Aktuelno 7

03.05.2024.

14:00

Telefon vam se pregreva? Evo zbog čega je to ozbiljan problem

Iako je većini ljudi jasno da pregrevanje telefona nije poželjno, ne znaju svi koliko ono zaista može da bude problematično.

Izvor: Index

Telefon vam se pregreva? Evo zbog čega je to ozbiljan problem
PureSolution / Shutterstock.com

Podeli:

Poput računara, i smartfoni generišu toplotu dok rade. To je neizbežno, pa su zato uređaji dizajnirani tako da se prilagode očekivanom povećanju temperature. Ali, šta ako telefon postane topliji od predviđenog?

Povećanje temperature može biti posledica intenzivne i dugotrajne upotrebe, poput igranja igara, ili eksternih činilaca, poput direktnog sunčevog svetla ili grešaka u softveru. Moderniji smartfoni će biti nešto otporniji, ali stariji će se teže nositi s takvim problemima. Toplota može da otopi lepak, iskrivi komponente i ošteti bateriju.

Kako se telefoni sami hlade?

Proizvođači su ovom problemu "doskočili" na različite načine, a većina telefona će se isključiti ako postanu previše vrući ili će barem prikazati obaveštenje kojim vam smartfon daje do znanja da se previše zagrejao, piše Tom's Guide. Neki moćniji telefoni, kao što je Samsung Galaxy S23 Ultra, počeli su da koriste tehnologiju Vapor Cooling.

Ova tehnologija koristi komoru ispunjenu parom kako bi pomogla održavanju telefona hladnim tokom izvođenja zahtevnijih aktivnosti. Komora sadrži tečnost koja može da isparava ili se kondenzuje bez mehaničkog kondenzatora. Tečnost će upiti toplotu i pretvoriće je u paru, a zatim je premestiti na hladniji deo komore. Ta komora je zapravo cev tanka otprilike milimetar.

Šta možete da uradite kao korisnik?

Najjednostavnija stvar koju možete da uradite je da ne ostavljate telefon na direktnom suncu ako je to ikako moguće. Na primer, ako ga ostavite na kontrolnoj tabli automobila, sigurno ćete napraviti problem. Ako igrate igrice na telefonu, budite na dobro provetrenom mestu i izbegavajte direktno sunce. Konačno, ugasite aplikacije koje trenutno ne koristite, pogotovo ako nešto preuzimate.

Međutim, što ako vam je telefon javio da je previše vruć? Prvi korak je da utvrdite zašto se toliko zagrejao. Ako niste sigurni, premestite ga u hlad, ako se puni, isključite ga s punjača. Ako ništa od toga ne pomogne, moguće je da se radi o kvaru. Možete da uradite hard reset, odnosno da vratite telefon na fabrička podešavanja. Ako ni to ne pomogne, obratite se nadležnom servisu.

Na kraju, iako možda deluje pametno da stavite telefon u frižider, nemojte to raditi. Brze promene temperature mogu prouzrokovati kvarove, pa je bolje pustiti telefon da se ohladi sam. Stavite ga u hlad i čekajte.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: