UBS otkucao kolege: Tajni dogovori koštaće pet banaka milijardu evra

Brisel -- Evropski regulatori tržišta kaznili su danas pet banaka sa ukupno 1,07 milijardi evra zbog nameštanja na spot tržištu kod 11 stranih valuta, objavio je Rojters.

Izvor: B92, BBC
Podeli
Foto: Epa/MAURITZ ANTIN
Foto: Epa/MAURITZ ANTIN

Švajcarski UBS nije kažnjen jer je prijavio dva kartela Evropskoj komisiji.

Kažnjeni su Barkliz, Sitigrup, Džej-Pi Morgan, japanski MUFG i Rojal benk of Skotland.

Četiri banke su kao kartel "Banana split" kažnjene sa ukupno 811 milion evra – Barkliz, Sitigrup Rojal benk of Skotland (RBS) i MUFG.

Druga kazna odnosi se na kartel "Eseks ekspres" a čine ga Barkliz, RBS i MUFG i tu kazna iznosi 258 miliona evra.

Evropska komisija saopštila je da je nameštanje na tržištu rađeno u periodu od 2007. do 2013. godine.

Istraga Komisije, započeta u septembru 2013, otkrila je da su pojedini trgovci stranim valutama, koristeći onlajn čet-rumove, razmenjivali planove trgovanja i povremeno koordinisali svoje strategije trgovanja.

Tako dobijene informacije omogućavale su im da donose odluke na tržištu da li da kupuju ili prodaju te valute i kada, tvrdi Komisija.

"Većina trgovaca koji su učestvovali u tim četovima poznavali su se lično", saopštila je EK. Na primer, jedan čet-rum nazvan je Eseks ekspres, jer su svi trgovci osim jednog bili iz Eseksa, a sretali su se u vozu za London.

Finansijske institucije širom sveta u protekloj deceniji pogodile su kazne vredne milijarde dolara zbog dogovaranja ključnih parametara.

strana 1 od 158 idi na stranu