Svet

Četvrtak, 11.08.2022.

10:52

Odlazak ih košta 190 miliona evra: U Rusiji iscrpljene zalihe koka-kole

Koka-Kola HBC je danas navela da je pretrpela finansijski udarac od 190 miliona evra u prvoj polovini godine zbog troškova vezanih za poslovanje u Rusiji.

Izvor: Tanjug

Odlazak ih košta 190 miliona evra: U Rusiji iscrpljene zalihe koka-kole
Ilustracija: Depositphotos/monticello

Naime, u Rusiji je obustavila prodaju koka-kole posle napada Moskve na Ukrajinu.

Koka-Kola HBC je takođe ažurirala svoju prognozu poslovnog rezultata, pa sada očekuje uporedivi operativni profit u 2022. između 740 i 820 miliona evra, usled smanjenog prisustva u Rusiji i problema sa inflacijom, što je manje od 831 miliona evra, koliko je prijavila u 2021, izveštava Rojters.

Ova kompanija za flaširanje bezalkoholnih pića, koja je Rusiju nekada smatrala jednim od svojih najvećih tržišta, očekuje da će pretrpeti finansijski trošak od oko 82 miliona evra i u drugom polugodištu, jer su iscrpljene sve njene zalihe u Rusiji, gde više neće proizvoditi ili prodavati koka-kolu ili druge kompanijske brendove.

HBC, koji se kotira na Londonskoj berzi, takođe je izvestio o padu neto dobiti od 34 procenta na oko 153 miliona evra tokom šest meseci, zaključno sa 1. julom, usled rasta troškova i uticaja visoke inflacije.

HBC je jedna od brojnih punionica kompanije Koka-Kola, nadležan za lokalne franšize za flaširanje i prodaju pića koje proizvodi čuveni američki proizvođač.

Kompanija Koka-Kola ima više od 20 posto vlasničkog udela u HBC-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

20 h

Podeli: