Srbija

Petak, 19.04.2019.

10:54

Otkriveno više od tri mlrd. RSD utajenog poreza, pod lupom e-trgovina

Poreska policija je za tri meseca ove godine otkrila preko tri milijarde dinara utajenih od poreza, što je za pet odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Izvor: Tanjug

Otkriveno više od tri mlrd. RSD utajenog poreza, pod lupom e-trgovina
Foto: Faustpr/Depositphoto

To je saopšteno iz Poreske uprave.

Pod lupom je elektronska trgovina a otkrivene su i 22 takozvane "peračke" i "fantom" firme koje se osnivaju samo radi izbegavanja plaćanja poreza.

Poreska policija je prošle nedelje pronašla više lokacija sa skupocenom robom koja se prodavala isključivo internetom, a Ivan Ivanović iz Poreske policije za RTS kaže da je tokom pretresa na šest lokacija u Beogradu, Novom Sadu i Nišu "pronađena i zaplenjena velika kolicina robe namenjene prometu, za koje vlasnici nisu posedovali dokaze o poreklu, a ukupna vrednost robe je preko 250.000 evra".

U Srbiji je registrovano oko 400 elektronskih trgovaca, a procenjuje se da ih je s nelegalnim - bar tri puta više, pa se smatra da je neophodan registar takvih trgovaca jer je ključ te trgovine poverenje.

Zbog robe čije se poreklo ne zna, nelegalanog prometa akciznih proizvoda i ostalih prestupa, Poreska policija je u prvom tromesečju podnela 334 krivične prijave a 70 ljudi je uhapšeno, navodi RTS.

Nedavno je Poreska uprava sa dve krivične prijave obuhvatila sedam lica iz Novog Sada i Niša koja će odgovarati za pranje novca i utaju više od 140 miliona dinara poreza, a među njima je i Novosađanin koji se bavio uvozom polovnih automobila.

Ivan Ivanović iz Poreske uprave je objasnio da je deo prihoda od prodaje putničkih automobila prebacivan na račune u Slovačkoj, pomoću lažnih računa, "a zatim je ta sredstva prebacivao na račune fizičkih lica u Srbiji, sa kojih je novac po ovlašćenju podizao i prisvajao".

Od početka godine otkrivene su 22 takozvane "peračke" i "fantom" firme koje se osnivaju samo radi izbegavanja plaćanja poreza preduzeća koja na prvi pogled legalno posluju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

1 d

Podeli: