Ista putarina za 20 i 120 kilometara

Na autoputu Beorgad - Subotica vozači i plaćaju istu cenu putarine bez obzira na to da li tim putem voze 20 ili 120 kilometara.

Izvor: B92
Podeli

Ukoliko iz Novog Sada putujete u Sirig, platićete 330 dinara putarinu za 22 kilometra. Isto toliko platićete i ako putujete u Suboticu, koja je udaljena stotinu kilometara.

Vozači takav sistem naplate ne odobravaju. "Prvi put idem ovako i pitam se koliko ću platiti, pošto sam samo 20 kilometara ovde na putu. Mislim, šta da radim, lopovi ostaju lopovi”, kaže jedan vozač dodajući da ovakav sistem nije u redu.

Vozači koji putuju iz inostranstva ne vide ništa sporno u tome što plaćaju fiksnu cenu putarine, umesto po pređenom kilometru. "Nije skupo, ako vidimo u Mađarskoj ili drugim zemljama, ovde nije skupo, u Srbiji", ističe jedan stranac.

Prelazak sa takozvanog otvorenog na zatvoreni sistem naplate najavljivan je u nekoliko navrata. Nove naplatne stanice delimično su završene. Gotovi su građevinski radovi, a oprema delimično instalirana. Da bi počele da rade, potrebni su inkasanti, kojih u Putevima Srbije trenutno nema dovoljno.

"Ukoliko Komisija za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava odobri prijem zaposlenih za obavljanje poslova naplate putarine u zatvorenom sistemu naplate putarine, sistem može da počne sa radom u roku od dve nedelje", ističe Marijana Bosić iz Puteva Srbije.

Kada na autoputu Beograd - Subotica konačno zaživi zatvoren sistem naplate putarine po pređenom kilometru, vozači će za kraće relacije plaćati znatno nižu cenu.

Tako će, na primer, vozači motora umesto sadašnjih dva i po evra, plaćati 0,015 evra, a vozači putničkih automobila umesto sadašnjih pet evra, po pređenom kilometru platiće 0,03 evra.

Srbija

strana 1 od 295 idi na stranu