Aktuelno 5

25.04.2024.

14:20

Novi Smart je ogroman: Proizvođač objavio dimenzije

Zbogom malom gradskom automobilu?

Izvor: B92

Novi Smart je ogroman: Proizvođač objavio dimenzije
Smart

Podeli:

Samo desetak dana nakon što je obustavio proizvodnju modela ForTwo u Hambahu i tako prekinuo poslednje veze sa mikro-mobilnošću, Smart sada na drugom kraju sveta (u Kini) pokušava da ubedi ljude da požele njihov najveći model do sada - SUV od 4,75 metara!

Naime, toliko u dužinu meri novi koncept Smart #5, koji je čak duži od Mercedesa GLC.

Izgleda da je ovim konačno završena priča o malom gradskom automobilu.

Smart

"Više od četvrt veka Smart se zalaže za urbanu mobilnost i pametna rešenja u gradskom saobraćaju", kaže izvršni direktor Dirk Adelman.

"Koncept #5 je stoga možda najneočekivaniji i najsvestraniji automobil koji je naš brend ikada dizajnirao. Sa njim ostavljamo sve granice iza sebe i otvaramo novi segment za kupce u Evropi i ostatku sveta", dodao je on.

Smart

Unutra, Smart #5 je takođe ogroman. Sa međuosovinskim rastojanjem od oko 3 metra, ovo se odnosi ne samo na ogroman prostor na pojedinačnim sedištima u zadnjem delu, koja će verovatno postati konvencionalna zadnja sedišta u serijskom modelu, već i na prtljažnik.

Iako je Smart uvek izgledao pomalo kao igračka, ovaj koncept ni na koji način nije inferioran u odnosu na pomenuti Mercedes GLC.

Smart

Upravo suprotno. Kada je u pitanju elektronika, čak i nadolazeća generacija MBUX infotejnmenta za sledeći Mercedes CLA izgleda skoro zastarela.

Dva ogromna OLED ekrana sijaju u kokpitu Smarta, a AMD-ov brzi procesor pokreće pametnog bota, čija veštačka inteligencija ima talenat za razgovor i, pre svega, razumevanje kao i ChatGPT.

Smart

Osim toga, tehnologija od 800 volti garantuje neverovatno brzo punjenje (do 80 odsto za 15 minuta), a kapacitet baterije više od 100 kWh omogućava domet od preko 550 kilometara.

To bi trebalo da bude dovoljno i za duža putovanja.

Smart

Smart #5 i dalje ima ispred imena oznaku Concept. Ali evropski kompanije, šef Dirk Adelman, ne ostavlja nikakvu sumnju da će ovaj prefiks biti kratkog veka.

Predviđeno je da produkcijski model bude u prodaji u Kini već ove godine, a širom sveta 2025.

"I, kao što smo navikli od #1, sa iznenađujuće malo promena u odnosu na koncept", kaže Adelman.

Smart

Ako Adelman zaista uspe da sprovede svoj plan početne cene znatno ispod 50.000 evra, onda ne samo da će biti jeftiniji od Mercedes EQA i EQB, već će i novi EQC izgubiti svoju privlačnost.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: