Automobili

Ponedeljak, 29.01.2024.

13:35

Vodonik je i dalje u igri: Honda i General Motors zajednički ulažu u novu-staru tehnologiju

Zajedno su pokrenuli postrojenje u Detroitu sa ciljem razvoja i proizvodnje pristupačnih automobila na vodonik.

Izvor: Revijahak

Vodonik je i dalje u igri: Honda i General Motors zajednički ulažu u novu-staru tehnologiju
Foto: Honda promo

General Motors (GM) i Honda udružili su snage kako bi razvijali i proizvodili automobile na vodonik, odnosno vozila koja bi koristila tehnologiju gorivnih ćelija. Proizvođači su zajedno pokrenuli postrojenje u Detroitu sa ciljem razvoja i proizvodnje pristupačnih automobila na vodonik.

Gorivne ćelije koje pokreće vodonik jedna su od alternativa klasičnim električnim automobilima sa baterijama. Baš kao i električni automobili, vozila sa vodoničnim gorivnim ćelijama imaju električni motor, ali auto ne mora da ima veliku i tešku bateriju.

Modeli automobila koji su do sada lansirani sa ovom tehnologijom, kao što je Toyota Mirai, imali su skromnu prodaju. Honda i General Motors su sada pokrenuli zajedničko postrojenje Fuel Cell System Manufacturing LLC (FCSM) u Detroitu u koje ulažu 85 miliona dolara.

Honda planira da lansira sisteme gorivnih ćelija u SUV-u zasnovanom na modelu CR-V kasnije ove godine, dok će se GM u početku fokusirati na velike pikap modele u svojoj ponudi.

Honda je ranije lansirala model Clarity sa gorivnim ćelijama, koji takođe nije napravio veliki tržišni prodor.

Plan je u početku da se proda 2.000 automobila godišnje, zatim da se poveća prodaja na 60.000 automobila do 2030. godine i oko 100.000 automobila do sredine naredne decenije.

Deluje kao ambiciozan plan, a ključna će biti cena vozila, ali i dostupnost stanica za punjenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: