Prva vožnja: Ford Focus

Ne volite ružno vreme? Nerviraju vas loši putevi i niska ograničenja brzine? Razmislite o selidbi u južnu Španiju jer tamo nema ovakvih problema.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 27.02.2008.

23:49

Default images

Tekst i foto: Nemanja Pantelić

Za prezentaciju novog Focusa odabrani su putevi na sunčanom jugu Španije, nedaleko od Gibraltara. Autoputevi su odlični ali nigde u ovoj regiji nisam video kućicu ili senzor za naplatu putarine.
Verzija sa 5 vrata: dužina - 4358 mm; širina - 1823 mm; visina - 1484 mm
Sporedni putevi u Španiji uvek čine da se zapitam od čega se prehranjuju tamošnja policija i sudstvo. Kome mogu da naplate kaznu za brzu vožnju kada je ograničenje na ulasku u oštru krivinu čak 80 km/h? Saobraćajni znaci vas puštaju da vozite 100 km/h a kada vidite da je ograničenje spušteno na 60 km/h, očekujte bob stazu umesto krivine.
Iako je asfalt ravan poput staklene poloče, nema puno prostora za ispravljanje loše vozačke procene jer se ivice puta negde izdužu i 20 cm iznad zemljane osnove a iza toga odmah sledi jarak.

Španci su uspeli da disciplinuju pešake van naseljenih mesta da na sebi uvek nose fluorescentne prsluke. Zbog toga Andaluzija izgleda kao zemlja GSP kontrolora.
Automobilski novinari uvek su hvalili vozne karakteristike Focusa pa nije ni čudo što kompanija gleda da izađe u susret odabirom ovakvih puteva za prvu test vožnju.
Ford Focus 2008 za tržište SAD
Novi Focus je verovatno najvažniji model koji će se pojaviti 2011. godine na automobilskom tržištu a ujedno je ogroman je poduhvat za Ford jer će se prodavati u 120 zemalja sa jako malo izmena za različita tržišta. To znači da će američki Focus, koji nije imao blage veze sa evropskim, odjednom postati moderan, kvalitetan i skup automobil u svojoj klasi.

To je dobro za Ford jer smanjuje ukupne troškove proizvodnje, ali da li je to dobro za nas?
Pre nego što sam video automobil uživo, nisam bio baš siguran. Velika trapezoidna maska hladnjaka već neko vreme dominira prednjim delovima Fordova, ali nisam znao zašto što su je na novom Focusu podelili na tri dela.

Kada sam stao pred auto shvatio sam da dva trouglasta dela maske hladnjaka zapravo nemaju nikakvu funkciju osim ukrasa. Samo centralni deo maske propušta vazduh unutra, i to ne uvek.
Osim verzije sa 5 vrata, Focus ce biti dostupan i kao karavan i kao limuzina. Verzija sa 3 vrata još nije u planu.
Znate kako zimi mnogi vozači stavljaju kartone iza maske hladnjaka da bi se motor što pre zagrejao pa na taj način trošio manje goriva? Novi Focus kao deo standardne opreme ima zanimljivo rešenje za tu situaciju.

Po sistemu venecijanera, centralni deo maske hladnjaka otvara se samo kada je motoru potrebno hlađenje. Na taj način poboljšavaju se performanse motora, a smanjuje se otpor vazduhu.
Duž boka novog Focusa protežu se veoma zanimljive linije i ispupčenja kojima su dizajneri želeli da naglase različite elemente karoserije. Sva ispupčenja blede od prednjeg dela auta prema zadnjem pa izgledaju kao da ih je oblikovala brzina što ostavlja dobar utisak na posmatrača.
Zadnja svetla neočekivanog su oblika i protežu se jednim tankim delom duboko u zadnje krilo. Prostor na zadnjem desnom krilu, ispod špica stop svetla, iskorišćen je za diskretno smeštanje poklopca rezervoara goriva.
Veličina zadnjeg dela auta uspešno je zamaskirana brojnim linijama i oblicima koji ga čine kompaktnim.
Sa druge strane, novinari nisu uvek bili zadovoljni izgledom enterijera Focusa, pa je kompanija odlučila da novinarima još jednom izađe u susret. Enterijer Focusa, u poređenju sa prethodnom generacijom, veoma je unapređen gde god da pogledate ili šta god da dodirnete.

Materijal kojim je obložen najveći deo instrument table mekan je i prijatan na dodir a deluje i prilično izdržljivo.
U Fordu su se trudili da vozaču pruže osećaj boravka u kokpitu. Kada sednete za upravljač, primetićete da se unutrašnji paneli vrata zadebljavaju prema instrument tabli i neprimetno sjedinjuju sa njom. Sedišta su udobna, sa jakom bočnom podrškom za telo pa će verovatno ona spadati u taj mali procenat delova koji će biti drugačiji za tržište SAD.
Centralna konzola jako je masivna, ispupčena prema vozaču ali možda ima previše dugmića. Sve kontrole blizu su upravljača pa se lako upotrebljavaju tokom vožnje. Mali displej na vrhu centralne konzole biće standardan na svim modelima kao i audio uređaj. Vi gledate fotografije unutrašnjosti modela opremljenog visokim Titanium paketom opreme koji podrazumeva crni piano finiš centralne konzole i odličan Sony audio-uređaj.

Bluetooth konekcija za mobilni telefon i klima uređaj takođe biće standardni na svim modelima.
Upravljač je jako debeo i zgodan za držanje u rukama a na njemu se nalaze kontrole naprednog tempomata, telefona, i audio-uređaja.

Preko upravljača kontrolišete i brojne sigurnosne sisteme, poput kontrole stabilnosti, kao i putni računar.
Detaljima u enterijeru posvećena je pažnja tako da je površina oko ventilacionih otvora metalik boje, ručice za otvaranje vrata su od aluminijuma sa satenskom teksturom na površini. U njihovom kućištu nalaze se diode koje prvo svetle crvenom a onda prelaze u roze boju kada se otvore vrata. Na unutrašnjim panelima vrata nalaze se ukrasne lajsne a površina na koju naslanjate laktove mekana je i tapacirana.
Na nebu kabine nalazi se još dioda kojima se osvetljava unutrašnjost a čiji se intetnzitet svetlosti možete podešavati potenciometrom.

Zadnja klupa pruža dovoljno prostora i za visoke putnike. Kako raste visina putnika, tako prvo nestaje prostora za glavu, pa tek onda za noge. Držači za flaše i sitnice brojni su, a nalaze se između zadnjih sedišta i zadnjih vrata.
Zapremina prtljažnika: 363 l bez rezervnog toèka
Prtljažnik je pravilnog oblika i dubok je ali nije vodeći u klasi po zapremini, što nikako ne znači da ne nudi dovoljno prostora. Umesto rezervnog točka nalazi se limenka sa smesom za popravljanje probušene gume.
Benzinac Eco Boost 1,6: Zapremina: 1596 kubika; Snaga 134 kW (182 KS)/5700; Obrtni moment 240 Nm/5000; Euro 5
Prvog dana test vožnje izabrao sam moderan turbo benzinac (EcoBoost) zapremine 1600 kubika koji razvija 182 KS. Menjač je ručni, šestobrzinski.
Dok sam podešavao unutrašnji retrovizor, nisam mogao da ne primetim ogromnu crnu kutiju koja se nalazi zalepljena ispod njega na vetrobranu. U toj kutiji smeštene su kamere i senzori kojima Ford planira da se odvoji od ostatka konkurencije u klasi. Kako sam na prezentaciji saznao od predstavnika Forda, ovaj sistem biće sastavni deo svakog Focusa.
Benzinac Eco Boost 1,6: Zapremina: 1596 kubika; Snaga 110 kW (150 KS)/5700; Obrtni moment 240 Nm/4500; Euro 5
Veoma složena tehnologija koja je prethodnih godina bila rezervisana za Mercedesove, BMW-ove i Volvoove skupe modele, danas se nalazi i u malom porodičnom automobilu zahvaljujući uštedi koju je donela Fordova globalna strategija.

Sigurno vam se desilo da kada noću vozite po neopterećenim putevima, i kada vam naiđe vozilo u susret (kada sustignete drugo vozilo), zaboravite da isključite druga svetla. Na Focusovom prekidaču za svetla postoji položaj „A“ koji preuzima tu brigu na sebe. Kada kamera iz kutije na vetrobranu primeti drugi automobil ili pojačan intenzitet svetlosti pri ulasku u naseljeno mesto, automatski šalje informaciju i isključuje duga svetla.
Benzinac Duratec 1,6: Zapremina: 1596 kubika; Snaga 77 kW (105 KS)/6000; Obrtni moment 150 Nm/4500; Euro 5
Sistem registruje samo vozila na putu kojim se krećete, tako da ne rešava problem kada se drugi auto priključuje sa sporednog puta. Tada vozač može ručno da ugasi duga svetla.

Čest uzrok saobraćajnih nesreća je umor. „Driver Alert“ sistem nadzire ponašanje vozača pomoću raznih senzora i kamere i registruje umor. Na ekranu smeštenom u instrument tabli tada se prikazuje šoljica kafe koja sugeriše da je potrebno napraviti pauzu. Oglašava se i zvučni signal. Ako vozač odluči da ignoriše savet, ove poruke postaju agresivnije.

Svi podaci se resetuju po zaustavljanju vozila, ili kada se otvore vrata ili kada se ugasi motor.
Benzinac Duratec 1,6: Zapremina: 1596 kubika; Snaga 92 kW (125 KS)/6000; Obrtni moment 159 Nm/4000; Euro 5
Titanium paket opreme podrazumeva paljenje i gašenje motora na dugme, bez ključa. Benzinac je jako tih i uglađen a opremljen je i sistemom za automatsko gašenje i paljenje kada auto stoji u mestu sa menjačem van brzine i otpuštenim kvačilom. Čim pritisnete kvačilo motor se startuje. Na ovaj način smanjeni su i potrošnja goriva i emisija štetnih gasova.
Sve komande jako su prijatne za upotrebu. Niti su mekane niti su tvrde. Ručica menjača ne pruža nikakav mehanički otpor prilikom upotrebe, kao da je elektronska. Ujedno je dobro postavljena u odnosu na upravljač i na centralnu konzolu tako da desna ruka veoma brzo stiže do nje.

Na instrument tabli postoji savetnik za promenu stepeni prenosa koji vam ukazuje da u viši stepen prebacite već pri 1500 obrtaja. Motor jednostavno ima toliko snage da mu takav stil vožnje ne predstavlja problem. Takođe, ubrzanja su prilično dobra kada se započinju iz niskih obrtaja.

Vožnja pri niskim obrtajima doprinosi ukupnom utisku o udobnosti. U kabini je jako tiho. Na autoputu, pri brzini od 120 km/h, vožnja je tiša nego u mnogim automobilima koji su u klasi iznad Focusove
Isprobao i sistem koji pomaže vozaču da na putu ostane u svojoj traci. Postoje dva nivoa funkcionisanja – jedan je informativni dok drugi interveniše. Kada se vozač približi liniji, na ekranu se prvo prikazuje obaveštenje a zatim upravljač skreće pažnju i počinje da vibrira kao da će vam točak upravo otpasti.

Ako je uključen „Intervention“ mod, u istoj situaciji, Focus će na kratko preuzeti kontrolu vozaču i vratiti auto između leve i desne linije trake kojim se kretao. Jasno vam je da je za funkcionisanje ovakvog sistema poteban put kojem su obe strane trake obeležene.

Ukoliko želite da se igrate sa ovim sistemom i da gledate kako Focus sam pomera upravljač, neće vam dugo ići za rukom. Focus ubrzo reaguje ali vam ujedno šalje poruku da vratite ruke na volan.
Automatsko motanje upravljača možete posmatrati kada koristite sistem za automatsko parkiranje. Vozač samo treba da pomera auto napred ili nazad. Kada je sistem automatskog parkiranja aktivan, on automatski poništava stop/stast sistem motora.

Van autoputa vožnja tek postaje uzbudljiva. Sistem oslanjanja drži Focusa zakovanog za put. Karoserija je jako čvrsta, odziv upravljača je odličan a motor uvek isporučuje dovoljno snage. Ovom utisku doprinosi i novi elektronski servo sistem koji čini vožnju potpuno nezahtevnom. Zahvaljujući visokim ograničenjima i rasterećenim putevima, prosečna brzina za prvih 80 km test vožnje bila je 79 km/h.
Kočnice su izuzetno jake i reaguju progresivno pa je i malo pomeranje palca na desnoj nozi prilikom kočenja dovoljno za doziranje. Focus ostaje jako stabilan i prilikom jakog kočenja i promene pravca, u šta sam mogao da se uverim kada je Španac tokom prolaska kroz krivinu u Scaniji uleteo sa pola kamiona u moju traku.

Odličnim voznim karakteristikama doprinosi i sistem za preraspodelu obrtnog momenta koji poboljšava prijanjanje, smanjuje pojavu podupravljanja ali ne smanjuje snagu koja se isporučuje na prednje točkove.

Znate kako ponekada tokom vožnje zaboravite koji je bio poslednji saobraćajni znak pored kojeg ste prošli. Focus je opremljen sistemom za prepoznavanje znakova. Tokom vožnje, snima ih kamerom, prepoznaje i prikazuje na instrument tabli tako da su vozaču uvek pred očima.
Sistem je veoma često bio uspešan i kada sam nailazio na znake koji najavljuju radove na putu a postavljeni su na površini kolovoza.

Prvog dana test vožnje prešao sam skoro 200 km. Prosečna potrošnja goriva na krivudavim putevima iznosila je 7,2l kada sam vozio prema savetniku i 11,2 l kada sam stepene prenosa menjao na oko 4000 obrtaja. Focus sa 1,6 EcoBoost motorom nudi vozaču opciju da vozi izuzetno opušteno i komotno kada mu nije do vožnje ali ujedno i opciju da se na adekvatnim putevima jako lepo zabavi tečnom, efikasnom i sigurnom vožnjom.
Dizel Duratorq 1,6 TDCi: Zapremina: 1560 kubika; Snaga 84 kW (115 KS)/3600; Obrtni moment 270 Nm/1750-2000; Euro 5
Drugog dana prezentacije vozio sam Focus 2,0 dizel snage 163 konja koje na kolovoz prenosi automatski šestostepeni menjač sa dvostrukim kvačilom. Postoje standardni i sportski mod automatske promene stepeni prenosa. Standardni mod čini vožnju veoma jednostavnom. Ne osećaju se promene prenosa, a u kabini je izuzetno tiho i prijatno. Motor jedva da se čuje tokom vožnje a dok stojite vibracije se veoma slabo prenose do kabine.

Zvuk motora u sportskom modu je neobično dubok i ostavlja utisak još moćnije mašine nego što je zapravo reč. Promena brzime u ovom modu odložena je čak do 4 500 obrtaja.
U oba moda postoji i opcija ručne promene brzine ali se taster nalazi na levoj strani ručice menjača što je ustupak američkom kupcu. Moram da priznam da mi se posle nekoliko minuta vožnje ipak jako dopao ovaj pristup jer je prilično elegantan. Prirodan je u smislu da je potrebno skinuti ruku sa upravljača ali nije potrebno pomerati čitavu ručicu menjača da bi ste promenili stepen prenosa.

Promene se dešavaju jako brzo i glatko.

Ako sistem primeti da vam je dosadilo da sami menjate brzine, posle tridesetak sekundi automatika ponovo preuzima stvari u svoje ruke.

Dizel sa ovim menjačem ipak ne inspiriše na dinamičnu vožnju kao 1,6 EcoBoost ali je i dalje izuzetno efikasna, štedljiva i sposobna mašina.
Na poligonu sam isprobao i sistem za sprečavanje sudara pri niskim brzinama. Ovaj sistem namenjen je svima vama koji obožavate da šaljete SMS-ove za volanom.

Tokom vožnje, kamera nadzire saobraćaj ispred vas i ukoliko sistem vidi da se razdaljina između vašeg i vozila ispred naglo smanjuje, a vi ništa ne preduzimate, Focus će sprečiti sudar tako što će sam zakočiti svom snagom i uključiti sva 4 pokazivača. Na poligonu smo koristili naduvanu vertikalnu prepreku umesto drugog vozila.

Da bi svaki aspekt ove funkcije bio pokriven, posle jakog kočenja, na ekranu će vam se pojaviti poruka sa objašnjenjem zbog čega ste stali, za slučaj da sami niste shvatili.
Dizel Duratorq 1,6 TDCi: Zapremina: 1560 kubika; Snaga 70 kW (95 KS)/3600; Obrtni moment 230 Nm/1500-2000; Euro 5
Prosečna potrošnja posle 200 kilometara krivudavih i brdovitih puteva u 2.0 dizelu iznosila je 8,6 llitara na 100 km, sa tri čoveka u autu i prtljažnikom punim stvari.

Focus treće generacije je udoban, zabavan za vožnju i ima gedžeta kao nijedan drugi auto u svojoj klasi. Uloženo je puno truda da se kvalitet i osećaj u vožnji podignu na nivo više klase. Kako sam nezvanično saznao od ljudi iz Grand Motorsa, Focus će se u Srbiji pojaviti krajem marta, za Sajam automobila, sa početnom cenom od 15 000 evra.
Dizel Duratorq 2.0: Zapremina: 1997 kubika; Snaga 85/103/120 kW (115/140/163 KS)/3750; Obrtni moment 300/320/340 Nm; Euro 5
Znam da ova cena u najmanju ruku izaziva zvižduk iznenađenosti kod čitalaca i znam da konkurencija u klasi nudi svoje modele za 10 000 do 12 000 evra ali nijedan od tih automobila nema ni približno dobre vozne karakteristike ni toliko modernu tehnologiju. O količini opreme da ne govorimo.

I Amerikancima će biti ponuđena visoka cena od 17 000 dolara i ići će sve do 27 000 za Titanium benzinca sa Microsoft sistemom za zabavu i navigaciju i vuferom u prtljažniku.

Ovo su samo utisci sa promocije novog modela održane u Španiji krajem februara 2011. godine. Više utisaka o vožnji i svakodnevnoj upotrebljivosti novog Focusa imaćemo posle test vožnje u Srbiji.

Vozili smo Ford Focus 1,4 Ambiente

Pročitajte više o polovnjaku: Ford Focus Ghia 1.8 TDCi Estate

Ford Focus Classic 1.4 za 9.990 €

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: