Srbija

Utorak, 10.12.2019.

09:41

"Veliki projekti mogu i bez kašnjenja" VIDEO

Kada se podvuče crta, u Srbiji je, u ovoj godini, u saobraćaj pušteno 130 kilometara auto-puteva na koridorima 10 i 11.

Izvor: B92, Prva TV

Foto: Prva TV

U nedelju se otvara novo gradilište, a to otvara i niz novih pitanja: kako će se opštine i gradovi uključiti u ovaj projekat, koje greške u izgradnji puteva Srbija više ne sme da ponovi i kako smo se od penala i probijanja rokova zaštitili novim ugovorima.

Komercijalni ugovor za izgradnju Moravskog koridora potpisan je prošle nedelje, a radovi kreću 15. decembra. Opštine i gradovi trebalo bi da se uključe u ovaj projekat.

"Neće biti odlaganja, radovi zaista počinju u nedelju. Obavljene su sve pripremne radnje. Izdata je građevinska dozvola, završen deo eksproprijacije za gotovo 27 km auto-puta. Ne može mnogo toga važnog da se uradi bez potpune saradnje gradova i opština" , izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović.

"Deonica Surčin - Obrenovac je deonica koju je započela ova vlada, i nije bilo dana kašnjenja. Dakle, može da se uradi veliki projekat a da nema kašnjenja. Pouke smo izvukli iz koridora 10. Mislim da je iza nas priča u kojoj se neki koridor u Srbiji gradi po trideset ili četrdeset godina", dodala je ministarka.

Ministarka je govorila i o analizi grešaka koje su se ranije događale, kao i o tome šta je Vlada učinila kako ne bismo plaćali penale, što je do sada bio slučaj.

"Analiza još uvek nije još uvek urađena, prikupljaju se podaci. U budžetu za 2020. će deo novca služiti za nezavisne institucije koje će se time baviti", kaže ministarka saobraćaja.

"U svim ugovorima postoji zaštita i za Vladu RS i za Koridore Srbije. Do sada smo plaćali penale jer smo imali ugovore koji su označavali samo naše obaveze, ali ne i obaveze drugih", rekla je Mihajlovićeva, navodeći primer ugovora za Moravski koridor koij ima oko 400 strana, u kom su detaljno razrađene sve pojedinosti kako bi se Republika Srbija zaštitila.

Više u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

12 h

Podeli: