Život

Petak, 07.03.2014.

19:30

Da li ste znali za ove neverovatne činjenice o svemiru?

Kad pogledate u noćno nebo i prema zvezdama, da li se često pitate koliko je svemir velik ili jesmo li sami u svom tom nepreglednom nebeskom prostranstvu?

Izvor: Dnevnik.hr

Default images

Kad je reč o svemiru, zaista se možemo puno toga zapitati o njegovim karakteristikama, fenomenima i drugim zanimljivostima. Jedini je problem što na veliku većinu tih pitanja zapravo nemamo odgovore.

Ipak, Mashable je na jednom mestu okupio možda 8 najneverovatnijih činjenica o svemiru:

1. Neutronske zvezde rotiraju oko svoje ose 600 puta u sekundi

Navedene zvezde jedan su od mogućih evolucijskih završnih tačaka zvezda velikih masa. Nastaju nakon urušavanja jezgra umiruće zvezde u supernovi i nakon toga rotiraju oko svoje ose ekstremno brzo zbog svojih fizičkih svojstava. Neutronske zvezde mogu rotirati brzinama između 60 i 600 okretaja u sekundi.

2. Čitav svemir je u potpunosti tih

Zvuku treba medij (poput vazduha) da bi mogao da putuje. Kako u svemiru ne postoji atmosfera, svemir će zauvek ostati jezivo tih. Ipak, radio talasi bez problema mogu da putuju svemirom pa komunikacija nije nemoguća, jedino što se baš nećemo dovikivati preko svemirskih prostranstava.

3. U svemiru postoji nemerljiv broj zvezda

Mi zapravo zaista ne znamo koliko svemir ima zvezda. Trenutno samo procenjujemo koliko zvezda se nalazi u našoj galaksiji, Mlečnom putu. Kad taj broj pomnožimo s najboljom procenom broja galaksija u svemiru i upotrebimo matematiku dobiju se suludo velike brojke.

Australijski nacionalni univerzitet je u studiji dao procenu na 70 sekstilijuna zvezda u svemiru. To je 70.000.000.000.000.000.000.000 zvezda, otprilike, ako dodamo ili oduzmemo koju.

4. Otisci stopala američkih astronauta iz programa Apolo na Mesecu, tamo će ostati verovatno narednih 100 miliona godina

Mesec nema atmosferu, pa tako nema ni vetrove da ih zametu, kao ni vodu da ih erodira ili ispere. Drugim rečima, ljudska vrsta bukvalno je ostavila trajan otisak na površini Meseca. Ipak, površina Meseca se menja zbog mikrometeorita, koji stalno padaju na njegovu površinu. Jedino što je ta promena toliko spora da se čini kao večnost, a iz perspektive običnog smrtnika, složićete se, 100 miliona godina je poput večnosti.

5. 99 posto mase Sunčevog sistema čini samo Sunce

Sunce ima toliku gustinu, da ono predstavlja zapravo 99 posto mase sistema kojim vlada u gravitacionom smislu.

Sunce je zvezda G-tipa što znači da se svake sekunde u njegovoj unutrašnjosti 600 miliona tona vodonika pretvara u helijum putem nuklearne fuzije. To znači i da Sunce proizvodi oko četiri miliona tona materije u energiju kao nusprodukt istovremeno.

6. Više energije sa Sunca padne na Zemlju za sat vremena nego što čitava planeta potroši tokom godinu dana

Ta činjenica dobija poseban značaj kad se s njom uporedi podatak da se globalna energija na Zemlji proizvodi samo manje od 0,1 posto iz Sunčeve energije.

Iako je tehnologija za korišćenje sunčeve energije skupa i nepouzdana u svim vremenskim uslovima i noću, korišćenje iste se povećava za 20 posto na godišnjem nivou u poslednjih 15 godina.

7. Ako se dva komada istog metala dotaknu u svemiru, oni će se trajno spojiti i tako zavek ostati spojeni

Taj neverovatan efekat se zove hladno zavarivanje i događa se zato što atomi individualnih metalnih objekata nemaju nikakvog načina da prepoznaju da su deo dva zasebna komada metala. Drugim rečima, nema atmosferskog medija poput vazduha ili vode.

Ta spoznaja ima velike implikacije u metalnim konstrukcijama u uslovima vakuma.

8. Najveći asteroid ikad snimljen je mamutski svemirski kamen koji astronomi zovu Ceres

Širina Ceresa je 960 kilometara i on je daleko najveći asteroid u pojasu asteroida i predstavlja trećinu njegove ukupne mase. Njegova površina ekvivalent je površini Indije ili Argentine.

Vodi se i debata oko toga da li je Ceres prevazišao kategoriju asteroida i prešao u kategoriju patuljastih planeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Potvrđeno: Tenkovi su ušli u centar grada

Izraelski tenkovi su prvi put u utorak stigli do centra Rafe, prema izjavama svedoka, tri nedelje nakon početka kopnene operacije u južnom delu Gaze koja je izazvala globalnu osudu.

13:26

28.5.2024.

23 h

Podeli: