U ovoj zemlji zaposleni mogu da zaborave na balans između posla i porodice

Hrvatska se ubraja u retke države EU u kojima rad sa skraćenim radnim vremenom jedva postoji jer ga koristi tek 4,9% muškaraca i žena u dobi od 20 do 64 godine.

Izvor: Večernji list
Podeli
FOTO: Depositphotos, ifeelstock
FOTO: Depositphotos, ifeelstock

Za razliku od Holandije, Austrije i Nemačke koje prednjače po broju zaposlenih na nepuno radno vreme, pokazuju podaci Eurostata za 2018. godinu.

S obzirom na niske plate i za puno radno vreme i neosvešćenosti poslodavaca o važnosti usklađenosti poslovnog i privatnog života, ali i države koja treba da podstiče zaposlenost oba partnera, ne čudi što su Hrvati zajedno sa Slovačkom, Mađarskom i Bugarskom na dnu EU po udelu radnika s nepunim radnim vremenom.

U proseku u EU petina radnika radi skraćeno. Ali u zapadnoj Evropi porodice mogu sebi da priušte da jedan član radi puno radno vreme, a drugi skraćeno i da pritom pristojno žive.

Holandija prednjači s 46,8% radnika koji rade skraćeno, slede Austrija s njih 28% i Nemačka s njih 27%. U celoj EU veći je udeo žena (31%) koje rade skraćeno u odnosu na muškarce (8%) što je isto značajan podatak, piše Večernji list.

strana 1 od 48 idi na stranu