BBC 0

29.05.2024.

9:42

Muzika: Najređi album na svetu rep grupe Vu-Teng Klan biće izložen u Australiji

Smešten u kitnjastoj srebrnoj kutiji, album "Once Upon a Time in Shaolin" urađen je tako da bude umetničko delo i postoji samo jedna kopija kompakt-diska (CD).

Muzika: Najređi album na svetu rep grupe Vu-Teng Klan biće izložen u Australiji
BBC

Podeli:

Album koji je toliko redak i vredan da je stigao svega do nekolicine ušiju, biće izložen u australijskoj galeriji, pružajući publici užitak u ekskluzivnim pesmama koje se nalaze na njemu.

Smešten u kitnjastoj srebrnoj kutiji, album "Once Upon a Time in Shaolin" (Bilo jednom u Šaolinu), koji je Vu-Teng Klan (Wu-Tang Clan) snimao u tajnosti tokom šest godina, urađen je tako da bude umetničko delo. Postoji samo jedna kopija kompakt-diska (CD).

Ploča pionirske hip-hop grupe iz Njujorka najskuplja je ikada prodata.

Trenutno je u Muzeju stare i nove umetnosti Tasmanije - Mona.

Tokom 10 dana u junu, ovaj muzej će biti domaćin malih žurki gde će se preslušavati odabrani tridesetominutni deo albuma.

Album je deo izložbe Namedropping, koja ispituje status, ozloglašenost i "ljudsku težnju".

"S vremena na vreme, pojavi se objekat na ovoj planeti koji poseduje mistična svojstva što prevazilaze njegove materijalne okolnosti", rekao je glavni kustos Mone Džerod Rolins.

"'Once Upon a Time in Shaolin' je više od albuma, tako da sam znao da moram da ga stavim na ovu izložbu."

Nastao na Stejten Ajlendu ranih 1990-ih, Vu-Tang Klan je zauvek, kako se neretko govori, doveo do revolucije u hip-hopu, ali je pored toga poznat i po nasilnim i seksualno eksplicitnim tekstovima.

Snimljen u Njujorku i produciran u Marakešu između 2006. i 2013. godine, "Once Upon a Time in Shaolin" donosi pesme na kojima se pojavljuje devet živih članova grupe, ali i pop izvođačica Šer kao i glumica Karis van Hauten iz serije Igra prestola.

BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.

Grupa je smatrala da je vrednost muzike umanjena zbog onlajn strimovanja i piraterije, te želela je da zauzme "400 godina star pristup muzici u renesansnom stilu, nudeći je kao naručenu robu".

To podrazumeva ručno izrezbarenu kutiju od nikla i rukopis u kožnom povezu koji sadrži stihove i sertifikat o autentičnosti - i zakonski uslov da vlasnik ne može da objavi 31 pesmu 88 godina.

Producent RZA ga je uporedio sa Pikasovim umetničkim delom ili drevnim egipatskim artefaktom.

"To je pre jedinstven original nego master kopija albuma", rekao je kada je album pušten u prodaju 2015.

Kao rezultat toga, samo nekoliko ljudi na planeti je čulo delove 31 pesme.

Grupa potencijalnih kupaca i medija čula je trinaestominutni isečak 2015. godine, aMartin Škreli, osramoćeni izvršni direktor jedne farmaceutske kompanije, koji je kupio album za dva miliona dolara, emitovao je klipove sa ovom muzikom na Jutjubu kako bi proslavio pobedu Donalda Trampa na izborima 2016.

Škreli je kasnije bio primoran da ga preda američkim tužiocima 2018. pošto je osuđen za prevaru investitora, a zatim je prodat digitalnom umetničkom kolektivu Pleasr.

Kolektiv je u saopštenju naveo da su žurke preslušavanja albuma u Moni, koje će trajati od 15. do 24. juna, pomogle da se ostvari "hrabra vizija grupe da napravi album u jednoj kopiji kao delo likovne umetnosti".

Mona je poznata po provokativnim izložbama - nedavna pod nazivom Salon za dame (Ladies Lounge) privukla je međunarodnu pažnju pošto se našla u centru slučaja protiv diskriminacije.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: