NIS: Rano za priče o naftovodu

Beč -- U Naftnoj industriji Srbije (NIS) kažu da je još rano govoriti o izgradnji naftovoda koji bi povezivao Srbiju i Rumuniju.

Izvor: Tanjug
Podeli

NIS je zainteresovan za smanjenja troškova transporta nafte i naftnih derivata, ali je još prerano govoriti o spremnosti kompanije da realizuje velike infrastrukturne projekte, kao što je izgradnja naftovoda, rečeno je Tanjugu u pres službi NIS-a.

Bečki ekonomski dnevnik "Virtšaftsblat" objavio je da konzorcijum dva rumunska i dva srpska preduzeća koji čine Conpet, Oil Terminal, NIS i Transanfta, planiraju da grade naftovod između Srbije i Rumunije.

U NIS-u ističu da je kompanija, svakako, zainteresovana za povećanje efikasnosti logističkih procesa i smanjenja troškova transporta sirovina i naftnih derivata.

"S tim u vezi mi redovno proučavamo mogućnosti optimizacije logističkih shema koje se pojavljuju na regionalnom tržištu", kažu u toj kompaniji, koja je u većiskom vlasništvu ruskog Gaspromnjefta.

Bečki list piše da Gaspromnjeft tim naftovodom, dužine 320 kilometara, želi da osigura snabdevanje naftom rafinerije u Pančevu iz rumunske luke Konstanca na Crnom moru.

Projekat će, kako se navodi, koštati oko 200 miliona evra, a tim naftovodom, koji bi trebao da bude deo panevropskog naftovoda Konstanca-Pančevo-Trst, godišnje će teći oko 7,5 miliona tona nafte.

Najveći deo naftovoda ide preko rumunske teritorije, ali će vlasnik najvećeg udela biti "Gasprom", preko svoje firme NIS, objasnio je za "Virtšaftsblat" Liviu Ilasi, generalni menadžer Conpeta.

U narednom periodu treba da se uradi studija izvodljivosti, a Rumunija je već osnovala preduzeće koje će se baviti realizacijom projekta, navodi bečki list.

Srbija

Dinar nastavlja da jača

Beograd -- Dinar će sutra nastaviti da jača prema evru i to za 0,1 odsto ili sedam para, tako da će zvanični srednji kurs iznositi 114,5399 inara za jedan evro.

Srbija ponedeljak 30.09. 19:24 Komentara: 0
strana 1 od 325 idi na stranu