Svet 3

03.05.2024.

16:19

Još jedna policijska akcija: Studenti isterani sa univerziteta

Američka policija isterala je danas studente, propalestinske demonstrante, sa Njujorškog univerziteta na poziv zvaničnika te ustanove.

Izvor: Beta

Još jedna policijska akcija: Studenti isterani sa univerziteta
EPA-EFE/SARAH YENESEL

Podeli:

To je poslednja u nizu policijskih akcija nakon više nedelja propalestinskih protesta u kampusima univerziteta širom SAD tokom kojih je uhapšeno gotovo 2.200 osoba.

Policija je često intervenisala u opremi za suzbijanje demonstracija, sa taktičkim vozilima i šok-bombama da bi uklonila šatore koje su studenti postavili u okupiranim studentskim zgradama. 

Zamenik komesara policije Kaz Dotri je na mreži Iks napisao da je univerzitet tražio pomoć policije da rasturi ilegalni šatorski kamp na imovini Univerziteta. On je napisao da se policija nalazi na univerzitetu, a za sada nema informacija o mogućim hapšenjima.

Ranije ove nedelje više od 100 osoba je privredeno tokom policijske akcije na Univerzitetu Kolumbija, takođe u Njujorku, gde su počeli protesti i dizanje šatora  zbog rata Izraela i palestinskog Hamasa.

Agencija Asošiejted pres je registrovala najmanje 56 slučajeva hapšenja na 43 različita  univerziteta u Americi od 18. aprila. Taj podatak zasnovan je na izveštavanju AP-a, izjavama sa univerziteta i policije.

Rano u četvrtak policija je delovala protiv mase demonstranta na Univerzitetu Kalifornija u Los Anđelesu (UCLA), gde je na kraju privedeno najmanje 200 demonstranata pošto su stotine njih odbile da poslušaju naređenje da se raziđu, a neki su formirali ljudske lance pred policijom. 

Policija je rasturila barikade od drveta, metalnih ograda i kanti za smeće i zatim uklonila šatore.

Kao na Univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu (UCLA) protesti studenata koji traže da univereziteti prestanu da posluju sa Izraelom i kompanijama koje smatraju da podržavaju rat u Gazi proširili su se po kampusima širom SAD u studentskom pokretu koji se razlikuje od bilo kog drugog u ovom veku, piše AP.

Izrael je osudio proteste kao antisemitske, dok kritičari Izraela kažu da ta zemlja koristi te optužbe da bi ućutkala protivnike.

Iako su neki demonstranti uhvaćeni na snimcima kako daju antisemitske izjave ili nasilne pretnje, organizatori protesta, od kojih su neki i Jevreji, kažu da je to miran pokret da se odbrane paletsinska prava i da je protest protiv rata.  

Predsednik SAD Džozef Bajden juče je stao u odbranu prava studenata na mirne proteste, ali je osudio nerede izazvane po kampusima proteklih dana.

Propalestinske demonstracije počele su na Univerzitetu Kolumbija 17. aprila kada su studenti pozvali na kraj rata između Izraela i Hamasa, u kome je poginulo više od 34.000 Paletsinaca u Gazi, prema Ministarstvu zdravlja Hamasa. Izrael je pokrenuo ofanzivu na Gazu posle upada Hamasa na teritoriju Izraela 7. oktobra, kada je ubijeno oko 1.200 ljudi, a oko 250 ljudi oteto i postali su taoci. 

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: