Svet 29

24.04.2024.

11:06

Otkriveno džinovsko nalazište nafte – 10 milijardi barela: Uskoro poziv u OPEK?

Zbog ovog otkrića još jedna država mogla bi da pristupi Opeku.

Izvor: Poslovni.hr

Otkriveno džinovsko nalazište nafte – 10 milijardi barela: Uskoro poziv u OPEK?
Shutterstock/Alexander Knyazhinsky

Podeli:

Portugalska naftna kompanija Galp Energia objavila je da je završila prvu fazu istraživanja u polju Mopane uz obalu Namibije, procenivši da možda sadrži deset milijardi barela nafte.

Testiranje u bušotinama Mopane-1X i Mopane-2X u januaru i u martu otkrila su “značajnu akumulaciju lake nafte (s niskim udelom sumpora) u rezervoarima peska visokog kvaliteta”, izvestio je Galp, a prenosi Rojters.

Polje Mopane nalazi se uz obalu Namibije, u bazenu Orange gde su britanski Shell i francuski TotalEnergies već otkrili nekoliko nalazišta nafte i gasa. „Izlaz“ nafte u testu dostiže gornju granicu od 14 hiljada barela dnevno, potencijalno pozicionirajući Mopane kao važno komercijalno otkriće, naglasila je portugalska kompanija, prenosi Poslovni.hr.

Galp je vlasnik 80-postotnog udela u dozvoli za istraživanje nafte u bazenu Orange koja pokriva područje od gotovo 10 hiljada kvadratnih kilometara.

Namibija bi mogla da postane novi izvor prihoda za Galp, koji je do sada uložio velike iznose u vađenje nafte u teritorijalnim vodama Brazila, a učestvuje i u projektu vađenja gasa u mozambičkom bazenu Rovuma.

Kompanija je signalizovala da bi mogla da potraži partnere za projekte u Namibiji budući da bi mogli poprimiti velike razmere.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici mogli bi pozvati Namibiju da im se pridruži, s obzirom na naznake da bi do iduće decenije mogla zauzeti četvrto mjesto na lestvici afričkih proizvođača, rekao je za Rojters jedan afrički naftni zvaničnik.

"Procenjuje se da samo kompleks Mopane sadrži deset milijardi barela ekvivalenta nafte ili čak i više, i to pre izrade istražnih i testnih bušotina", objavio je Galp.

Podeli:

29 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

22 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: