Ishrana 1

29.05.2024.

8:09

Da li je povremeni post zaista zdrav?

Povremeni post, takođe poznat kao "intermittent fasting" je rastući trend u svetu.

Izvor: klix.ba/b92.net

Da li je povremeni post zaista zdrav?
Shutterstock/Iulian Valentin

Podeli:

Neki ga smatraju idealnom opcijom za mršavljenje, ali ova metoda nije baš najbolja opcija za vaše zdravlje.

Prema EatingWell-u, neki oblici povremenog posta omogućavaju vam da jedete šta god ste nameravali za taj dan, ali u periodu od pet ili osam sati, dok drugi planovi povremenog posta imaju specifičnu hranu za svaki dan.

Zagovornici povremenog posta ističu mnoge prednosti, uključujući gubitak težine i smanjen nivo insulina. Kada su nivoi insulina visoki predugo, to povećava rizik od gojaznosti, dijabetesa tipa 2 i bolesti srca.

Međutim, dok povremeni post ima kratkoročne prednosti, nova studija predstavljena na Naučnom predavanju o epidemiologiji i prevenciji Američkog udruženja za srce sugeriše da povremeni post možda nije najbolja opcija. Pošto je reč o studiji koja nije objavljena u naučnim časopisima, istraživanje još uvek nije zvanično i više služi kao preporuka.

Ipak, važno je istaći da su istraživači ispitali podatke o 20.000 Amerikanaca iz Nacionalnog istraživanja o zdravlju i ishrani od 2003. do 2018. i uporedili ih sa podacima o ljudima koji su umrli od 2003. do decembra 2019. iz Nacionalnog indeksa smrti Centra za kontrolu bolesti. kontrola i prevencija bolesti.

Prosečna starost učesnika bila je 49 godina, a oko polovine su bile žene. Praćeni su u proseku od osam do 17 godina. Analiza je pokazala da su ljudi koji su pratili obrazac da jedu svu hranu manje od osam sati dnevno imali 91 odsto veći rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti.

Među ljudima sa postojećim kardiovaskularnim oboljenjima, period povremenog gladovanja od osam do 10 sati dnevno bio je povezan sa 66 posto većim rizikom od smrti od srčanih bolesti ili moždanog udara.

Međutim, iako je studija identifikovala vezu između povremenog posta i kardiovaskularnih bolesti, to ne znači da je vremenski ograničena dijeta uzrokovala takoreći kardiovaskularnu smrt. Pored toga, može postojati objašnjenje za vezu između povremenog posta i srčanih bolesti.

"Povremeni post je sam po sebi stresan za telo, a u kontekstu našeg modernog života koji je već ispunjen hroničnim emocionalnim, fiziološkim stresorima i stresorima iz okoline, povremeni post može doneti više štete nego koristi", rekla je doktorka Džilijan Grivs za EatingWell.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi lažu, Su-57 je beskoristan?

Vest da su ukrajinske oružane snage oborile ruski Su-57 predstavljena je kao “čudo”, ali sve je više onih koji tvrde da je ta letelica beskorisna.

13:53

19.6.2024.

1 d

Podeli: