Ishrana 3

25.04.2024.

17:40

Ovo ukusno voće može znatno poboljšati funkciju jetre

Jetra je drugi najveći organ u telu koji tiho i naporno radi da bi vas održao u životu.

Izvor: Avaz.ba

Ovo ukusno voće može znatno poboljšati funkciju jetre
Depositphotos/magicmine

Podeli:

Verovatno znate da je njena primarna funkcija uklanjanje toksina iz tela, ali takođe obrađuje hranljive materije iz hrane, filtrira krv, metaboliše lekove koje uzimate, proizvodi hemikalije koje pomažu u zgrušavanju krvi, proizvodi žuč i pomaže u regulisanju šećera u krvi.

Masna jetra

Jetra svakako zaslužuje malo više pažnje nego što dobija, a zaslužuje i redovnu dozu zdravog voća.

Masna jetra ne mora nastati zbog redovnog pijenja alkohola, već je, kako samo ime kaže, to karakteristično zapaljenje jetre koje može dovesti do iste štete koju izaziva i prekomerna konzumacija alkohola – do ciroze jetre.

Ova bolest jetre je uzrokovana viškom masti. Masne naslage se formiraju u jetri, obično kao rezultat gojaznosti, povišenog šećera u krvi ili povišenog nivoa triglicerida.

"Borovnice imaju najveću koncentraciju antocijana, prirodnog pigmenta koji im daje tu divnu plavičastu boju. Podaci pokazuju da antocijani mogu da spreče oksidativni stres koji može da nastane u jetri i tako smanje upalu jetre", objašnjava doktorka Lorin Manaker, nutricionistkinja i autorka knjige "The First Time Mom's Pregnancy Cookbook".

Izvori antioksidanata

Antocijani se obično nalaze u opni crvenog, ljubičastog i plavog voća, povrća i žitarica. Istraživanja su pokazala da je njihov udeo proporcionalan intenzitetu boje. Dakle, borovnice, kupine, maline, brusnice i jagode su dobri izvori antioksidanata. I što je boja intenzivnija, to je bolja, jer ukazuje na veću količinu antioksidanata. Međutim, doktorka Manaker upozorava da to ne znači da treba pojesti ogromnu činiju punu borovnica, piše Živim.hr.

"Previše voća dovodi do unosa previše fruktoze, a to može negativno da utiče na jetru", kaže doktorka Manaker i dodaje da je porcija razumne veličine uvek najbolji izbor.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: