Svet 1

25.04.2024.

23:19

Potparolka Stejt departmenta podnela ostavku zbog rata u Gazi

Potparolka Stejt departmenta na arapskom jeziku Hala Rarit podnela je ostavku zbog protivljenja politici Vašingtona u vezi za rat u Gazi, što je najmanje treća ostavka u Stejt departmentu iz istog razloga.

Izvor: Tanjug

Potparolka Stejt departmenta podnela ostavku zbog rata u Gazi
Ilustracija: Shutterstock/Mark Van Scyoc

Podeli:

Rarit je takođe bila zamenica direktora regionalnog medijskog centra u Dubaiju i pridružila se Stejt departmentu pre skoro dve decenije kao službenica za politička i ljudska prava, navedeno je na sajtu Stejt departmenta.

''Podnela sam ostavku u aprilu nakon 18 godina rada zbog toga što se protivim politici SAD u Gazi'', napisala je Rarit da platformi LinkedIn. Potparol Stejt departmenta Metju Miler rekao je da Stejt department ima kanale povodom kojih zaposleni mogu da izraze mišljenje kada se protive s politikom vlade, prenosi Rojters.

Skoro mesec dana ranije, Anel Šilajn iz biroa za ljudska prava Stejt departmenta objavila je svoju ostavku, a zvaničnik Džoš Pol podneo je ostavku u oktobru.

Visoki zvaničnik u Ministarstvu obrazovanja SAD, Tarik Habaš, koji je Palestinac-Amerikanac, odstupio je sa pozicije u januaru. Sjedinjene Države nalaze se pod sve većim kritikama na međunarodnom nivou i od grupa za ljudska prava zbog podrške Vašingtona za Izrael usred izraelske agresije na Gazu koji je ubio desetine hiljada i izazvao humanitarnu krizu u enklavi.

U novembru više od 1.000 zvaničnika u Agenciji SAD za međunarodni razvoj (USAID), koja je deo Stejt departmenta, potpisalo je otvoreno pismo u kojem se poziva na hitan prekid vatre.

Rat u Gazi je takođe izazvao javni diskurs i antiratne demonstracije širom SAD, najvažnijeg saveznika Izraela.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: