Promo

29.05.2024.

11:22

Uticaj savremenog užurbanog života na zdravlje

Svedoci smo i učesnici trenutne ere savremenog života u kojem retko imamo vremena za predah. Ne samo da provodimo veliki deo dana na poslu, već i povratak kući može biti velika noćna mora.

Izvor: B92.net

Uticaj savremenog užurbanog života na zdravlje
GaudiLab/Shutterstock

Podeli:

A onda, kada dođemo u udobnost svog doma, čekaju druge obaveze, planiranje obroka, sređivanje stana, pranje veša... Stalno smo u pokretu, pa naš nervni sistem nikada nema vremena da se smiri. Ako tome dodamo i stres koji smo doživeli na poslu, a koji se zadržava i posle njega, nije ni čudo što zdravlje najviše u svemu tome ispašta.

Posle izvesnog vremena javljaju se i potencijalni fizički bolovi, koji su rezultat nepravilnog držanja i nedostatka vremena za istezanje i vežbanje.

Sve u svemu – promena počinje sa prepoznavanjem problema.

Prepoznajte prve simptome stresa na vreme

Stres, iako je neizbežan i sastavan deo života, nekad može imati i veće posledice na naš organizam. Kada imamo loše reakcije na njega, simptomi stresa će se ispoljavati na različite načine.

Početak jeste zasigurno učestalija nervoza, gde ćete možda u neadekvatnim situacijama i na ljudima koji to nisu zaslužili ispoljiti svoje trenutne frustracije, što može posledično loše uticati na zajednički odnos.

Standardni simptomi stresa su i promene u apetitu – previše ili premalo hrane. Brza hrana, grickalice i slatkiši su porok skoro svakog od nas, a želja za njima se može pojačati u momentima stresa kada posežemo za emocionalnim prejedanjem kao rešenjem.

Drugi simptomi uključuju promene u probavi, stolici, mučnine, kao i povišen krvni pritisak ili puls. Često u ovim ciklusima imamo i problema sa spavanjem, jer mozak konstantno traga za rešavanjem problema.

Bolovi u leđima kao najčešće posledice

Pored prethodno navedenih uticaja koje užurbani način života može imati na nas, drugi problemi koji se javljaju su u vezi sa mišićima. Tokom dugog radnog dana, često smo u nepravilnim sedećim položajima, što prouzrokuje bolove u leđima.

Osam sati u istoj stolici na radnom mestu je veliki pritisak na kičmu, pa se tako posledično javljaju i bolovi u različitim delovima leđa. Po povratku kući, ne bi li se opustili, ležimo iskrivljeni gledajući u telefon, pa se bol u leđima produžava i premešta i na vrat i gornji deo.

Tako, pod uticajem stresa, u potpunosti zaboravimo na pravilno držanje, koje je kasnije sve teže ispraviti ukoliko aktivno ne radimo na tome. Početak mogu biti upravo jutarnje vežbe istezanja.

Tegovi za vežbanje i otklanjanje bolova

Dakle, nakon što dan započnete razgibavanjem, kada u toku dana nađete vremena možete se više posvetiti sebi, a to možete učiniti upravo tegovima za vežbanje.

Možete početi proces sa malim tegovima, tako da možete odraditi više od deset ponavljanja po jednoj seriji. Postoji mnogo onlajn vođenih treniga koje možete isprobati i olakšati sebi bolove, ili, ukoliko imate vremena u toku dana, možete posetiti teretanu i konsultovati se sa stručnim licem.

Tegovi za vežbanje bi trebalo da prouzrokuju blagi zamor u mišićima nakon treninga, što znači da ako ga ne osećate po završetku, potrebna je veća težina. Naravno, to su neke finese koje možete usput ispraviti, ali početak i volja su najvažniji ukoliko želite bolju formu.

Promene u ishrani – od preskakanja obroka do prejedanja

U zavisnosti od ličnosti i karaktera pojedinca reakcije na užurban način i tempo života mogu dovesti do različitih poremećaja u ishrani. Iako su isti češći nego što možete da zamislite, važno je prepoznati ih na vreme jer oba ekstrema mogu i te kako uticati na celokupno zdravlje čoveka.

Najnovija istraživanja i studije pokazuju da preskakanje bilo kog od tri glavna obroka u dužem vremenskom periodu može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih rizika.

Dok sa druge strane previše hrane, pogotovo onih obroka kasno uveče, za posledicu može imati ne samo naglo povećanje telesne težine već može značajno uticati i na zdravlje srca što znači da može dovesti do kardiovaskularnih oboljenja.

Podeli:

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: