Automobili

Utorak, 01.08.2023.

15:00

Automobili u kojima su vozači srećniji

Vožnja sa spuštenim krovom ne samo da je povećala pozitivne emocije, već je izazvala i smanjenje varijabilnosti otkucaja srca.

Izvor: B92

Automobili u kojima su vozači srećniji
Photo: Peugeot

U partnerstvu sa vanrednim profesorom istraživanja ponašanja vozača Univerziteta Kranfild i osnivačicom PsiDrive-a, dr Lizom Dorn, Fiat je tražio odgovore na pitanja da li vožnja kabrioleta utiče na naše fizičko i emocionalno blagostanje.

Ukratko, rezultati sugerišu da boravak za volanom kabrioleta čini vozače srećnijim, budnijim, a možda čak ima i zdravstvene koristi, piše N1.
Pre testa, stil vožnje svakog učesnika je meren pomoću aplikacije Driver Stress Inventori, da bi se videlo da li su za volanom predisponirani na agresiju i da li uživaju u samoj vožnji.

Kada je krov bio spušten, svi vozači su doživeli značajno povećanje od najmanje 6 procenata u "Hedonic Tone", merilu sreće. Najveći uticaj osetili su agresivniji vozači, za koje se navodi da su osetili poboljšanje raspoloženja za 20 odsto – više nego duplo od manje agresivnih vozača.

Vožnja sa spuštenim krovom ne samo da je povećala pozitivne emocije, već je izazvala i smanjenje varijabilnosti otkucaja srca (HRV – indikator stresa) do trećine (32 procenta), što sugeriše da su vozači više u kontaktu sa svojom okolinom tokom vožnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: