Aktuelno 9

29.05.2024.

8:25

Virus se krije usred Windowsa

Antivirus kompanija Kaspersky upozorila je na novi ucenjivački softver ShrinkLocker, koji koristi propuste u sigurnosnom sistemu Bitlocker.

Izvor: Tanjug

Virus se krije usred Windowsa
Shutterstock/Summit Art Creations

Podeli:

Virus može da se aktivira čim korisnik instalira svoju verziju operativnog sistema Windows, čime se podiže i zaraženi Bitlocker. 

"Napadači su kreirali virus u VBScript-u, programskom jeziku koji se koristi za automatizaciju zadataka na računarima koji koriste Windows. Ovaj program proverava koja je verzija instalirana na uređaju i u skladu sa tim aktivira funkciju Bitlocker", ističe se u saopštenju.

Zlonamerni softver blokira pristup korisničkim informacijama na uređaju, a nakon toga zahteva otkup za otključavanje podataka, uz poruku "Nema opcija za oporavak Bitlockera na vašem računaru"

Virus može da prodre kako u novije, tako i starije verzije sistema Windows, a Kaspersky kao mere prevencije predlaže snimanje i nadgledanje mrežnog saobraćaja.

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: