Život

Nedelja, 18.03.2012.

14:15

Muški polni organ sve manji

U poslednjih 60 godina, noge i ruke muškaraca su se produžile, dok je polni organ smanjen za oko santimetar, pokazali su rezultati jednog od antropometrijskih istraživanja sprovedenih u Italiji kojim su mogli da se utvrde određeni standardi dužine.

Izvor: Tanjug

Default images

Naučnici kao razlog za tu pojavu navode promenu životne sredine i sve veću gojaznost, preneli su francuski mediji.

Italijanski stručnjaci iz univerzitetske bolnice u Padovi došli su do tih rezultata obavivši istraživanje na 2.019 mladih muškaraca (prosečna starost 18,9 godina) na kojima su izvršena merenja.

Istraživanje je pokazalo da su se ruke i noge produžile proporcionalno veličini tela.

Pokazalo se da nešto više od trećine mladića (36 odsto) ima ruke duže od prethodno utvrđenih standarda, a skoro polovina (47,7 odsto) duže noge.

Dužina polnog organa se, međutim, smanjila za osam milimetara od 1947. godine, kada je bila 9,7 santimetara. Naučnici smatraju da je to posledica promena u životnoj sredini i društvu.

Oni navode da na primer gojaznost negativno utiče na proizvodnju hormona, pre svega u vreme adolescencije kada se mnogo toga dešava.

Manjak muškog polnog hormona "testosterona" utiče na veći koštani rast, ali i na manju dužinu polnog organa. Promene u životnoj sredini se, takođe, navode kao uzrok, jer one mogu direktno da utiču na endokrini sistem i proizvodnju hormona.

Foto: taesmileland / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

20 h

Podeli: