Aktuelno 6

03.05.2024.

12:30

Japan ima rešenje kako da se "upregne" veštačka inteligencija

Japanski premijer Fumio Kišida predstavio je međunarodni okvir za regulaciju i upotrebu generativne veštačke inteligencije (AI).

Izvor: Tanjug

Japan ima rešenje kako da se "upregne" veštačka inteligencija
Phonlamai Photo / Shutterstock.com

Podeli:

Kišida je to saopštio u govoru pred Organizacijom za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) sa sedištem u Parizu, preneo je AP.
        
"Generativna veštačka inteligencija ima potencijal da bude vitalno sredstvo za dalje obogaćivanje sveta", rekao je Kišida, prema transkriptu njegovog govora koji je unapred dat.    

Ali, "moramo se suočiti i sa tamnom stranom veštačke inteligencije, kao što je rizik od dezinformacija", istakao je on.

Kada je Japan prošle godine predsedavao Grupi sedam vodećih industrijalizovanih nacija (G7), pokrenuo je proces u Hirošimi da bi napravio međunarodne principe i kodeks ponašanja za programere veštačke inteligencije.   

Oko 49 zemalja i regiona potpisalo je dobrovoljni okvir, nazvan Grupa prijatelja procesa Hirošime AI, rekao je Kišida.

Oni će raditi na implementaciji principa i kodeksa ponašanja da bi se pozabavili rizicima generativne AI i "promovisaće saradnju kako bi se osiguralo da ljudi širom sveta mogu imati koristi od upotrebe bezbedne i pouzdane veštačke inteligencije", naglasio je on.

Evropska unija, SAD, Kina i mnoge druge nacije utrkuju se u izradi propisa i nadzora za veštačku inteligenciju, dok se globalna tela poput Ujedinjenih nacija bore da ih nadgledaju, navela je agencija.
 

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: