Aktuelno

Sreda, 27.02.2008.

23:49

Prva vožnja: Ford Focus

Izvor: B92

Prva vožnja: Ford Focus IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

dule

pre 11 godina

Fokus 1,6 TDCi 95 konja nije siguran u preticanju,a onaj od 2,0 136 konja jeste.Ne slazem se.Samo zbog lose procene,i uzdanja u snazne masine zbog takvih vozaca ginu neduzni.Zato ne podgrejavajte mastu i neiskustvo pogotovo neiskusnih i mladjih vozaca.Vas test to pokazuje,ali nije potrebno napisati sve.Masina 1,6 66kw 95 konja da se vozis pametno i bez ikakvih problema.Pogotovo Ford fokus.Sve poseduje.

kanadjanin

pre 12 godina

Novi Ford Focus za americko i kanadsko trziste je fantastican auto..Posebno Ford Focus Titanium. Bruka koliko je dobar auto...Sad znam sta cu da vozim!!!

valja znati

pre 12 godina

dakle prvo treba da znate da vozila koja se prodaju u ex-yu i u eu nisu istog kvaliteta kad sam radio za eu u zemlji vozila nismo kupovali kod naših dilera već direktno iz francuske tj eu!! dalje čak i u eu vozila za renta-car su nešto jeftinije izrade! dalje ford ima smisla kupiti samo u full ili skoro full verziji i to samo benzinca s jakim motor! ovaj sa 105 konja je užas užasa jer ne može nikud kad treba povući na usponu i jako je trom!!!dakle za dobar ford treba i dosta para ne manje od 23 000 evra a tu dolazim u dilemu zašto ne kupiti nešto veće za iste pare knpr toyotu korolu ??

Bojan

pre 13 godina

Vozio sam ovog novog Focusa (silom prilika) kao rent-a-car automobil po Nemackoj nekih 4 dana. Presao sam 1000 km sto po autoputevima sto po lokalnim krivudavim dzadama. Ne znam sta da mislim o ovom automobilu. Mislim da je problem u nivou opreme i motoru. Ceo clanak i fotkice koje se vide ovde su Focusi u FULL opremi sa pristojnim motorima. Ono sto sam ja vozio je nesto sto se najpre moze ocekivati da nasi ljudi po Srbiji kupuju. Radi se o benzincu, 105 konja. Paket opreme ne mogu da privalim koji je, ako gledam pakete koji su na GRAND MOTORS sajtu. Ovo sto sam ja vozio je imalo elektro podizace na svim prozorima, elektro podesive i elektro sklopive retrovizore, maglenke i napred i pozadi, dvozonski klima uredjaj, BT handsfree, CD/mp3 audio, plasticni volan (?!?!?!?) obicna rucica menjaca (5 brzina - VEEEELIKI MINUS na autoputevima gde morate da ga naterate na 4500 obrtaja da bi isli 130km, tada trosi kao azdaja!) celicne felne, rezervnu gumu - nije komplet za popravku (ne znam da li je guma normalnih dimenzija ili ne, al' gepek je smesno mali... dve maksimalno velike trolley bag koje idu u rucni prtljag u avionu popune gepek skroz!)...

Bilo mi je potrebno doooosta vremena da se namestim u njemu obzirom da imam 195cm. Dodatni minus mu je bio nepostojanje naslona na ruku izmedju prednjih sedista i jako podignute rucice brisaca/zmigavaca u odnosu na osu volana. Pristojno se mogu koristiti uz dosta prilagodjavanja samo ako vozite po skolski - "10 do 2" polozaj ruku...

U ovom clanku smo svi gledali "piano finish" centralnu konzolu, al' ovaj nivo opreme je imao neki smesni monohrom displej, obicnu plastiku, lose dizajniranu, nepreglednu... Groooozan osecaj pod rukama i lici mi na neku kinesku igracku mobilni telefon ala Nokia 7210 :)

...na autoputu je grozan osecaj, slabasan, sporo ubrzava, imao sam osecaj da ce ga bocni udarci vetra oduvati sa puta... na regionalnom putu, krivudavom, je bio stvarno OK, zao mi je sto sam vozio po noci taj deo puta i sto nisam imao prilike da ga probam negde na Debelom brdu. Ne znam sta da kazem kako se ponasa po rupama - po Nemackoj nema rupa, a one zakrpe koje su i bile prisutne nije preterano osetio.

Summa summarum, da napakujem Focus koji ce mi se svideti sa nivoom opreme i dovoljno snaznim dizelasem, kostao bi nesto preko 20.000 EUR. Mislim da se za te pare moze naci automobil sa mnogo vecim gepekom, snaznijim motorom, vise opreme za te pare...

Oktan / Cetan

pre 13 godina

@Ivan
Hvala za detaljan info. Ja sam mislio da je kod forda interval zamene ulja 20.000 km. Nadam se da će da te posluži. Srećno sa tim motorom

RO

pre 13 godina

To što ste opisali Španiju, to važi i za Rumuniju. 100 van grada, putevi kao staklo. Sve van grada su na novo asfaltirali, policije nema pa često vidite kamionče koje krstari 130. Kad neko ima pameti...

Jayne Cobb

pre 13 godina

Focus je od nastanka, krajem 1998, po kvalitetu ispred Golfa, sa novom generacijom je otišao i korak dalje. Lep automobil koji uz tradicionalne kvalitete Forda - upravljivost, ležanje na drumu i osećaj za volanom - nudi i pregršt novih tehnologija i gedžeta. Sve u svemu, cena mu potpuno odgovara. Još od Mondea druge generacije (2000.) Ford nije u ekonomskoj klasi jeftinih automobila što kvalitetom (Mondeo, Focus, C-Max, S-Max, Fiesta) i opravdava.

borislav

pre 13 godina

Godinama forsiram tezu da je FORD novi narodni auto. Ovim novim modelom su malo odstupili... dobro, ne smeta mi, ali sada je najbolja kupovina FOCUS na zalasku karijere... za male pare, odlican auto za nase prilike. Dobri motori, dosta prostora, robusnost...

Ivan

pre 13 godina

@Oktan/Cetan

1600 TDCi je jedan verovatno dobar motor, ja sam presao samo 18.000 km s njim i zamerke su sledece:

- u tom automobilu ni grejanje ni hladjenje ne mogu da rade kako treba;
- ako ste krupniji sedista mogu da budu pomalo tesna;
- gepek sa rezervnim tockom je grozno mali, bruka;

A ako smo u fazomu Mirka Alvirovica:

- plastika na tabli je odvratna;
- zazori na spojevima oko vrata i A-stubova i komadne table su veci od 3-4mm;
- limarija je "tanka", zvuk zatvaranja vrata je kao da zatvarate plehano bure;
- nisam siguran u izdrzljivist limarije na koroziju, imam jednu fleku ispod poklopca gepeka na mestu gde je buzir sa instalacijama naslonjen na lim;
- itd.

Vozi se dobro, udoban je, na otvorenom trosi 4.5-5, na autoputu 5.2-5.5 (120-140km/h), u gradu leti 7-7.3, zimi preko 8. Cistim sneg sa upaljenim motorom i cistim sve.

Servis (ovlasceni, Grand Motors) je sramotno skup i nije bas za primer dobrog servisa. Jednom sam se vracao dva puta da reklamiram da sitnicu nisu uradili kako treba, jednom su zaboravili da zavrnu cep motora posle zamene ulja (hvala Bogu, proverio sam pre voznje iz servisa).

I, na kraju...

Sledeci nece biti Ford.

Sasa

pre 13 godina

Dizajn - tuuuuga!!!

Bocna strana i moze nekako da prodje, ali prednja i zadnja, narocito zadnja svetlosna grupa nikako. Na verziji sa 4 vrata to izgleda lepse, ali jos uvek prilicno ruzno u poredjenju sa recimo Astrom.

A enterijer... kao sto je neko napisao, srednja konzola kao da je prekopirana od AIWA stereo linija iz 90-tih. Upravljac... cemu oni tasteri za audio i kontrolu brzine kad i na levom i desnom kraku volana postoje po 4+1 dugmeta??? Ergonomski totalno suludo resenje. O volanu sa 4 kraka necu da dajem komentare. Displeji na kontrolnoj i centralnoj tabli imaju ok dizajn, ali onaj na kontrolnoj po meni sadrzi previse informacija na jako malom prostoru (tu treba da se prikazuju najbitnije informacije, a ne vozacu da se odvalci paznja sa 1000 detalja), a na centralnoj konzoli je previse mali (imam utisak da svaki mobilni telefon ima veci displej).

Prostor, udobnost sedista, lezanje na putu, karakteristike motora i menjaca... to mora da se proba, ali moje dvodnevno iskustvo sa jednim Fokusom 2 iz Sixt-a nije bas pozitivno.

Vidim da se ovde mnogi bune protiv gomile elektronike. Moje iskustvo je da ko se jednom navuce na to nema sanse da sledeci auto kupi bez svake dostupne sitnice. Ja imam automatsku kontrolu paljenja svetala, paljenja/gasenja dugih svetala, brisaca, adaptivna svetla za skretanje i krivine, automatsko zatamnjivanje retrovizora... Prvi, treci i poslednji sam birao svesno, ostatak je dosao u raznim paketima. Posle 1000 km sa svom ovom elektronikom shvatis koliko stvarno pomazu narocito pri voznji po mraku i kisi. Naravno, pod uslovom da rade kako se od njih ocekuje (sto je kod mene 99% slucaj) i da po potrebi mogu da se korigiraju/deaktiviraju. O pouzdanosti Ford elektronike mogu najbolje da kazu Fordovi dugogodisnji vozaci. Vidim da se ovde mnogo zale, ali bi ti trebali onda da se pitaju zasto voze Forda.

I jos nesto: na ford.de sam pokusao da nadjem vise informacija o novom Fokusu. Osim nekoliko malih fotografija i recenica NISTA!!! U dostupnoj PDF brosuri su fotografije ocajnog kvaliteta. Kada npr. BMW predstavlja novi automobil (ili facelift) na njihovoj stranici istog dana osvane 50ak detaljnih slika iz svih uglova i mnogim detaljima automobila. Kad sam Ford ne zna da izreklamira svoj proizvod ne verujem da ce i jedan autotest nesto moci da pomogne. A tek ona zlatna boja automobila na testu... odvratnija od BMW marrakesh brown.


P.S. komentar autora o prslucima i GPS kontrolorima - vrh :-)))))

Miki

pre 13 godina

(Nemanja, 28. februar 2011 21:56)

Pogledaj sedan verziju na netu kako dobro izgleda pozadi. Ja sam napisao komentar o tome ali su mi pretplaceni komentatori nalupali gomilu minusa. Cak i da vise volite hatchback morate priznati da je zadnji deo na sedanu napravljen mnogo bolje.

mokgab

pre 13 godina

Predivan auto!!!

Imam novu Fiestu već godinu dana, i mogu samo reči hvale da kažem za Ford!!! Auto je "običan" koji nije neki tehnološki "boom", ali će zato da traje. Ford je zapravo novi VW, tj. narodni automobil...

Elem, što se tiče novog Focusa. Meni je auto stvarno prelep! Dobro, ukusi su različiti, tako da je normalno da se nekima ne sviđa (kao što je meni svaki Pežo odvratan zajedno sa Renooom i Dačijom...) Ipak ono što me je zaista privuklo je to zatvaranje hladnjaka u hladnim danima, kao i jedna sitnica, koja polako isčezava iz modernih automobila (moja Fiesta je nema i to joj je najveća mana) a to je pokazivač temperature rashladne tečnosti, tj. ulja!! Svaka im čast da su to stavili (ni jedan novi BMW to nema), a svi koji voze automobil znaju da je najbitnije za dugotrajnost automobila da se ne "forsira na hladno", a to bez pokazivača teško ide!

Još jednom BRAVO za Ford, za evropski Ford!!!

podany

pre 13 godina

Vozio sam Fokus i prve i druge generacije. Fantasticno drzanje ceste, fantasticni volani i menjaci (posebno kod prvog). Prvi je cak imao kvalitetniju unutrasnjost od druge generacije. To je valjda i razlog sto se drugi prodaje po diskontnim cenama. Za godinu, dve, ako finasije dopuste, kupicu novog fukusa jer, na osnosvu dosadasnjih iskustava, nema greske. Iako su auti bili sluzbeni, na prvom se nista nije kvarilo sest godina, a na drugom 4 (koji je jos u igri). Medjutim, savetujem svima koji se odluce za kupovinu da idu na bazni paket opreme koji ce imati klimu, ABS, verovatno i ESP, te CD sistem i 6 jastuka. Elektronika i kiceraj kod novog modela prosto odbija. I kada budete prodavali auto, vecini koji kupuju vazan je motor i klima, a ne kojekakvi senzori koji imamju manji rok trajanja od vitalnih delova.

Next please

pre 13 godina

Kapa dole kolegi komentatoru koji je napravio verovatno najadekvatniju komparaciju unutrašnjosti sa Aiwa mini linijama od pre par godina. Dakle, smrtno sam iskren: gledam slike enterijera, i spopada me muka. Telesna. Malo je reći da sam razočaran. Upropastiti onakvu unutrašnjost prethodne generacije, koja je po meni jedna od najlepših ikada(na stranu kvalitet materijala, je bukvalno krivično delo. Ova svemirska kombinacija, pa stvarno ne može više da se vidi ni u Chery-ju (i to sa jednim "r").
Spoljašnost je posebna priča. Pa da li su ovi koji su ga dizajnirali ikad videli novi Megane, novi C4 (pa i stari C4), čak i redizajnirani Ceed.. Bez texta. Jedino bi možda mogao u dizajnerskom promašaju da se poredi sa Civic-om (sve Honde, inače, osim Accorda dizajnirane su kao japanski crtani filmovi - agresivno i svemirski bezlično, da ne kažem neukusno). "Opravdanje" jedino vidim u činjenici da ovakav izgled možda pije vodu u Americi, ali onda ga batalite u Evropi.. Ovo sve pišem kao neko ko je ozbiljno nameravao da uzme u razmatranje novog Focusa, ali posle ovoga... ostavljam ga onima kojima se sviđa, ja odlazim u drugo jato, prilično razočaran.

Voja

pre 13 godina

Poprilicno ruzan automobil. Ne verujem da ce imati prodaju na nasem trzistu kao njegov prethodnik. Za cenu koja se spominje moze se danas na trzistu kupiti mnogo bolje vozilo!

Šišmiš-Vozač

pre 13 godina

Fiesta za broj veća. Izgleda kao da su ga kreirali kineski srednjoškolci, kako spoljašnjost, tako i unutrašnjost. Opet kao i kod starog Fokusa, dizajn i tehnologija koja zaostaje za konkurencijom nekoliko generacija. Loša plastika i nepotrebna jeftina elektronika podložna kvarovima, upakovana u osrednji dizajn po visokoj ceni za svoju klasu. Ford je opet bio na visini svog zadatka, nije nas iznenadio i predstavio je još jedan prosečan automobil u svakom smislu.

Nemanja

pre 13 godina

Super auto. Jedino mi dizajn bas nije nesto, pogotovo sto ova zadnja svetlosna grupa ne lici ninasta! Stvarno ne znam sto su upropastili ovaj fantastican auto ovim zadnjim farom. Dizajn fieste je mnogo lepsi!

Bacvanin

pre 13 godina

Sto se tice dizajna vrlo dobar, sto se tice opreme odlican cak i vise od toga, pogotovo za tu klasu automobila.Najvise mi se svidja kamera i kontrola odstojanja koje mnogo doprinose bezbednosti.Ford je napravio stvarno dobar auto pa je i cena primerena.

Van Helsing

pre 13 godina

Cena jeste prevelika, ali to je verovatno zato da se rasproda stari model koji je na akciji (9990€). Verujem da će pasti na 12.000 za godinu dana jer ipak je to Ford a ne VW, Honda, Peugeot, ... Ford je u cenovnoj klasi sa Koreancima. Inače, po sadašnjim cenama pre bih kupi classic za 9990.

D

pre 13 godina

Ma, sve je to lepo, ali pored toliko pomagala, gadget-a i asistenata, uskoro nećemo morati ni da vozimo. Auto će sve raditi sam. A u tome, priznaćete, nije fazon, zar ne?

Oktan / Cetan

pre 13 godina

Da li neko ima iskustva sa ( bilo kojim ) focusom sa motorom 1.6 TDCI od 110 ks? Koji su najčešči kvarovi tog motora, kakva mu je trajnost i ima li neka specifična "falinka"?

Genije

pre 13 godina

Ako me je nešto i privuklo, gomila elektronike me je odbila! Ovaj auto je kao tempirana bomba u džepu prosečnog kupca i najkraći put od srednje klase do prosjačkog štapa!

HH

pre 13 godina

Smekerizam, romantika i originalnost u auto industriji su mrtvi barem 20ak godina, ako ne i vise...pa mi nije jasno cemu toliko price kako vise ne moze da se prepozna koji je koji auto...Ford Capri je za ovog fokusa umetnicko delo...
Elem, ne znam zasto autor texta toliko redova posvecuje opisu automobila kad su nam za to slike i vise nego dovoljne?
Sa druge strane, jako dobar uvod i kasnije text o karakteristikama vozila...
Licno, od svih bezlicnih novih automobila iz ovog segmenta, najradije bih posedovao Hondu Civic ili Mitsubishi Lancer hatchback...

Playlife

pre 13 godina

Izgleda tako kako izgleda, meni je licno trebalo vremena da svarim predhodnu generaciju. Vaznije od izgleda je kako lezi a to je verujem perfektno jer je Focus II bilo zabavno voziti. Ipak tvrdnje da je najbolji u klasi je neozbiljno davati, auto se tek pojavio. A park assist ima i Golf VI.

darkside

pre 13 godina

Još jedna klonirana kola: Opel Astra, Renault Megane... potpuno identičan oblik svega i spolja i iznutra. A za dodantu elektroniku...šta reći, sretnik koji ih bude uzeo u Srbiji, za jedno 3 godine će plakati od skupoće i nemogućnosti popravke otprilike SVEGA što se bude pokvarilo!

Sporet na drva

pre 13 godina

hm, hyndai i30 se pojavio josh kad, a ima sve ako ne i bolje nego sto fokus nudi. Enterijer, konacno su ga izmenili, godinama gledam i ne verujem kako jeftino deluju enterijeri u fordovima. Ne znam sta je problem, sa svom tehnolgoijom koju imaju, da naprave automobil koji ce izgledati skladno ali godinama vec, osim nove fieste, ford ima generalno nedorecen dizajn automobila. Prvi fokus je bio skok, a svaki ostali, nekakvo kompromisno resenje. Pogledajte dizajn kia ceed, pomenuti i30, honda civic, citroen c4, peugeot 308...i kako deluju i danas u poredjenju sa fokusom. Pohvale kvalitetu motora, sklopovima tipa venecijanera za vazduh, koje mislim da je mercedes prvi uveo, oslanjanju, voznim karakteristiama, no, opet, malo vec ulaganje u dizajn, zaokruzilo bi sliku. Ostavlja mi utisak pojave Britni Spirs, nebitna plavusica, sa industrijom iza sebe, koja od nje pravi zvezdu!

Kol

pre 13 godina

Odlican auto, veoma dobro opremljen ali cena je ipak malo visoka mada kako se kaze koliko para toliko muzike! ST verzija fokusa je odlicna i to bi ja uzeo!

dzigi

pre 13 godina

svidjaju mi se ovi gedzeti. i koliko sam shvatio, deo njih ce biti standard u kod najjeftinijih. pa da vidimo i to... motori takodje za svaku pohvalu. doduse, izgled mi je diskutabilan, al sacekacu da ga vidim uzivo.
startna cena nije jeftina, no pitanje je s kojim motorom i kojom opremom. u svakom slucaju, ovaj tekst me je zagolicao da ispratim fokusa kad se pojavi kod nas.

Lolek

pre 13 godina

Imam i vozim Focusa I evo već 5 godina (ova je nadam se zadnja) i zadovoljan sam kvalitetom (nijedan kvar izvan redovnih servisa - doduše nisam mnogo ni prelazio godišnje - maksimalno 15.000). Izdržljiv je, šta sam sve sa njim preneo od IKEA-e do šuta iz stana :-)

Mane:
- Osetljiv na slabo gorivo (samo jednom mi se to desilo kada sam sipao bezolovni 95, ali od tada sam mu uvek sipao 100 oktana ili 98 oktana)
- Motor 1.6 16V 100KS je ok, ali preslab za njegovu masu (nerviralo me uvek kada idem uz veću uzbrdicu auto putem i kada krene brzina sama da pada - nemoćno se osećate dok vas ostali obilaze). Motor je isto preglasan (fali mi šesta ili čak sedma brzina) - ne uživam nikako u slušanju muzike kada ga vozim 130km/h po dugačkom ravnom autoputu.
- Limarija - slaba s obzirom da se već pojavljuju tačkice od rđe na dnu vrata kada se otvore a auto je star nešto manje 8 godina.
- Prtljažnik - apsolutno premalen za porodične potrebe

Focus II mi se nije svideo kada se pojavio i bio mi je korak nazad u dizajnu u odnosu na verziju I (postao mi je običniji). Vremenom sam se navikao na njega (ima nešto veći prtljažnik i jasno mi je da zadnji deo nije mogao biti previše dinamičan).

Ovaj novi Focus je ruglo po spoljašnjem izgledu (za moja merila). Nikad ne bih to kupio. Ni iznutra mi se ne sviđa - sve je nešto HI-TECH fazon od Civic-a (šljašti i bljašti - za mlade možda dobro, za mene ne). Avangarda Focusa je uništena potpuno sa ovim novim modelom.
Svakako prelazim u drugi razred (veći) jer mi treba za uvećanu familiju nešto što ima 500 litara prtljažnika, da je tih na auto putu iznad 130km/h (ako bude sreće iz premium segmenta)

SM

pre 13 godina

Izgleda da vreme pocinje da me gazi. Nekada sam sa vece daljine tacno znao o kom se autu radi ili mi je bilo dovoljno da vidim sliku komandne table. Sada dok ne procitam sta pise nisam siguran. Razumem da to sto automobili danas izgledaju kako vec izgledaju i sto imaju mali milion funkcija u sebi ima svoj razlog i namenu. Razumem i to da su danas odredjeni trendovi aktuelni ali meni se ovi novi modeli jednostavno ne svidjaju. Kad pogledam komandnu tablu ovog novog Fokusa sve me nekako podseca na one bataraste Aiwa muzicke linije...
Na stranu vizuelni utisak verujem da je ovo dobar auto i da odlicno ide.

boki

pre 13 godina

Licno smatram da je prethodna verzija spolja bila itekako lepsa, dajte molim vas pogledajte zadnji deo automobila, bedno, uzas. To je sto se tice izgleda. Sta reci za prtljaznik, vise nego skromno i to bez rezervnog tocka! Nije ovo porodicni auto, imam porodicu i ne zelim je voziti u ovome. Kada na to dodam cenu, nema sta da razmisljam, to nece biti moj porodicni automobil. Kum mi vozi dva focusa, 2.0 benzinca i onog klasicnog dizelasa, mislim da je 1.8 obican tdi. Leze u krivinama, izuzetno upravljivi, dobro koce, uzivati je voziti ih. Dakle, ne pljujem forda ali dajem svoj sud. Sve ima i plus i minus.

Driver-ka

pre 13 godina

Da li bi bilo suvislo reci da je ovo auto za zene.... jer, budimo realni, mi smo te kojima gadget-i u ovom auto najvise trebaju..... ima toliko stavri koje nam svakodnevno u toku voznje odvlace paznju sa puta!!!
svaka cast autoru za kompletan text!!

dads

pre 13 godina

Ekstra auto po ekstra cijena, za bazni model to je velika cijena, na našem tržištu neće moći proći. Konkurencija nikad jača i svi oni mogu da ponude za 15 hiljada eura pa skoro top modele. U BiH za 15 hiljda eura biraš opremu i motor koji poželiš, ako nije najači nivo opreme onda je odmah jedan iza. Na kraju se treba priznati da je auto odlično odrađen i biće mi žao što ga nećemo često viđati na ulicama.

Бојан

pre 13 godina

Не знам али некако сва аута крећу да личе једни на друге, сада и по унутрашњости.
Централна конзола ме подсјећа на Астру и тај тренд са превише округлих натрпаних дугмића. Дио испод којим се управља клима подсјећа ме на Лансера и некако ми се не свиђа, изгледа ми застарјело.
Пртљажник му је мален.
На нашем тржишту ће се почетна цијена кретати колико видим као и до сада - 15.000 евра за основни оговљени модел са нејаким мотором.

Miki

pre 13 godina

Novi Focus je fenomenalan auto i ni jedan automobil u klasi koji je trenutno na trzistu se ne moze meriti sa njim. Jeste li vi videli u toj klasi automobil koji sam sebe parkira? Zatim automobil koji ima toliko noviteta u vezi ekonomicne potrosnje. Razocaran sam trenutno samo sa 2 stvari:
1. Startna cena je previsoka, realnija bi bila oko 14000, ali verovatno ce to biti 15000 i popust na sajmu (ionako tamo prodaju 30% automobila)
2. Zasto ni na jednoj slici nema sedan verzije. Da li to znaci da se nece prodavati? Po mom misljenju nova Focus limuzina je neuporedivo lepsa od hatchback-a (makar originalniji) a ima nas puno koji volimo klasicne oblike automobile.

Igor

pre 13 godina

Za sada imam samo reci hvale. Jako lep auto, kako spolja, tako i iznutra. Svakako moj favorit za kupovinu, s obzirom na dobro iskustvo sa prvom generacijom Focus-a. Jedino sto ce biti "malo" problematicno je najavljena pocetna cena automobila, sto znaci da dizel nece biti ispod 17-18000. Sa tom cenom se izjednacava sa Golfom i Astrom, sto do sada nije bio slucaj, jer je Golf uvek bio skuplji od Focus-a. Mozda ce sa tim cenama izgubiti deo kupaca.

P.S. Da li sam vec rekao da je auto lep!? :)

Igor

pre 13 godina

Za sada imam samo reci hvale. Jako lep auto, kako spolja, tako i iznutra. Svakako moj favorit za kupovinu, s obzirom na dobro iskustvo sa prvom generacijom Focus-a. Jedino sto ce biti "malo" problematicno je najavljena pocetna cena automobila, sto znaci da dizel nece biti ispod 17-18000. Sa tom cenom se izjednacava sa Golfom i Astrom, sto do sada nije bio slucaj, jer je Golf uvek bio skuplji od Focus-a. Mozda ce sa tim cenama izgubiti deo kupaca.

P.S. Da li sam vec rekao da je auto lep!? :)

SM

pre 13 godina

Izgleda da vreme pocinje da me gazi. Nekada sam sa vece daljine tacno znao o kom se autu radi ili mi je bilo dovoljno da vidim sliku komandne table. Sada dok ne procitam sta pise nisam siguran. Razumem da to sto automobili danas izgledaju kako vec izgledaju i sto imaju mali milion funkcija u sebi ima svoj razlog i namenu. Razumem i to da su danas odredjeni trendovi aktuelni ali meni se ovi novi modeli jednostavno ne svidjaju. Kad pogledam komandnu tablu ovog novog Fokusa sve me nekako podseca na one bataraste Aiwa muzicke linije...
Na stranu vizuelni utisak verujem da je ovo dobar auto i da odlicno ide.

dads

pre 13 godina

Ekstra auto po ekstra cijena, za bazni model to je velika cijena, na našem tržištu neće moći proći. Konkurencija nikad jača i svi oni mogu da ponude za 15 hiljada eura pa skoro top modele. U BiH za 15 hiljda eura biraš opremu i motor koji poželiš, ako nije najači nivo opreme onda je odmah jedan iza. Na kraju se treba priznati da je auto odlično odrađen i biće mi žao što ga nećemo često viđati na ulicama.

boki

pre 13 godina

Licno smatram da je prethodna verzija spolja bila itekako lepsa, dajte molim vas pogledajte zadnji deo automobila, bedno, uzas. To je sto se tice izgleda. Sta reci za prtljaznik, vise nego skromno i to bez rezervnog tocka! Nije ovo porodicni auto, imam porodicu i ne zelim je voziti u ovome. Kada na to dodam cenu, nema sta da razmisljam, to nece biti moj porodicni automobil. Kum mi vozi dva focusa, 2.0 benzinca i onog klasicnog dizelasa, mislim da je 1.8 obican tdi. Leze u krivinama, izuzetno upravljivi, dobro koce, uzivati je voziti ih. Dakle, ne pljujem forda ali dajem svoj sud. Sve ima i plus i minus.

darkside

pre 13 godina

Još jedna klonirana kola: Opel Astra, Renault Megane... potpuno identičan oblik svega i spolja i iznutra. A za dodantu elektroniku...šta reći, sretnik koji ih bude uzeo u Srbiji, za jedno 3 godine će plakati od skupoće i nemogućnosti popravke otprilike SVEGA što se bude pokvarilo!

Бојан

pre 13 godina

Не знам али некако сва аута крећу да личе једни на друге, сада и по унутрашњости.
Централна конзола ме подсјећа на Астру и тај тренд са превише округлих натрпаних дугмића. Дио испод којим се управља клима подсјећа ме на Лансера и некако ми се не свиђа, изгледа ми застарјело.
Пртљажник му је мален.
На нашем тржишту ће се почетна цијена кретати колико видим као и до сада - 15.000 евра за основни оговљени модел са нејаким мотором.

Lolek

pre 13 godina

Imam i vozim Focusa I evo već 5 godina (ova je nadam se zadnja) i zadovoljan sam kvalitetom (nijedan kvar izvan redovnih servisa - doduše nisam mnogo ni prelazio godišnje - maksimalno 15.000). Izdržljiv je, šta sam sve sa njim preneo od IKEA-e do šuta iz stana :-)

Mane:
- Osetljiv na slabo gorivo (samo jednom mi se to desilo kada sam sipao bezolovni 95, ali od tada sam mu uvek sipao 100 oktana ili 98 oktana)
- Motor 1.6 16V 100KS je ok, ali preslab za njegovu masu (nerviralo me uvek kada idem uz veću uzbrdicu auto putem i kada krene brzina sama da pada - nemoćno se osećate dok vas ostali obilaze). Motor je isto preglasan (fali mi šesta ili čak sedma brzina) - ne uživam nikako u slušanju muzike kada ga vozim 130km/h po dugačkom ravnom autoputu.
- Limarija - slaba s obzirom da se već pojavljuju tačkice od rđe na dnu vrata kada se otvore a auto je star nešto manje 8 godina.
- Prtljažnik - apsolutno premalen za porodične potrebe

Focus II mi se nije svideo kada se pojavio i bio mi je korak nazad u dizajnu u odnosu na verziju I (postao mi je običniji). Vremenom sam se navikao na njega (ima nešto veći prtljažnik i jasno mi je da zadnji deo nije mogao biti previše dinamičan).

Ovaj novi Focus je ruglo po spoljašnjem izgledu (za moja merila). Nikad ne bih to kupio. Ni iznutra mi se ne sviđa - sve je nešto HI-TECH fazon od Civic-a (šljašti i bljašti - za mlade možda dobro, za mene ne). Avangarda Focusa je uništena potpuno sa ovim novim modelom.
Svakako prelazim u drugi razred (veći) jer mi treba za uvećanu familiju nešto što ima 500 litara prtljažnika, da je tih na auto putu iznad 130km/h (ako bude sreće iz premium segmenta)

borislav

pre 13 godina

Godinama forsiram tezu da je FORD novi narodni auto. Ovim novim modelom su malo odstupili... dobro, ne smeta mi, ali sada je najbolja kupovina FOCUS na zalasku karijere... za male pare, odlican auto za nase prilike. Dobri motori, dosta prostora, robusnost...

mokgab

pre 13 godina

Predivan auto!!!

Imam novu Fiestu već godinu dana, i mogu samo reči hvale da kažem za Ford!!! Auto je "običan" koji nije neki tehnološki "boom", ali će zato da traje. Ford je zapravo novi VW, tj. narodni automobil...

Elem, što se tiče novog Focusa. Meni je auto stvarno prelep! Dobro, ukusi su različiti, tako da je normalno da se nekima ne sviđa (kao što je meni svaki Pežo odvratan zajedno sa Renooom i Dačijom...) Ipak ono što me je zaista privuklo je to zatvaranje hladnjaka u hladnim danima, kao i jedna sitnica, koja polako isčezava iz modernih automobila (moja Fiesta je nema i to joj je najveća mana) a to je pokazivač temperature rashladne tečnosti, tj. ulja!! Svaka im čast da su to stavili (ni jedan novi BMW to nema), a svi koji voze automobil znaju da je najbitnije za dugotrajnost automobila da se ne "forsira na hladno", a to bez pokazivača teško ide!

Još jednom BRAVO za Ford, za evropski Ford!!!

Genije

pre 13 godina

Ako me je nešto i privuklo, gomila elektronike me je odbila! Ovaj auto je kao tempirana bomba u džepu prosečnog kupca i najkraći put od srednje klase do prosjačkog štapa!

Jayne Cobb

pre 13 godina

Focus je od nastanka, krajem 1998, po kvalitetu ispred Golfa, sa novom generacijom je otišao i korak dalje. Lep automobil koji uz tradicionalne kvalitete Forda - upravljivost, ležanje na drumu i osećaj za volanom - nudi i pregršt novih tehnologija i gedžeta. Sve u svemu, cena mu potpuno odgovara. Još od Mondea druge generacije (2000.) Ford nije u ekonomskoj klasi jeftinih automobila što kvalitetom (Mondeo, Focus, C-Max, S-Max, Fiesta) i opravdava.

dzigi

pre 13 godina

svidjaju mi se ovi gedzeti. i koliko sam shvatio, deo njih ce biti standard u kod najjeftinijih. pa da vidimo i to... motori takodje za svaku pohvalu. doduse, izgled mi je diskutabilan, al sacekacu da ga vidim uzivo.
startna cena nije jeftina, no pitanje je s kojim motorom i kojom opremom. u svakom slucaju, ovaj tekst me je zagolicao da ispratim fokusa kad se pojavi kod nas.

podany

pre 13 godina

Vozio sam Fokus i prve i druge generacije. Fantasticno drzanje ceste, fantasticni volani i menjaci (posebno kod prvog). Prvi je cak imao kvalitetniju unutrasnjost od druge generacije. To je valjda i razlog sto se drugi prodaje po diskontnim cenama. Za godinu, dve, ako finasije dopuste, kupicu novog fukusa jer, na osnosvu dosadasnjih iskustava, nema greske. Iako su auti bili sluzbeni, na prvom se nista nije kvarilo sest godina, a na drugom 4 (koji je jos u igri). Medjutim, savetujem svima koji se odluce za kupovinu da idu na bazni paket opreme koji ce imati klimu, ABS, verovatno i ESP, te CD sistem i 6 jastuka. Elektronika i kiceraj kod novog modela prosto odbija. I kada budete prodavali auto, vecini koji kupuju vazan je motor i klima, a ne kojekakvi senzori koji imamju manji rok trajanja od vitalnih delova.

Kol

pre 13 godina

Odlican auto, veoma dobro opremljen ali cena je ipak malo visoka mada kako se kaze koliko para toliko muzike! ST verzija fokusa je odlicna i to bi ja uzeo!

Ivan

pre 13 godina

@Oktan/Cetan

1600 TDCi je jedan verovatno dobar motor, ja sam presao samo 18.000 km s njim i zamerke su sledece:

- u tom automobilu ni grejanje ni hladjenje ne mogu da rade kako treba;
- ako ste krupniji sedista mogu da budu pomalo tesna;
- gepek sa rezervnim tockom je grozno mali, bruka;

A ako smo u fazomu Mirka Alvirovica:

- plastika na tabli je odvratna;
- zazori na spojevima oko vrata i A-stubova i komadne table su veci od 3-4mm;
- limarija je "tanka", zvuk zatvaranja vrata je kao da zatvarate plehano bure;
- nisam siguran u izdrzljivist limarije na koroziju, imam jednu fleku ispod poklopca gepeka na mestu gde je buzir sa instalacijama naslonjen na lim;
- itd.

Vozi se dobro, udoban je, na otvorenom trosi 4.5-5, na autoputu 5.2-5.5 (120-140km/h), u gradu leti 7-7.3, zimi preko 8. Cistim sneg sa upaljenim motorom i cistim sve.

Servis (ovlasceni, Grand Motors) je sramotno skup i nije bas za primer dobrog servisa. Jednom sam se vracao dva puta da reklamiram da sitnicu nisu uradili kako treba, jednom su zaboravili da zavrnu cep motora posle zamene ulja (hvala Bogu, proverio sam pre voznje iz servisa).

I, na kraju...

Sledeci nece biti Ford.

Driver-ka

pre 13 godina

Da li bi bilo suvislo reci da je ovo auto za zene.... jer, budimo realni, mi smo te kojima gadget-i u ovom auto najvise trebaju..... ima toliko stavri koje nam svakodnevno u toku voznje odvlace paznju sa puta!!!
svaka cast autoru za kompletan text!!

D

pre 13 godina

Ma, sve je to lepo, ali pored toliko pomagala, gadget-a i asistenata, uskoro nećemo morati ni da vozimo. Auto će sve raditi sam. A u tome, priznaćete, nije fazon, zar ne?

Van Helsing

pre 13 godina

Cena jeste prevelika, ali to je verovatno zato da se rasproda stari model koji je na akciji (9990€). Verujem da će pasti na 12.000 za godinu dana jer ipak je to Ford a ne VW, Honda, Peugeot, ... Ford je u cenovnoj klasi sa Koreancima. Inače, po sadašnjim cenama pre bih kupi classic za 9990.

Miki

pre 13 godina

Novi Focus je fenomenalan auto i ni jedan automobil u klasi koji je trenutno na trzistu se ne moze meriti sa njim. Jeste li vi videli u toj klasi automobil koji sam sebe parkira? Zatim automobil koji ima toliko noviteta u vezi ekonomicne potrosnje. Razocaran sam trenutno samo sa 2 stvari:
1. Startna cena je previsoka, realnija bi bila oko 14000, ali verovatno ce to biti 15000 i popust na sajmu (ionako tamo prodaju 30% automobila)
2. Zasto ni na jednoj slici nema sedan verzije. Da li to znaci da se nece prodavati? Po mom misljenju nova Focus limuzina je neuporedivo lepsa od hatchback-a (makar originalniji) a ima nas puno koji volimo klasicne oblike automobile.

Nemanja

pre 13 godina

Super auto. Jedino mi dizajn bas nije nesto, pogotovo sto ova zadnja svetlosna grupa ne lici ninasta! Stvarno ne znam sto su upropastili ovaj fantastican auto ovim zadnjim farom. Dizajn fieste je mnogo lepsi!

Playlife

pre 13 godina

Izgleda tako kako izgleda, meni je licno trebalo vremena da svarim predhodnu generaciju. Vaznije od izgleda je kako lezi a to je verujem perfektno jer je Focus II bilo zabavno voziti. Ipak tvrdnje da je najbolji u klasi je neozbiljno davati, auto se tek pojavio. A park assist ima i Golf VI.

HH

pre 13 godina

Smekerizam, romantika i originalnost u auto industriji su mrtvi barem 20ak godina, ako ne i vise...pa mi nije jasno cemu toliko price kako vise ne moze da se prepozna koji je koji auto...Ford Capri je za ovog fokusa umetnicko delo...
Elem, ne znam zasto autor texta toliko redova posvecuje opisu automobila kad su nam za to slike i vise nego dovoljne?
Sa druge strane, jako dobar uvod i kasnije text o karakteristikama vozila...
Licno, od svih bezlicnih novih automobila iz ovog segmenta, najradije bih posedovao Hondu Civic ili Mitsubishi Lancer hatchback...

RO

pre 13 godina

To što ste opisali Španiju, to važi i za Rumuniju. 100 van grada, putevi kao staklo. Sve van grada su na novo asfaltirali, policije nema pa često vidite kamionče koje krstari 130. Kad neko ima pameti...

Bacvanin

pre 13 godina

Sto se tice dizajna vrlo dobar, sto se tice opreme odlican cak i vise od toga, pogotovo za tu klasu automobila.Najvise mi se svidja kamera i kontrola odstojanja koje mnogo doprinose bezbednosti.Ford je napravio stvarno dobar auto pa je i cena primerena.

Miki

pre 13 godina

(Nemanja, 28. februar 2011 21:56)

Pogledaj sedan verziju na netu kako dobro izgleda pozadi. Ja sam napisao komentar o tome ali su mi pretplaceni komentatori nalupali gomilu minusa. Cak i da vise volite hatchback morate priznati da je zadnji deo na sedanu napravljen mnogo bolje.

Bojan

pre 13 godina

Vozio sam ovog novog Focusa (silom prilika) kao rent-a-car automobil po Nemackoj nekih 4 dana. Presao sam 1000 km sto po autoputevima sto po lokalnim krivudavim dzadama. Ne znam sta da mislim o ovom automobilu. Mislim da je problem u nivou opreme i motoru. Ceo clanak i fotkice koje se vide ovde su Focusi u FULL opremi sa pristojnim motorima. Ono sto sam ja vozio je nesto sto se najpre moze ocekivati da nasi ljudi po Srbiji kupuju. Radi se o benzincu, 105 konja. Paket opreme ne mogu da privalim koji je, ako gledam pakete koji su na GRAND MOTORS sajtu. Ovo sto sam ja vozio je imalo elektro podizace na svim prozorima, elektro podesive i elektro sklopive retrovizore, maglenke i napred i pozadi, dvozonski klima uredjaj, BT handsfree, CD/mp3 audio, plasticni volan (?!?!?!?) obicna rucica menjaca (5 brzina - VEEEELIKI MINUS na autoputevima gde morate da ga naterate na 4500 obrtaja da bi isli 130km, tada trosi kao azdaja!) celicne felne, rezervnu gumu - nije komplet za popravku (ne znam da li je guma normalnih dimenzija ili ne, al' gepek je smesno mali... dve maksimalno velike trolley bag koje idu u rucni prtljag u avionu popune gepek skroz!)...

Bilo mi je potrebno doooosta vremena da se namestim u njemu obzirom da imam 195cm. Dodatni minus mu je bio nepostojanje naslona na ruku izmedju prednjih sedista i jako podignute rucice brisaca/zmigavaca u odnosu na osu volana. Pristojno se mogu koristiti uz dosta prilagodjavanja samo ako vozite po skolski - "10 do 2" polozaj ruku...

U ovom clanku smo svi gledali "piano finish" centralnu konzolu, al' ovaj nivo opreme je imao neki smesni monohrom displej, obicnu plastiku, lose dizajniranu, nepreglednu... Groooozan osecaj pod rukama i lici mi na neku kinesku igracku mobilni telefon ala Nokia 7210 :)

...na autoputu je grozan osecaj, slabasan, sporo ubrzava, imao sam osecaj da ce ga bocni udarci vetra oduvati sa puta... na regionalnom putu, krivudavom, je bio stvarno OK, zao mi je sto sam vozio po noci taj deo puta i sto nisam imao prilike da ga probam negde na Debelom brdu. Ne znam sta da kazem kako se ponasa po rupama - po Nemackoj nema rupa, a one zakrpe koje su i bile prisutne nije preterano osetio.

Summa summarum, da napakujem Focus koji ce mi se svideti sa nivoom opreme i dovoljno snaznim dizelasem, kostao bi nesto preko 20.000 EUR. Mislim da se za te pare moze naci automobil sa mnogo vecim gepekom, snaznijim motorom, vise opreme za te pare...

Sporet na drva

pre 13 godina

hm, hyndai i30 se pojavio josh kad, a ima sve ako ne i bolje nego sto fokus nudi. Enterijer, konacno su ga izmenili, godinama gledam i ne verujem kako jeftino deluju enterijeri u fordovima. Ne znam sta je problem, sa svom tehnolgoijom koju imaju, da naprave automobil koji ce izgledati skladno ali godinama vec, osim nove fieste, ford ima generalno nedorecen dizajn automobila. Prvi fokus je bio skok, a svaki ostali, nekakvo kompromisno resenje. Pogledajte dizajn kia ceed, pomenuti i30, honda civic, citroen c4, peugeot 308...i kako deluju i danas u poredjenju sa fokusom. Pohvale kvalitetu motora, sklopovima tipa venecijanera za vazduh, koje mislim da je mercedes prvi uveo, oslanjanju, voznim karakteristiama, no, opet, malo vec ulaganje u dizajn, zaokruzilo bi sliku. Ostavlja mi utisak pojave Britni Spirs, nebitna plavusica, sa industrijom iza sebe, koja od nje pravi zvezdu!

Voja

pre 13 godina

Poprilicno ruzan automobil. Ne verujem da ce imati prodaju na nasem trzistu kao njegov prethodnik. Za cenu koja se spominje moze se danas na trzistu kupiti mnogo bolje vozilo!

Next please

pre 13 godina

Kapa dole kolegi komentatoru koji je napravio verovatno najadekvatniju komparaciju unutrašnjosti sa Aiwa mini linijama od pre par godina. Dakle, smrtno sam iskren: gledam slike enterijera, i spopada me muka. Telesna. Malo je reći da sam razočaran. Upropastiti onakvu unutrašnjost prethodne generacije, koja je po meni jedna od najlepših ikada(na stranu kvalitet materijala, je bukvalno krivično delo. Ova svemirska kombinacija, pa stvarno ne može više da se vidi ni u Chery-ju (i to sa jednim "r").
Spoljašnost je posebna priča. Pa da li su ovi koji su ga dizajnirali ikad videli novi Megane, novi C4 (pa i stari C4), čak i redizajnirani Ceed.. Bez texta. Jedino bi možda mogao u dizajnerskom promašaju da se poredi sa Civic-om (sve Honde, inače, osim Accorda dizajnirane su kao japanski crtani filmovi - agresivno i svemirski bezlično, da ne kažem neukusno). "Opravdanje" jedino vidim u činjenici da ovakav izgled možda pije vodu u Americi, ali onda ga batalite u Evropi.. Ovo sve pišem kao neko ko je ozbiljno nameravao da uzme u razmatranje novog Focusa, ali posle ovoga... ostavljam ga onima kojima se sviđa, ja odlazim u drugo jato, prilično razočaran.

kanadjanin

pre 12 godina

Novi Ford Focus za americko i kanadsko trziste je fantastican auto..Posebno Ford Focus Titanium. Bruka koliko je dobar auto...Sad znam sta cu da vozim!!!

Sasa

pre 13 godina

Dizajn - tuuuuga!!!

Bocna strana i moze nekako da prodje, ali prednja i zadnja, narocito zadnja svetlosna grupa nikako. Na verziji sa 4 vrata to izgleda lepse, ali jos uvek prilicno ruzno u poredjenju sa recimo Astrom.

A enterijer... kao sto je neko napisao, srednja konzola kao da je prekopirana od AIWA stereo linija iz 90-tih. Upravljac... cemu oni tasteri za audio i kontrolu brzine kad i na levom i desnom kraku volana postoje po 4+1 dugmeta??? Ergonomski totalno suludo resenje. O volanu sa 4 kraka necu da dajem komentare. Displeji na kontrolnoj i centralnoj tabli imaju ok dizajn, ali onaj na kontrolnoj po meni sadrzi previse informacija na jako malom prostoru (tu treba da se prikazuju najbitnije informacije, a ne vozacu da se odvalci paznja sa 1000 detalja), a na centralnoj konzoli je previse mali (imam utisak da svaki mobilni telefon ima veci displej).

Prostor, udobnost sedista, lezanje na putu, karakteristike motora i menjaca... to mora da se proba, ali moje dvodnevno iskustvo sa jednim Fokusom 2 iz Sixt-a nije bas pozitivno.

Vidim da se ovde mnogi bune protiv gomile elektronike. Moje iskustvo je da ko se jednom navuce na to nema sanse da sledeci auto kupi bez svake dostupne sitnice. Ja imam automatsku kontrolu paljenja svetala, paljenja/gasenja dugih svetala, brisaca, adaptivna svetla za skretanje i krivine, automatsko zatamnjivanje retrovizora... Prvi, treci i poslednji sam birao svesno, ostatak je dosao u raznim paketima. Posle 1000 km sa svom ovom elektronikom shvatis koliko stvarno pomazu narocito pri voznji po mraku i kisi. Naravno, pod uslovom da rade kako se od njih ocekuje (sto je kod mene 99% slucaj) i da po potrebi mogu da se korigiraju/deaktiviraju. O pouzdanosti Ford elektronike mogu najbolje da kazu Fordovi dugogodisnji vozaci. Vidim da se ovde mnogo zale, ali bi ti trebali onda da se pitaju zasto voze Forda.

I jos nesto: na ford.de sam pokusao da nadjem vise informacija o novom Fokusu. Osim nekoliko malih fotografija i recenica NISTA!!! U dostupnoj PDF brosuri su fotografije ocajnog kvaliteta. Kada npr. BMW predstavlja novi automobil (ili facelift) na njihovoj stranici istog dana osvane 50ak detaljnih slika iz svih uglova i mnogim detaljima automobila. Kad sam Ford ne zna da izreklamira svoj proizvod ne verujem da ce i jedan autotest nesto moci da pomogne. A tek ona zlatna boja automobila na testu... odvratnija od BMW marrakesh brown.


P.S. komentar autora o prslucima i GPS kontrolorima - vrh :-)))))

Oktan / Cetan

pre 13 godina

Da li neko ima iskustva sa ( bilo kojim ) focusom sa motorom 1.6 TDCI od 110 ks? Koji su najčešči kvarovi tog motora, kakva mu je trajnost i ima li neka specifična "falinka"?

Šišmiš-Vozač

pre 13 godina

Fiesta za broj veća. Izgleda kao da su ga kreirali kineski srednjoškolci, kako spoljašnjost, tako i unutrašnjost. Opet kao i kod starog Fokusa, dizajn i tehnologija koja zaostaje za konkurencijom nekoliko generacija. Loša plastika i nepotrebna jeftina elektronika podložna kvarovima, upakovana u osrednji dizajn po visokoj ceni za svoju klasu. Ford je opet bio na visini svog zadatka, nije nas iznenadio i predstavio je još jedan prosečan automobil u svakom smislu.

Oktan / Cetan

pre 13 godina

@Ivan
Hvala za detaljan info. Ja sam mislio da je kod forda interval zamene ulja 20.000 km. Nadam se da će da te posluži. Srećno sa tim motorom

valja znati

pre 12 godina

dakle prvo treba da znate da vozila koja se prodaju u ex-yu i u eu nisu istog kvaliteta kad sam radio za eu u zemlji vozila nismo kupovali kod naših dilera već direktno iz francuske tj eu!! dalje čak i u eu vozila za renta-car su nešto jeftinije izrade! dalje ford ima smisla kupiti samo u full ili skoro full verziji i to samo benzinca s jakim motor! ovaj sa 105 konja je užas užasa jer ne može nikud kad treba povući na usponu i jako je trom!!!dakle za dobar ford treba i dosta para ne manje od 23 000 evra a tu dolazim u dilemu zašto ne kupiti nešto veće za iste pare knpr toyotu korolu ??

dule

pre 11 godina

Fokus 1,6 TDCi 95 konja nije siguran u preticanju,a onaj od 2,0 136 konja jeste.Ne slazem se.Samo zbog lose procene,i uzdanja u snazne masine zbog takvih vozaca ginu neduzni.Zato ne podgrejavajte mastu i neiskustvo pogotovo neiskusnih i mladjih vozaca.Vas test to pokazuje,ali nije potrebno napisati sve.Masina 1,6 66kw 95 konja da se vozis pametno i bez ikakvih problema.Pogotovo Ford fokus.Sve poseduje.

darkside

pre 13 godina

Još jedna klonirana kola: Opel Astra, Renault Megane... potpuno identičan oblik svega i spolja i iznutra. A za dodantu elektroniku...šta reći, sretnik koji ih bude uzeo u Srbiji, za jedno 3 godine će plakati od skupoće i nemogućnosti popravke otprilike SVEGA što se bude pokvarilo!

Šišmiš-Vozač

pre 13 godina

Fiesta za broj veća. Izgleda kao da su ga kreirali kineski srednjoškolci, kako spoljašnjost, tako i unutrašnjost. Opet kao i kod starog Fokusa, dizajn i tehnologija koja zaostaje za konkurencijom nekoliko generacija. Loša plastika i nepotrebna jeftina elektronika podložna kvarovima, upakovana u osrednji dizajn po visokoj ceni za svoju klasu. Ford je opet bio na visini svog zadatka, nije nas iznenadio i predstavio je još jedan prosečan automobil u svakom smislu.

Lolek

pre 13 godina

Imam i vozim Focusa I evo već 5 godina (ova je nadam se zadnja) i zadovoljan sam kvalitetom (nijedan kvar izvan redovnih servisa - doduše nisam mnogo ni prelazio godišnje - maksimalno 15.000). Izdržljiv je, šta sam sve sa njim preneo od IKEA-e do šuta iz stana :-)

Mane:
- Osetljiv na slabo gorivo (samo jednom mi se to desilo kada sam sipao bezolovni 95, ali od tada sam mu uvek sipao 100 oktana ili 98 oktana)
- Motor 1.6 16V 100KS je ok, ali preslab za njegovu masu (nerviralo me uvek kada idem uz veću uzbrdicu auto putem i kada krene brzina sama da pada - nemoćno se osećate dok vas ostali obilaze). Motor je isto preglasan (fali mi šesta ili čak sedma brzina) - ne uživam nikako u slušanju muzike kada ga vozim 130km/h po dugačkom ravnom autoputu.
- Limarija - slaba s obzirom da se već pojavljuju tačkice od rđe na dnu vrata kada se otvore a auto je star nešto manje 8 godina.
- Prtljažnik - apsolutno premalen za porodične potrebe

Focus II mi se nije svideo kada se pojavio i bio mi je korak nazad u dizajnu u odnosu na verziju I (postao mi je običniji). Vremenom sam se navikao na njega (ima nešto veći prtljažnik i jasno mi je da zadnji deo nije mogao biti previše dinamičan).

Ovaj novi Focus je ruglo po spoljašnjem izgledu (za moja merila). Nikad ne bih to kupio. Ni iznutra mi se ne sviđa - sve je nešto HI-TECH fazon od Civic-a (šljašti i bljašti - za mlade možda dobro, za mene ne). Avangarda Focusa je uništena potpuno sa ovim novim modelom.
Svakako prelazim u drugi razred (veći) jer mi treba za uvećanu familiju nešto što ima 500 litara prtljažnika, da je tih na auto putu iznad 130km/h (ako bude sreće iz premium segmenta)

Next please

pre 13 godina

Kapa dole kolegi komentatoru koji je napravio verovatno najadekvatniju komparaciju unutrašnjosti sa Aiwa mini linijama od pre par godina. Dakle, smrtno sam iskren: gledam slike enterijera, i spopada me muka. Telesna. Malo je reći da sam razočaran. Upropastiti onakvu unutrašnjost prethodne generacije, koja je po meni jedna od najlepših ikada(na stranu kvalitet materijala, je bukvalno krivično delo. Ova svemirska kombinacija, pa stvarno ne može više da se vidi ni u Chery-ju (i to sa jednim "r").
Spoljašnost je posebna priča. Pa da li su ovi koji su ga dizajnirali ikad videli novi Megane, novi C4 (pa i stari C4), čak i redizajnirani Ceed.. Bez texta. Jedino bi možda mogao u dizajnerskom promašaju da se poredi sa Civic-om (sve Honde, inače, osim Accorda dizajnirane su kao japanski crtani filmovi - agresivno i svemirski bezlično, da ne kažem neukusno). "Opravdanje" jedino vidim u činjenici da ovakav izgled možda pije vodu u Americi, ali onda ga batalite u Evropi.. Ovo sve pišem kao neko ko je ozbiljno nameravao da uzme u razmatranje novog Focusa, ali posle ovoga... ostavljam ga onima kojima se sviđa, ja odlazim u drugo jato, prilično razočaran.

Miki

pre 13 godina

Novi Focus je fenomenalan auto i ni jedan automobil u klasi koji je trenutno na trzistu se ne moze meriti sa njim. Jeste li vi videli u toj klasi automobil koji sam sebe parkira? Zatim automobil koji ima toliko noviteta u vezi ekonomicne potrosnje. Razocaran sam trenutno samo sa 2 stvari:
1. Startna cena je previsoka, realnija bi bila oko 14000, ali verovatno ce to biti 15000 i popust na sajmu (ionako tamo prodaju 30% automobila)
2. Zasto ni na jednoj slici nema sedan verzije. Da li to znaci da se nece prodavati? Po mom misljenju nova Focus limuzina je neuporedivo lepsa od hatchback-a (makar originalniji) a ima nas puno koji volimo klasicne oblike automobile.

Voja

pre 13 godina

Poprilicno ruzan automobil. Ne verujem da ce imati prodaju na nasem trzistu kao njegov prethodnik. Za cenu koja se spominje moze se danas na trzistu kupiti mnogo bolje vozilo!

Sasa

pre 13 godina

Dizajn - tuuuuga!!!

Bocna strana i moze nekako da prodje, ali prednja i zadnja, narocito zadnja svetlosna grupa nikako. Na verziji sa 4 vrata to izgleda lepse, ali jos uvek prilicno ruzno u poredjenju sa recimo Astrom.

A enterijer... kao sto je neko napisao, srednja konzola kao da je prekopirana od AIWA stereo linija iz 90-tih. Upravljac... cemu oni tasteri za audio i kontrolu brzine kad i na levom i desnom kraku volana postoje po 4+1 dugmeta??? Ergonomski totalno suludo resenje. O volanu sa 4 kraka necu da dajem komentare. Displeji na kontrolnoj i centralnoj tabli imaju ok dizajn, ali onaj na kontrolnoj po meni sadrzi previse informacija na jako malom prostoru (tu treba da se prikazuju najbitnije informacije, a ne vozacu da se odvalci paznja sa 1000 detalja), a na centralnoj konzoli je previse mali (imam utisak da svaki mobilni telefon ima veci displej).

Prostor, udobnost sedista, lezanje na putu, karakteristike motora i menjaca... to mora da se proba, ali moje dvodnevno iskustvo sa jednim Fokusom 2 iz Sixt-a nije bas pozitivno.

Vidim da se ovde mnogi bune protiv gomile elektronike. Moje iskustvo je da ko se jednom navuce na to nema sanse da sledeci auto kupi bez svake dostupne sitnice. Ja imam automatsku kontrolu paljenja svetala, paljenja/gasenja dugih svetala, brisaca, adaptivna svetla za skretanje i krivine, automatsko zatamnjivanje retrovizora... Prvi, treci i poslednji sam birao svesno, ostatak je dosao u raznim paketima. Posle 1000 km sa svom ovom elektronikom shvatis koliko stvarno pomazu narocito pri voznji po mraku i kisi. Naravno, pod uslovom da rade kako se od njih ocekuje (sto je kod mene 99% slucaj) i da po potrebi mogu da se korigiraju/deaktiviraju. O pouzdanosti Ford elektronike mogu najbolje da kazu Fordovi dugogodisnji vozaci. Vidim da se ovde mnogo zale, ali bi ti trebali onda da se pitaju zasto voze Forda.

I jos nesto: na ford.de sam pokusao da nadjem vise informacija o novom Fokusu. Osim nekoliko malih fotografija i recenica NISTA!!! U dostupnoj PDF brosuri su fotografije ocajnog kvaliteta. Kada npr. BMW predstavlja novi automobil (ili facelift) na njihovoj stranici istog dana osvane 50ak detaljnih slika iz svih uglova i mnogim detaljima automobila. Kad sam Ford ne zna da izreklamira svoj proizvod ne verujem da ce i jedan autotest nesto moci da pomogne. A tek ona zlatna boja automobila na testu... odvratnija od BMW marrakesh brown.


P.S. komentar autora o prslucima i GPS kontrolorima - vrh :-)))))

Igor

pre 13 godina

Za sada imam samo reci hvale. Jako lep auto, kako spolja, tako i iznutra. Svakako moj favorit za kupovinu, s obzirom na dobro iskustvo sa prvom generacijom Focus-a. Jedino sto ce biti "malo" problematicno je najavljena pocetna cena automobila, sto znaci da dizel nece biti ispod 17-18000. Sa tom cenom se izjednacava sa Golfom i Astrom, sto do sada nije bio slucaj, jer je Golf uvek bio skuplji od Focus-a. Mozda ce sa tim cenama izgubiti deo kupaca.

P.S. Da li sam vec rekao da je auto lep!? :)

Van Helsing

pre 13 godina

Cena jeste prevelika, ali to je verovatno zato da se rasproda stari model koji je na akciji (9990€). Verujem da će pasti na 12.000 za godinu dana jer ipak je to Ford a ne VW, Honda, Peugeot, ... Ford je u cenovnoj klasi sa Koreancima. Inače, po sadašnjim cenama pre bih kupi classic za 9990.

boki

pre 13 godina

Licno smatram da je prethodna verzija spolja bila itekako lepsa, dajte molim vas pogledajte zadnji deo automobila, bedno, uzas. To je sto se tice izgleda. Sta reci za prtljaznik, vise nego skromno i to bez rezervnog tocka! Nije ovo porodicni auto, imam porodicu i ne zelim je voziti u ovome. Kada na to dodam cenu, nema sta da razmisljam, to nece biti moj porodicni automobil. Kum mi vozi dva focusa, 2.0 benzinca i onog klasicnog dizelasa, mislim da je 1.8 obican tdi. Leze u krivinama, izuzetno upravljivi, dobro koce, uzivati je voziti ih. Dakle, ne pljujem forda ali dajem svoj sud. Sve ima i plus i minus.

Ivan

pre 13 godina

@Oktan/Cetan

1600 TDCi je jedan verovatno dobar motor, ja sam presao samo 18.000 km s njim i zamerke su sledece:

- u tom automobilu ni grejanje ni hladjenje ne mogu da rade kako treba;
- ako ste krupniji sedista mogu da budu pomalo tesna;
- gepek sa rezervnim tockom je grozno mali, bruka;

A ako smo u fazomu Mirka Alvirovica:

- plastika na tabli je odvratna;
- zazori na spojevima oko vrata i A-stubova i komadne table su veci od 3-4mm;
- limarija je "tanka", zvuk zatvaranja vrata je kao da zatvarate plehano bure;
- nisam siguran u izdrzljivist limarije na koroziju, imam jednu fleku ispod poklopca gepeka na mestu gde je buzir sa instalacijama naslonjen na lim;
- itd.

Vozi se dobro, udoban je, na otvorenom trosi 4.5-5, na autoputu 5.2-5.5 (120-140km/h), u gradu leti 7-7.3, zimi preko 8. Cistim sneg sa upaljenim motorom i cistim sve.

Servis (ovlasceni, Grand Motors) je sramotno skup i nije bas za primer dobrog servisa. Jednom sam se vracao dva puta da reklamiram da sitnicu nisu uradili kako treba, jednom su zaboravili da zavrnu cep motora posle zamene ulja (hvala Bogu, proverio sam pre voznje iz servisa).

I, na kraju...

Sledeci nece biti Ford.

Bojan

pre 13 godina

Vozio sam ovog novog Focusa (silom prilika) kao rent-a-car automobil po Nemackoj nekih 4 dana. Presao sam 1000 km sto po autoputevima sto po lokalnim krivudavim dzadama. Ne znam sta da mislim o ovom automobilu. Mislim da je problem u nivou opreme i motoru. Ceo clanak i fotkice koje se vide ovde su Focusi u FULL opremi sa pristojnim motorima. Ono sto sam ja vozio je nesto sto se najpre moze ocekivati da nasi ljudi po Srbiji kupuju. Radi se o benzincu, 105 konja. Paket opreme ne mogu da privalim koji je, ako gledam pakete koji su na GRAND MOTORS sajtu. Ovo sto sam ja vozio je imalo elektro podizace na svim prozorima, elektro podesive i elektro sklopive retrovizore, maglenke i napred i pozadi, dvozonski klima uredjaj, BT handsfree, CD/mp3 audio, plasticni volan (?!?!?!?) obicna rucica menjaca (5 brzina - VEEEELIKI MINUS na autoputevima gde morate da ga naterate na 4500 obrtaja da bi isli 130km, tada trosi kao azdaja!) celicne felne, rezervnu gumu - nije komplet za popravku (ne znam da li je guma normalnih dimenzija ili ne, al' gepek je smesno mali... dve maksimalno velike trolley bag koje idu u rucni prtljag u avionu popune gepek skroz!)...

Bilo mi je potrebno doooosta vremena da se namestim u njemu obzirom da imam 195cm. Dodatni minus mu je bio nepostojanje naslona na ruku izmedju prednjih sedista i jako podignute rucice brisaca/zmigavaca u odnosu na osu volana. Pristojno se mogu koristiti uz dosta prilagodjavanja samo ako vozite po skolski - "10 do 2" polozaj ruku...

U ovom clanku smo svi gledali "piano finish" centralnu konzolu, al' ovaj nivo opreme je imao neki smesni monohrom displej, obicnu plastiku, lose dizajniranu, nepreglednu... Groooozan osecaj pod rukama i lici mi na neku kinesku igracku mobilni telefon ala Nokia 7210 :)

...na autoputu je grozan osecaj, slabasan, sporo ubrzava, imao sam osecaj da ce ga bocni udarci vetra oduvati sa puta... na regionalnom putu, krivudavom, je bio stvarno OK, zao mi je sto sam vozio po noci taj deo puta i sto nisam imao prilike da ga probam negde na Debelom brdu. Ne znam sta da kazem kako se ponasa po rupama - po Nemackoj nema rupa, a one zakrpe koje su i bile prisutne nije preterano osetio.

Summa summarum, da napakujem Focus koji ce mi se svideti sa nivoom opreme i dovoljno snaznim dizelasem, kostao bi nesto preko 20.000 EUR. Mislim da se za te pare moze naci automobil sa mnogo vecim gepekom, snaznijim motorom, vise opreme za te pare...

Driver-ka

pre 13 godina

Da li bi bilo suvislo reci da je ovo auto za zene.... jer, budimo realni, mi smo te kojima gadget-i u ovom auto najvise trebaju..... ima toliko stavri koje nam svakodnevno u toku voznje odvlace paznju sa puta!!!
svaka cast autoru za kompletan text!!

Jayne Cobb

pre 13 godina

Focus je od nastanka, krajem 1998, po kvalitetu ispred Golfa, sa novom generacijom je otišao i korak dalje. Lep automobil koji uz tradicionalne kvalitete Forda - upravljivost, ležanje na drumu i osećaj za volanom - nudi i pregršt novih tehnologija i gedžeta. Sve u svemu, cena mu potpuno odgovara. Još od Mondea druge generacije (2000.) Ford nije u ekonomskoj klasi jeftinih automobila što kvalitetom (Mondeo, Focus, C-Max, S-Max, Fiesta) i opravdava.

valja znati

pre 12 godina

dakle prvo treba da znate da vozila koja se prodaju u ex-yu i u eu nisu istog kvaliteta kad sam radio za eu u zemlji vozila nismo kupovali kod naših dilera već direktno iz francuske tj eu!! dalje čak i u eu vozila za renta-car su nešto jeftinije izrade! dalje ford ima smisla kupiti samo u full ili skoro full verziji i to samo benzinca s jakim motor! ovaj sa 105 konja je užas užasa jer ne može nikud kad treba povući na usponu i jako je trom!!!dakle za dobar ford treba i dosta para ne manje od 23 000 evra a tu dolazim u dilemu zašto ne kupiti nešto veće za iste pare knpr toyotu korolu ??

Бојан

pre 13 godina

Не знам али некако сва аута крећу да личе једни на друге, сада и по унутрашњости.
Централна конзола ме подсјећа на Астру и тај тренд са превише округлих натрпаних дугмића. Дио испод којим се управља клима подсјећа ме на Лансера и некако ми се не свиђа, изгледа ми застарјело.
Пртљажник му је мален.
На нашем тржишту ће се почетна цијена кретати колико видим као и до сада - 15.000 евра за основни оговљени модел са нејаким мотором.

mokgab

pre 13 godina

Predivan auto!!!

Imam novu Fiestu već godinu dana, i mogu samo reči hvale da kažem za Ford!!! Auto je "običan" koji nije neki tehnološki "boom", ali će zato da traje. Ford je zapravo novi VW, tj. narodni automobil...

Elem, što se tiče novog Focusa. Meni je auto stvarno prelep! Dobro, ukusi su različiti, tako da je normalno da se nekima ne sviđa (kao što je meni svaki Pežo odvratan zajedno sa Renooom i Dačijom...) Ipak ono što me je zaista privuklo je to zatvaranje hladnjaka u hladnim danima, kao i jedna sitnica, koja polako isčezava iz modernih automobila (moja Fiesta je nema i to joj je najveća mana) a to je pokazivač temperature rashladne tečnosti, tj. ulja!! Svaka im čast da su to stavili (ni jedan novi BMW to nema), a svi koji voze automobil znaju da je najbitnije za dugotrajnost automobila da se ne "forsira na hladno", a to bez pokazivača teško ide!

Još jednom BRAVO za Ford, za evropski Ford!!!

Genije

pre 13 godina

Ako me je nešto i privuklo, gomila elektronike me je odbila! Ovaj auto je kao tempirana bomba u džepu prosečnog kupca i najkraći put od srednje klase do prosjačkog štapa!

Bacvanin

pre 13 godina

Sto se tice dizajna vrlo dobar, sto se tice opreme odlican cak i vise od toga, pogotovo za tu klasu automobila.Najvise mi se svidja kamera i kontrola odstojanja koje mnogo doprinose bezbednosti.Ford je napravio stvarno dobar auto pa je i cena primerena.

Sporet na drva

pre 13 godina

hm, hyndai i30 se pojavio josh kad, a ima sve ako ne i bolje nego sto fokus nudi. Enterijer, konacno su ga izmenili, godinama gledam i ne verujem kako jeftino deluju enterijeri u fordovima. Ne znam sta je problem, sa svom tehnolgoijom koju imaju, da naprave automobil koji ce izgledati skladno ali godinama vec, osim nove fieste, ford ima generalno nedorecen dizajn automobila. Prvi fokus je bio skok, a svaki ostali, nekakvo kompromisno resenje. Pogledajte dizajn kia ceed, pomenuti i30, honda civic, citroen c4, peugeot 308...i kako deluju i danas u poredjenju sa fokusom. Pohvale kvalitetu motora, sklopovima tipa venecijanera za vazduh, koje mislim da je mercedes prvi uveo, oslanjanju, voznim karakteristiama, no, opet, malo vec ulaganje u dizajn, zaokruzilo bi sliku. Ostavlja mi utisak pojave Britni Spirs, nebitna plavusica, sa industrijom iza sebe, koja od nje pravi zvezdu!

D

pre 13 godina

Ma, sve je to lepo, ali pored toliko pomagala, gadget-a i asistenata, uskoro nećemo morati ni da vozimo. Auto će sve raditi sam. A u tome, priznaćete, nije fazon, zar ne?

SM

pre 13 godina

Izgleda da vreme pocinje da me gazi. Nekada sam sa vece daljine tacno znao o kom se autu radi ili mi je bilo dovoljno da vidim sliku komandne table. Sada dok ne procitam sta pise nisam siguran. Razumem da to sto automobili danas izgledaju kako vec izgledaju i sto imaju mali milion funkcija u sebi ima svoj razlog i namenu. Razumem i to da su danas odredjeni trendovi aktuelni ali meni se ovi novi modeli jednostavno ne svidjaju. Kad pogledam komandnu tablu ovog novog Fokusa sve me nekako podseca na one bataraste Aiwa muzicke linije...
Na stranu vizuelni utisak verujem da je ovo dobar auto i da odlicno ide.

HH

pre 13 godina

Smekerizam, romantika i originalnost u auto industriji su mrtvi barem 20ak godina, ako ne i vise...pa mi nije jasno cemu toliko price kako vise ne moze da se prepozna koji je koji auto...Ford Capri je za ovog fokusa umetnicko delo...
Elem, ne znam zasto autor texta toliko redova posvecuje opisu automobila kad su nam za to slike i vise nego dovoljne?
Sa druge strane, jako dobar uvod i kasnije text o karakteristikama vozila...
Licno, od svih bezlicnih novih automobila iz ovog segmenta, najradije bih posedovao Hondu Civic ili Mitsubishi Lancer hatchback...

Miki

pre 13 godina

(Nemanja, 28. februar 2011 21:56)

Pogledaj sedan verziju na netu kako dobro izgleda pozadi. Ja sam napisao komentar o tome ali su mi pretplaceni komentatori nalupali gomilu minusa. Cak i da vise volite hatchback morate priznati da je zadnji deo na sedanu napravljen mnogo bolje.

Nemanja

pre 13 godina

Super auto. Jedino mi dizajn bas nije nesto, pogotovo sto ova zadnja svetlosna grupa ne lici ninasta! Stvarno ne znam sto su upropastili ovaj fantastican auto ovim zadnjim farom. Dizajn fieste je mnogo lepsi!

dzigi

pre 13 godina

svidjaju mi se ovi gedzeti. i koliko sam shvatio, deo njih ce biti standard u kod najjeftinijih. pa da vidimo i to... motori takodje za svaku pohvalu. doduse, izgled mi je diskutabilan, al sacekacu da ga vidim uzivo.
startna cena nije jeftina, no pitanje je s kojim motorom i kojom opremom. u svakom slucaju, ovaj tekst me je zagolicao da ispratim fokusa kad se pojavi kod nas.

Kol

pre 13 godina

Odlican auto, veoma dobro opremljen ali cena je ipak malo visoka mada kako se kaze koliko para toliko muzike! ST verzija fokusa je odlicna i to bi ja uzeo!

Oktan / Cetan

pre 13 godina

Da li neko ima iskustva sa ( bilo kojim ) focusom sa motorom 1.6 TDCI od 110 ks? Koji su najčešči kvarovi tog motora, kakva mu je trajnost i ima li neka specifična "falinka"?

borislav

pre 13 godina

Godinama forsiram tezu da je FORD novi narodni auto. Ovim novim modelom su malo odstupili... dobro, ne smeta mi, ali sada je najbolja kupovina FOCUS na zalasku karijere... za male pare, odlican auto za nase prilike. Dobri motori, dosta prostora, robusnost...

Playlife

pre 13 godina

Izgleda tako kako izgleda, meni je licno trebalo vremena da svarim predhodnu generaciju. Vaznije od izgleda je kako lezi a to je verujem perfektno jer je Focus II bilo zabavno voziti. Ipak tvrdnje da je najbolji u klasi je neozbiljno davati, auto se tek pojavio. A park assist ima i Golf VI.

dads

pre 13 godina

Ekstra auto po ekstra cijena, za bazni model to je velika cijena, na našem tržištu neće moći proći. Konkurencija nikad jača i svi oni mogu da ponude za 15 hiljada eura pa skoro top modele. U BiH za 15 hiljda eura biraš opremu i motor koji poželiš, ako nije najači nivo opreme onda je odmah jedan iza. Na kraju se treba priznati da je auto odlično odrađen i biće mi žao što ga nećemo često viđati na ulicama.

kanadjanin

pre 12 godina

Novi Ford Focus za americko i kanadsko trziste je fantastican auto..Posebno Ford Focus Titanium. Bruka koliko je dobar auto...Sad znam sta cu da vozim!!!

podany

pre 13 godina

Vozio sam Fokus i prve i druge generacije. Fantasticno drzanje ceste, fantasticni volani i menjaci (posebno kod prvog). Prvi je cak imao kvalitetniju unutrasnjost od druge generacije. To je valjda i razlog sto se drugi prodaje po diskontnim cenama. Za godinu, dve, ako finasije dopuste, kupicu novog fukusa jer, na osnosvu dosadasnjih iskustava, nema greske. Iako su auti bili sluzbeni, na prvom se nista nije kvarilo sest godina, a na drugom 4 (koji je jos u igri). Medjutim, savetujem svima koji se odluce za kupovinu da idu na bazni paket opreme koji ce imati klimu, ABS, verovatno i ESP, te CD sistem i 6 jastuka. Elektronika i kiceraj kod novog modela prosto odbija. I kada budete prodavali auto, vecini koji kupuju vazan je motor i klima, a ne kojekakvi senzori koji imamju manji rok trajanja od vitalnih delova.

RO

pre 13 godina

To što ste opisali Španiju, to važi i za Rumuniju. 100 van grada, putevi kao staklo. Sve van grada su na novo asfaltirali, policije nema pa često vidite kamionče koje krstari 130. Kad neko ima pameti...

Oktan / Cetan

pre 13 godina

@Ivan
Hvala za detaljan info. Ja sam mislio da je kod forda interval zamene ulja 20.000 km. Nadam se da će da te posluži. Srećno sa tim motorom

dule

pre 11 godina

Fokus 1,6 TDCi 95 konja nije siguran u preticanju,a onaj od 2,0 136 konja jeste.Ne slazem se.Samo zbog lose procene,i uzdanja u snazne masine zbog takvih vozaca ginu neduzni.Zato ne podgrejavajte mastu i neiskustvo pogotovo neiskusnih i mladjih vozaca.Vas test to pokazuje,ali nije potrebno napisati sve.Masina 1,6 66kw 95 konja da se vozis pametno i bez ikakvih problema.Pogotovo Ford fokus.Sve poseduje.