Život

Sreda, 27.06.2012.

15:16

Neočekivani Prajd u centru Beograda

Povodom Dana ponosa LGBT osoba, danas je u Beogradu održana akcija „Ćutanje nas neće zaštiti“ koju su organizovale organizacije civilnog društva: Labris, Žene u crnom, Kvirija i Beograd Prajd.

Izvor: B92

Default images

Više desetina aktivista najpre je na Trgu Republike držalo transparente kojima su želeli da ukažu na položaj u kome se svakodnevno nalaze LGBT osobe u Srbiji.

Na transparentima je pisalo: Imam pravo na ljubav, Plašim se, Izbacili su me iz kuće, Pretukli su me na ovom trgu, Ne mogu da poljubim svoju devojku, Živim u laži, a jedan od transparenata bio je posvećen LGBT ljudima koji su zbog represije napustili Srbiju ili izvršili samoubistvo i na njemu je pisalo: Nisam više ovde.

Nakon toga, aktivisti su razvili zastavu duginih boja i prošetali Mihajlovom ulicom od Trga Republike do Studentskog trga odakle su pustili balone na kojima je pisalo „Ponosan“ i „Ponosna“. Iako vidno iznenađeni, prolaznici u Knez Mihajlovoj ulici kao i gosti u baštama okolnih kafića nisu negodovali povorku u duginim bojama, a neki su otvoreno mahali i pozdravljali akciju. Pojedini su pitali: „Je l ovo Prajd?“, „Kako ste uspeli?“, „Bravo!“.

Ceo skup pratilo je manje policijsko obezbeđenje.

Današnja akcija predstavlja kontinutit aktivističkih grupa da svoja prava ostvaraju u javnom prostoru, nezavisno od volje političkih stranaka i državnih institucija.

Podsećamo, Dan ponosa se obeležava u znak sećanja na pobonu LGBT osoba 1969. godine u Njujorku čime je pokrenut gej pokret u celom svetu.

Više fotografija sa akcije pogledajte u našoj Galeriji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

150 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: