Utorak, 07.04.2015.

12:20

Deblokiran internet u Turskoj

Slobodan pristup internetu ponovo je uspostavljen u Turskoj posle jučerašnje blokade zbog objavljivanja snimaka ubijenog tužioca u talačkoj krizi.

Izvor: Beta/AFP

Default images
Foto: Beta/AP

Turski list Hurijet javio je da je posle Tvitera i Fejsbuka i Jutjub uslišio zahteve turskih vlasti da se snimci tužioca skinu.

Pristup tim mrežama i još 150 vebsajtova blokiran je na nekoliko sati juče u Turskoj po naređenju sudije u Istanbulu koji je procenio da su slike sudije Mehmeda Selima Kiraza sa pištoljem prislonjenim na slepočnicu predstavljaju "terorističku propagandu" i remete javni redi.

Tužioca Mehmeta Selima Kiraza su 31. marta više od šest sati kao taoca držala dvojica naoružanih pripadnika turske radikalne levičarske grupe, a preko društvenih mreža objavili su njegovu sliku sa pištoljem prislonjenim na slepoočnicu.

Tužilac i dvojica napadača ubijeni u policijskoj akciji rešavanja talačke krize.

Istanbulski sudija je juče takođe naložio pretraživaču Gugl da povuče slike tužioca, pod pretnjom da će i njemu zabraniti pristup u Turskoj, navela je turska štampa.

Odluka o blokiranju internet sajtova izazvala je ogorčenje korisnika, opozicije i nevladinih organizacija za odbranu slobode izražavanja.

Turska vlada od pre godinu dana sprovodi kontroverzne mere u nastojanju da kontroliše internet i društvene mreže.

U martu 2014, uoči lokalnih izbora sadašnji predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji je tada bio premijer, naložio je blokadu Tvitera i Fejsbuka, optuženih da prenose navode o korupciji za članove njegovog uskog okruženja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: