedan od dva tankera bio je na putu da ukrca saudijsku sirovu naftu u luci Ras Tanura, da bi je posle isporučila kupcima državne naftne kompanije "Saudi Aramko" u SAD, rekao je Falih.

U napadu nije bilo povređenih ili curenja nafte, ali je izazvao znatno oštećenje na strukturi dva tankera, dodao je on.

U nedelju, ministarstvo spoljnih poslova UAE saopštilo je da su četiri broda bila predmet "sabotažnih operacija" nedaleko od teritorijalnih voda UAE i da nije bilo žrtava.

Iran upozorava: Zavera

Istovremeno, iransko ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je razjašnjenje toga šta se desilo s dva saudijska tankera.

Portparol Abas Musavi izrazio je zabrinutost zbog eksplozija na tankerima i rekao da je potrebno još informacija o tom događaju. I on je naveo da je bezbednost brodova i pomorskog saobraćaja u regionu od najveće važnosti.

Kako je prenela agencija IRNA, portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova upozorio je protiv bilo kakve "zavere orkestrirane od onih koji žele zlo" i "stranog avanturizma" koji bi podrili stabilnost i bezbednost regiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: