Moto: Kako odabrati pravu kacigu

Želim da kupim kacigu ali ne znam kako da odaberem model i veličinu? Ovo pitanje često postavljaju mnogi kada kupuju svoju prvu kacigu.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 01.08.2018.

12:00

Moto: Kako odabrati pravu kacigu
Foto: Thinkstock

Piše: Tomislav Stojanović; Izvor: Moto klub

Kako da izaberem onu pravu i da se u njoj osećam udobno i bezbedno?

Postoji više modela kaciga, a odabiraju se prema motoru (skuteru) koji imate, njegovoj kubikaži kao i prema sredini, odnosno u zavisnosti od puteva gde smatrate da ćete ga najviše voziti.

Prvo ćete izmeriti obim glave i tako napravite prvi korak. Pomoću tabele koju ovde prilažemo probaćete kacigu na osnovu obima vaše glave.
Veličina kacige XXS XS S M L XL XXL XXXL
Obim glave (cm) 51/52 53/54 55/56 57/58 59/60 61/62 63/64 65/66

Ne uzdajte se previše u ovaj prvi korak. Moraćete da napravite još nekoliko testova.
Foto: Getty images
Ako kacigu teško navlačite na glavu iI njena unutrašnjost vrši veliki pritisak na čelo i oko ušiju skidajte je odmah.

Ako je pak udobna i komotna i vi se obradujete da je to prava, snažno ćete okrenuti glavu levo-desno i ako se kaciga ne kreće zajedno sa vašom glavom, već "za svoj račun" ta kaciga nije bezbedna, može da bude i opasna. Skidajte je odmah.

Prava kaciga za vas je ona koja se prvi put teže navlači, stoji čvrsto pripijena i vrši ravnomerni pritisak na celu glavu a ne stvara vam neprijatan osećaj i kad je dugo držite na glavi. Kao i obuća kaciga se vremenom malo “razgazi” pa će prava kaciga vremenom da se oblikuje prema vašoj glavi.

Kupujte kvalitetne kacige, jarkih boja i prema motociklu koji vozite i stilu vožnje. Jeftine kacige koliko god bile lepe naizgled nisu sasvim bezbedne.

Koja je kaciga najbolja za određenu vrstu motocikla?

Foto: Thinkstock
Za skutere i motocikle manje kubikaže preporuka je Jet ili Demi jet kacige, to su kacige koje nemaju zaštitu za bradu, a kod nas ih zovu i "otvorene kacige".

Za motore od 125 ccm i veće kubikaže predlažemo integralnu (zatvorenu) kacigu. To je kaciga sa najvećim stepenom zaštite. Ona ima fiksnu zaštitu za bradu i vizir. Njena aerodinamičnost je dizajnirana za vozača čije telo je prilikom vožnje nagnuto napred.

Za putne, čopere i putne enduro motocikle ili motocikle namenjene za malo duža i opuštenija putovanja, predlažemo modularnu (flip up) ili kacigu "na otvaranje".

Na takvim putovanjima i pri takvom stilu vožnje udobnost kacige najviše dolazi do izražaja. Njena unutrašnjost je uvek mekano obložena, obično imaju dodatni unutrašnji vizir za sunce (naočare). Štitnik za bradu se otvara i podiže iznad čela pa tada podseća na jet kacigu.

Razlog što su mnogi motociklisti nesvesno nezadovljni svojim kacigama (iako su odličnog kvaliteta) obično se krije u loše odabranoj veličini.
Foto: Thinkstock

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: