Aktuelno 0

25.04.2024.

16:41

Skrining je ključan: Prepoznajte simptome karcinoma pluća

Kašalj, umor, otežano disanje, gubitak apetita i bol u grudima najčešći su simptomi kod više od 50 odsto pacijenata kod kojih je dijagnostikovan karcinom pluća.

Izvor: Tanjug

Skrining je ključan: Prepoznajte simptome karcinoma pluća
Shutterstock/create jobs 51

Podeli:

To je rečeno na današnjoj konferenciji, na kojoj je poručeno i da je skrining ključan u ranom otkrivanju te bolesti, prema istraživanju koje su sproveli Udruženje pacijenata "Punim plućima" i Klinika za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

U istraživanju, koje se sprovodilo u protekla dva meseca, učestvovalo je 147 pacijenata, od kojih – 88 muškaraca i 59 žena iz cele Srbije, koji su oboleli od karcinoma pluća. Prema istraživanju, većina pacijenata nije znala da je bolest mogla da se ustanovi u početnom stadijumu, obavljanjem skrining pregleda na rano otkrivanje raka pluća, ali ohrabruje to što se nakon prvih simptoma većina pacijenata odmah obratila lekaru.

Zamenik direktora Klinike za plućne bolesti Spasoje Popević je ukazao na zabrinjavajući podatak da su gotovo 90 odsto anketiranih ranije bili pušači, a da jedna trećina njih i dalje puši.

"Ono što je ohrabrujuća vest je što se skoro polovina ispitanika izjasnila da je odmah nakon prvih simptoma otišlo kod lekara, ne čekajući da prolazi vreme. Dve trećine njih je odmah bilo upućeno kod pravog specijaliste, odnosno pulmologa, tako da nisu gubili vreme na preglede kod lekara drugih specijalnosti", rekao je on.

Naveo je zatim da dodatno ohrabruje podatak da je njih 76 u roku od mesec dana dobilo dijagnozu, što pokazuje da je put pacijenta od pojave simptoma do dobijanja dijagnoze ipak donekle skraćen.

"Najčešće primedbe pacijenti su imali na dugo čekanje na dijagnostiku, odnosno skener, bronhoskopiju, poteškoće prilikom zakazivanja pregleda u državnim zdravstvenim ustanovama, odnosno nemogućnost zakazivanja kod lekara u kliničkim centrima", rekao je on.

Olja Ćorović iz Udruženja pacijenata za borbu protiv raka pluća "Punim plućima" rekla je da je država dosta uradila za pacijente koji se leče od raka pluća nabavkom novih skenera, bronhoskopa, ali i na proširenju indikacija za dobijanje savremenih terapija.

"Kao udruženje se zalažemo da se ponovo pokrene pitanje uvođenja skrininga na rano otkrivanje raka pluća na teritoriji čitave zemlje. Potrebe za tim su ogromne, a to potvrđuju i rezultati istraživanja", rekla je ona.

Istakla je i da uvođenje skrininga na rano otkrivanje raka pluća, koji postoji u Vojvodini, podržava više od 95 odsto ispitanika, koji su se izjasnili da bi ovakav pregled savetovali rođacima i prijateljima i smatraju da skining treba da bude obavezan za građane u riziku. Snežana Živković Perišić iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanovic Batut" ukazala je da je tokom 2022. godine oko 6.500 osoba oba pola obolelo od malignih tumora bronhija i pluća, a da je oko 4.500 njih iste godine preminulo od te maligne bolesti.

"Činjenica je da su visoke stope oboljevanja u našoj zemlji gotovo za 1,5 puta veće u odnosu na evropske stope, ali što se tiče stopa umiranja, one se drže na određenom evropskom nivou i iznose više od 25 na 100.000", rekla je ona.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Goran Makunčević rekao je da je resorno ministarstvo u poslednjih godinu dana obezbedilo nove skenere i magnete, pa se očekuje da će u naredne dve godine postavljanje dijagnoze biti efikasnije.

"Ubuduće ću se zalagati i da se u standardne preventivne preglede svakako uključi i prevencija ili skrinizi na karcinom pluća, karcinom bubrega i maligni melanom, kao jedini vidljivi karcinom", rekao je on.

Željko Popadić iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) rekao je da taj fond pomaže da se poboljša prevencija i terapija pacijenata koji su oboleli od karcinoma pluća, ali i drugih karcinoma.

"RFZO je prepoznao značaj lečenja ovih pacijenata i dosta smo uradili po pitanju toga, naročito poslednjih godina", rekao je on. Podsetio je i da je nabavljen potpuno nov lek, koji će biti dostupan od 14. maja, i na raspolaganju i lekarima i pacijentima.

Skrining na rano otkrivanje raka pluća u Srbiji se sprovodi jedino u Institutu za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici, a do sada je pregledano više od 4.000 osoba u riziku, a kod 86 građana otkriven je karcinom pluća, rekla je načelnica dnevne bolnice Instituta za plućne bolesti Vojvodine Daliborka Bursać.

"Skriningom na rano otkrivanje raka pluća obuhvaćene su visokorizične grupe, a informaciju o samom skriningu pacijenti dobijaju od svojih izabranih lekara u Domu zdravlja Novi Sad. U toku ove godine u skrining je uključeno i područje Subotice, a očekuje se početak skriniga u Vrbasu", rekla je ona.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: