Srbija

Sreda, 26.05.2021.

11:29

Zarada je dobra, ali kakvi su drugi uslovi rada za dostavljače hrane? VIDEO

Otkad je počela epidemija, iznedrila se i potreba za dostavljačima hrane. Oni danas imaju dobre zarade, ali ne i dobre uslove rada.

Izvor: B92, TV Prva

Zarada je dobra, ali kakvi su drugi uslovi rada za dostavljače hrane? VIDEO
Foto: Printskrin, TV Prva

Za njih se, kao i za neke druge poslove, uglavnom primenjuje fleksibilno radno zakonodavstvo. Šta to tačno znači? Da li ljudi koji rade po ugovoru o privremeno-povremenim poslovima uopše imaju status zaposlenog?

Gošće Televizije Prva bile su Svetlana Budimčević iz Unije poslodavaca Srbije i Ranka Savić iz Asocijacije nezavisnih sindikata Srbije.

"Gledajući radno zakonodavstvo - da, oni koji rade po ovakvim ugovorima nemaju status zaposlenog, s obzirom na to da se Zakon o radu i konkretno radni odnos odnosi samo na zasnivanje radnog statusa pod ugovorom o radu na neodređeno ili određeno vreme. Ovakva vrsta ugovora je drugačija, oni su zaista u radnom režimu, ali ne u tom nekom standardnom radnom režimu, kako se popularno kaže", rekla je Svetlana Budimčević.

Ovo znači da dostavljači imaju neke druge vrste ugovora koji ne podrazumevaju zaposlenje.

"Problem je što u našem Zakonu o radu praktično ne postoji definicija radnog odnosa i na to smo mi ranije ukazivali, pa bi onda možda bilo lakše i da razgraničimo i šta je radni odnos, ali i sve ostale vrste radnog angažovanja", dodaje ona.

Ističe da je status ovakvih radnika u poslednje vreme poprilično aktuelan, naročito u doba korone, jer oni nemaju prava na zdravstvenu zaštitu, što se sada pokazalo kao primarno.

"Trebalo bi u budućnosti razmišljati u tom pravcu, da se zakonski regulišu različiti pojavni oblici", dodaje Svetlana Budimčević.

Ranka Savić iz Asocijacije nezavisnih sindikata Srbije kaže da dostavljači hrane najčešće komuniciraju sa nekim agencijama za posredovanje, te da sa kompanijama za koje dostavljaju hranu nemaju ni kontakt.

"Oni u najvećem broju slučajeva imaju kontakt sa posredničkim kompanijama. Ovde je problem što se sami dostavljači hrane ne bune protiv takvog statusa", navodi Ranka Savić.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

3 h

Podeli: