Visoki napon 14

25.04.2024.

21:45

Novi podvig iz Azije: Razvili bateriju koja se puni za par sekundi

Dugo se govorilo da natrijumske baterije imaju velike prednosti u odnosu na aktuelne litijum-jonske.

Izvor: Indeks

Novi podvig iz Azije: Razvili bateriju koja se puni za par sekundi
Shutterstock/Herr Loeffler

Podeli:

Ne samo da su isplativije, već su i održive jer mogu da se proizvode gotovo u potpunosti bez retkih metala. Osim toga, manje su sklone temperaturnoj nestabilnosti i mogle bi da imaju duži životni vek, poboljšavajući performanse i pouzdanost električnih vozila.

Baterija koju su razvili naučnici sa Korejskog naprednog instituta nauke i tehnologije (KAIST) ponovo bi mogla da ubrza prelazak na električnu mobilnost. 

Kako opisuju u stručnom časopisu Energy Storage Materials, mogu potpuno da napune i isprazne skladište energije u samo nekoliko sekundi, što je daleko brže od normalnog procesa punjenja automobila fosilnim gorivima.

To je omogućeno materijalima koji se inače koriste za takozvane superkondenzatore. To su uređaji za skladištenje energije sa velikom gustinom snage - oni su takođe poznati po enormnim brzinama punjenja, ali mogu da uskladište samo malu količinu energije.

Istraživači su sada razvili neku vrstu hibrida baterije i superkondenzatora kako bi mogli da iskoriste prednosti obe tehnologije. Osim velike brzine punjenja, baterija izrađena u laboratoriji je imala i veći domet od ranijih uređaja za skladištenje energije. Visoka gustina snage znači da sa ovim mogu da rade i snažniji električni motori.

Sada je veliko pitanje koliko će brzo baterija moći da se koristi u praksi. Prve natrijumske baterije već se ugrađuju u električna vozila u Kini, ali zasad moraju da se zadovolje niskim dometom od oko 250 kilometara. 

U svakom slučaju, novorazvijena baterija trebala bi to uveliko da nadmaši, budući da ima znatno veći kapacitet skladištenja od modela koji je trenutno na tržištu.

Podeli:

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: