Tehnopolis

Sreda, 23.02.2011.

14:10

Koliko kupujemo putem interneta?

Kupovinu putem interneta u Srbiji otežava više faktora, među kojima su i to što se Srbija ne nalazi na PayPal listi, ali i česti problemi sa carinjenjem, zbog kojih se građani teško odlučuju na kupovinu.

Izvor: B92

Default images

Podaci koje prenosi Tanjug govore da čak 87 posto stanovnika Srbije nije nikada kupovalo putem interneta, a tokom prošle godine to je uradilo samo njih 280 hiljada, u šta je uračunato i plaćanje računa putem interneta.

Da se kaska za svetom i Evropom jasno je i bez neke stručne analize, a u Srbiji se, po glavi stanovnika, u proseku potroši 60 evra za kupovinu putem interneta. Evropski prosek iznosi 860 evra.

Dok se u Danskoj gotovo celokupna prodaja obavlja elektronskim putem, u SAD-u 70 posto, a u Evropi 40, u Srbiji svega 23,3 posto preduzeća praktikuje elektronsku trgovinu. Pri čemu treba imati na umu i da sva preduzeća u Srbiji nemaju pristup internetu.

Sa druge strane, predstavnici Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo i Ministarstva trgovine i usluge kažu da je u prethodnom periodu dosta urađeno na unapređenju elektronskog poslovanja i trgovine, čime je zaokružen zakonodavni okvir u toj oblasti.

Elektronska trgovina u Srbiji po prvi put je svrstana u strukturu trgovine u januaru ove godine, kada je počela primena novog Zakona o trgovini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

22 h

Podeli: