Četvrtak, 02.04.2020.

12:45

"Češka, Mađarska i Poljska prekršile zakon EU"

Evropski sud pravde presudio je danas da su Češka, Mađarska i Poljska prekršile zakon EU odbijanjem da se pridržavaju programa izbegličkih kvota.

Izvor: Beta/AP

Ilustracija: Depositphotos/ Kuzmafoto

Program je pokrenut nakon što je više od milion migranata ušlo u EU, uglavnom bežeći od rata u Siriji i Iraku.

U hitnom postupku 2015. godine, države članice EU su se saglasile da presele oko 160.000 izbeglica iz Italije i Grčke, koje su bile pogođene velikim prilivom migranata.

Pet godina kasnije Grčka se i dalje bori da preuzme teret, a hiljade ljudi se i dalje nalazi u veoma lošim uslovima na grčkim ostrvima. Odluka o "privremenom preseljenju" donesena je glasanjem koje je zahtevalo dvotrećinsku većinu zemalja članica EU, kojih je tada bilo 28. Češka, Mađarska i Poljska bile su među malom grupom država koje su glasale protiv.

Na kraju je preseljeno samo oko 40.000 izbeglica. Češka, Mađarska i Poljska nisu preuzele brigu skoro ni o jednoj izbeglici tokom dve godine kada je program bio u funkciji. Izvršna komisija EU tražila je objašnjenje, ali nisu dobili zadovoljavajuće odgovore.

Evropski sud pravde je u svojoj presudi rekao da "odbijanjem da se povinuju privremenim mehanizmima za preseljenje podnosilaca zahteva za medjunarodnu zaštitu Poljska, Mađarska i Češka nisu ispunile svoje obaveze prema zakonu Evropske unije".

Tri države su tvrdile da su za osiguranje javne bezbednosti odgovorne same države EU, a ne komisija, koja je sastavila šemu kvota i izvela zemlje pred sud. Međutim, Sud EU sa sedištem u Luksemburgu saopštio je da se "ne mogu osloniti ni na svoje odgovornosti koje se tiču održavanja javnog reda i mira i očuvanje unutrašnje bezbednosti, niti na navodno loše funkcionisanje mehanizma za preseljenje kako bi se izbeglo sprovodjenje tog mehanizma".

Odbijanje država da učestvuju u podeli opterećenja i pomognu partnerima u nevolji izazvalo je jednu od najvećih političkih kriza u EU. Pitanje migracije otvorilo je novi rezervoar glasova na izborima za krajnje desne stranke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: