Petak, 09.08.2019.

08:43

Pregovori oko Kašmira: Ministar spoljnih poslova Pakistana otišao u Indiju

Ministar spojnih poslova Pakistana Šah Mahmud Kureši je otputovao u Kinu u nastojanjima da izvrši pritisak na Indiju da promeni odluku o regionu Kašmir.

Izvor: Tanjug

Pregovori oko Kašmira: Ministar spoljnih poslova Pakistana otišao u Indiju
Ilustracija: EPA-EFE/Saood

Mahmud Kureši će u petak imati susrete sa kineskim zvaničnicima, prenosi AP. On će pokušati da ubedi Indiju da promeni odluku o ukidanju specijalnog statusa spornog regiona Kašmira.

Kureši je rekao da će izvestiti pakistanske "potvrđene prijatelje" o situaciji nastaloj posle odluke Nju Delhija da oduzme Kašmiru status savezne države i svede ga na teritoriju, čime mu je snizio i nadležnosti garantovane indijskim ustavom.

Islamabad je najavio i da razmatra da se obrati i Međunarodnom sudu pravde povodom tog indijskog poteza.

U Šrinagaru, glavnom gradu indijskog dela Kašmira, uveden je policijski čas posle odluke Nju Delhija o ukidanju specijalnog statusa za ovaj region. Svi putevi su zatvoreni, a presečene su i sve komunikacije, isključen internet. Stanovništvo je primorano da ne izlazi iz svojih domova dok hiljade indijskih vojnika patroliraju ulicama, prenosi AP.

Kako navodi agencija, strahuje se od eskalacije besa građana i izazivanja novih sukoba u ovom regionu, koji decenijama izaziva spor između Indije i Pakistana. Kašmir, koji ima većinsku muslimansku populaciju, je himalajski region u graničnom pojasu tri nuklearne sile - Indije, Pakistana i Kine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: