Aktuelno 2

25.04.2024.

13:07

Telo samo proizvodi alkohol: Šta je ABS sindrom VIDEO

Vozač čije telo samostalno proizvodi alkohol je oslobođen optužbi na sudu u Belgiji nakon što je ustanovljeno da ima ABS sindrom.

Izvor: B92.net

Telo samo proizvodi alkohol: Šta je ABS sindrom VIDEO
Syda Productions/Shutterstock

Podeli:

Tako je i mnoge zainteresovalo kako se uopšte to stanje dijagnostifikuje i šta predstavlja taj sindrom.

Gost emisije Jutro je bio toksikolog Radomir Kovačević, koji je dao odgovore na neka od ovih pitanja.

"ABS predstavlja inicijale engleskih reči koje označavaju da organizam stvara alkohol. Postoji bakterijska flora u digestivnom traktu, ali je za toksikologiju ključni organ jetra i pankreas. Kada dođe do propadanja funkcija organa, hrana ostaje slobodna jer nema enzima pomoću kojih se vari", istakao je Kovačević.

Na taj način dolazi do fermentacije šećera.

"Ovaj sindrom lekari često i zanemaruju jer stvarno nema veliki značaj", kaže on.

"Važno je znati i da su cirozu jetre uvek svi kod nas povezivali sa alkoholom, međutim, Francuzi su prvi ustanovili i da se ciroza videla kod dece koja su tek rođena, dakle urođena bolest. Metabolizam je bitan, ono šta se dešava u organizmu kada hrana uđe. Moguće je kod svih ljudi kod kojih je ispala funkcija jetre, da se dogodi ovako nešto. Jetra mora da učestvuje u razgradnji hrani i detoksikaciji, ali ponekad dođe do inverzije pa se od originalne supstance koja uđe u organizam stvori supstanca koja je hiljadu puta toksičnija", zaključio je Kovačević.

Opširnije o ovoj vesti pogledajte u video-prilogu ispod.

Izvor: Prva tv


 

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: