Svet 7

09.05.2024.

14:39

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

Izvor: Tanjug

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak
Shutterstock/rafastockbr

Podeli:

Godišnja stopa inflacije u Argentini je u martu dostigla 287 odsto, što je među najvišim u svetu, prenosi AP.

Agencija navodi da će jučerašnje saopštenje centralne banke olakšati teret mnogim Argentincima koji moraju da nose ogromne torbe, pa i kofere, pune gotovine kako bi obavili uobičajene transakcije.

Novčanica od 10.000 pezosa vredi 11 dolara prema zvaničnom kursu i 9 dolara po kursu na crnom tržištu i očekuje se da će biti puštena u promet sledećeg meseca.

Najpopularnija novčanica i dalje je ona od 1.000 pezosa, koja je prvi put štampana 2017. godine i vredela je oko 58 dolara na crnom tržištu, a sada je svega oko jednog dolara.

Desničarski predsednik Argentine Havijer Milej, koji je preuzeo dužnost prošlog decembra, pobedio je na osnovu obećanja da će ukrotiti inflaciju i stabilizovati lokalnu valutu tako što će preokrenuti politiku prrthodnih levičarskih vlada koje su štampale novac za finansiranje javne potrošnje.

U međuvremenu, njegove oštre mera štednje podigle du cene na nivoe u SAD i Evropi, što je drastično produbilo ekonomske probleme običnih Argentinaca.

Zbog toga su organizovani masovni štrajkovi širom zemlje, a poslednji u nizu planiran je za četvrtak, napominje AP.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

21 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Podeli: