Region

Utorak, 25.06.2019.

08:35

U ovoj zemlji zaposleni mogu da zaborave na balans između posla i porodice

Hrvatska se ubraja u retke države EU u kojima rad sa skraćenim radnim vremenom jedva postoji jer ga koristi tek 4,9% muškaraca i žena u dobi od 20 do 64 godine.

Izvor: Večernji list

U ovoj zemlji zaposleni mogu da zaborave na balans između posla i porodice
FOTO: Depositphotos, ifeelstock

Za razliku od Holandije, Austrije i Nemačke koje prednjače po broju zaposlenih na nepuno radno vreme, pokazuju podaci Eurostata za 2018. godinu.

S obzirom na niske plate i za puno radno vreme i neosvešćenosti poslodavaca o važnosti usklađenosti poslovnog i privatnog života, ali i države koja treba da podstiče zaposlenost oba partnera, ne čudi što su Hrvati zajedno sa Slovačkom, Mađarskom i Bugarskom na dnu EU po udelu radnika s nepunim radnim vremenom.

U proseku u EU petina radnika radi skraćeno. Ali u zapadnoj Evropi porodice mogu sebi da priušte da jedan član radi puno radno vreme, a drugi skraćeno i da pritom pristojno žive.

Holandija prednjači s 46,8% radnika koji rade skraćeno, slede Austrija s njih 28% i Nemačka s njih 27%. U celoj EU veći je udeo žena (31%) koje rade skraćeno u odnosu na muškarce (8%) što je isto značajan podatak, piše Večernji list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

1 d

Podeli: