Automobili

Utorak, 23.01.2024.

13:47

Škoda i benzinci vladaju tržištem novih automobila u Srbiji

U 2023. zabeležen dvocifreni rast prodaje novih automobila.

Izvor: Izvor: Polovni automobili

Škoda i benzinci vladaju tržištem novih automobila u Srbiji
Foto: B92/NÆ

Za razliku od tržišta polovnjaka, u prošloj godini zabeležen je rast prodaje novih automobila od 11,6% u odnosu na 2022. godinu.

Bolje su se prodavali putnički automobili, dok su u segmentu lakih komercijalnih vozila zabeleženi nešto slabiji prodajni rezultati, prenosi sajt Polovni automobili.
I na tržištu Evropske unije zabeležena je ekspanzija prodaje novih vozila. Prema podacima Evropske asocijacije proizvođača automobila (ACEA) u 2023. godini prodato je ukupno 10,5 miliona jedinica, što je za 13,9% više u odnosu na pretprošlu godinu.

Sva velika tržišta sa kojih uvozimo polovnjake beležila su rast: Italija 18,9%, Francuska 16,1%, Nemačka 7,3%, Španija 16,7%...

Jedina država, članica EU koja je u prošloj godini prodala manje novih automobila u odnosu na 2022. jeste Mađarska (- 3,4%).

Preko polovine prodatih automobila benzinci

Interesovanje kupaca novih automobila, kad je reč o pogonskom gorivu dijametralno je suprotno u odnosu na kupce polovnjaka.

U prošloj godini više od polovine svih prodatih novih vozila je sa benzinskim agregatima, dok "dizelaši" čine svega 18,9% tržišta.

I dalje raste prodaja hibrida, koji su dostigli respektabilnih 23,62% tržišta novih vozila, kao i prodaja čisto električnih vozila. Ipak, i dalje čine jako mali procenat ukupnog tržišta.
Kao i prethodnih godina, kod novih vozila u 2023. godini najviše su se prodavali modeli Škode.

Na drugom i trećem mestu su Toyota i Hyundai, a u prvih pet našli su se još Volkswagen i Dacia.
Čak četiri modela Škode su na listi pet najprodavanijih modela: Octavia na prvom mestu, a zatim Scala na drugom, Kamiq na trećem i Superb na petom mestu.

Na četvrtom mestu po broju prodatih primeraka u prošloj godini našao se čuveni Toyotin model, Corolla.
Zanimljivo, u 2023. godini veliki broj luksuznih modela je našao svoj put do kupaca.

Tako je prirmera radi u godini za nama prodato čak 180 primeraka marke Porsche, 33 Maseratija, 16 Jaguara i 7 Ferrarija...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

12 h

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

7 h

Podeli: