BBC 1

25.04.2024.

18:32

Amerika i seksualno nasilje: Njujorški sud preinačio presudu protiv Harvija Vajnstina

Holivudski magnat, koji će ostati u zatvoru pošto je osuđen i po drugim osnovama, nije imao pošteno suđenje, procenio je sud u Njujorku.

Izvor: Grejem Bejker - BBC Njuz, Vašington

Amerika i seksualno nasilje: Njujorški sud preinačio presudu protiv Harvija Vajnstina
Reuters

Podeli:

Presuda za silovanje koja je 2020. doneta protiv holivudskog producenta Harvija Vajnstnina preninačena je pošto je najviši sud u Njujorku zaključio da je povređeno njegovo pravo na pošteno suđenje.

Apelacioni sud utvrdio je da je tužilaštvo imalo mogućnost da poziva svedoke čije optužbe nisu bile deo optužnice protiv Vajnstina.

To znači da mu se sudilo i za prethodne postupke, a ne samo za ono što je navedeno u optužnici, navodi se u najnovijoj presudi.

Vajnstin, koji ima 72 godine, ostaće u zatvoru zbog toga što je osuđen za silovanje u odvnojenom sudskom procesu.

Njujorški sud je u utorak doneo odluku sa četiri glasa za obaranje prethodne presude, dok je tri bilo protiv.

U saoštenju se navodi da je tokom prethodnog suđenja "napravljena greška što su dozvoljena svedočenja o navodnim prethodnim seksualnim delima, koja nisu obuhvaćena tužbom".

"Pravni lek za ove nečuvene greške je novo suđenje", dodaje se.

Jedan od sudija koji su glasali protiv obaranja presude istakao je da odlukom suda "nastavljamo da umanjujemo veliki napredak borbe onih koji su preživeli seksualno naselje u okviru našeg pravosudnog sistema".

Prve optužbe protiv Vajnstina pojavile su se 2017. godine i podstakle su stvaranje pokreta #MeToo, koji je doprineo razotkrivanju seksualnog zlostavljanja na najvišim nivoima u holivudskoj filmskoj industriji i izvan nje.

Producent se suočio sa dva suđenja.

Prvo u Njujorku, gde je osuđena na 23 godine zatvora 2020. zbog silovanja dve žene, dok je u Kaliforniji kažnjen sa 16 godina zatvora zbog silovanja jedne žene u hotelu na Beverli Hilsu.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: