Svet 0

18.05.2024.

18:17

IDF prodire u Rafu: Još jedan masovan napad

Izraelske vojne snage i tenkovi potisnuli su dublje u delove severnog okruga Pojasa Gaze koje su prethodno zaobišli u dosadašnjem sedmomesečnom ratu, ubivši i ranivši desetine Palestinaca, stanovnika i medicinskog osoblja.

Izvor: Index.hr

IDF prodire u Rafu: Još jedan masovan napad
EPA-EFE/ATEF SAFADI

Podeli:

Izraelske vojne snage zauzele su i neke oblasti Rafe, južnog grada duž egipatske granice, trenutno prepunog raseljenih stanovnika iz pojasa Gaze.

Izrael je ovog meseca ponovo napao delove severne Gaze, iako je u januaru proglasio kraj velikih operacija tamo. Istovremeno, izraelske snage su najavile da će se tamo vratiti kako bi sprečile pregrupisavanje palestinske islamističke grupe koja vlada Gazom.

Jedno od napadnutih mesta je Džabalija, najveći od osam izbegličkih kampova u Pojasu Gaze.

Vojnici i tenkovi izašli su na ulice kampa, koji je do sada bio pošteđen kopnene ofanzive, rekli su stanovnici.

Prema rečima doktora, 15 Palestinaca je ubijeno u jednom izraelskom napadu, a desetine su ranjene.

Ministarstvo zdravlja i civilne službe za hitne slučajeve Gaze izvestile su da su njihovi timovi primili na desetine poziva o mogućim žrtvama, ali nisu mogli da provere informacije zbog kopnene ofanzive i vazdušnog bombardovanja koja je u toku.

"Danas je najteže kada ima bombardovanja, vazdušnih udara i granatiranja iz tenkova jer se sve odvija gotovo bez prestanka", napisao je jedan od meštana Džabalije Ibrahim Kaled na aplikaciji za ćaskanje.

"Znamo da je na desetine ljudi ubijeno i ranjeno, ali nijedno vozilo hitne pomoći ne može da uđe u to područje", rekao je Rojtersu.

Izraelska vojska saopštila je da su njene snage nastavile da deluju u oblastima širom Pojasa Gaze, uključujući Džabaliju i Rafah, kao deo, kako je rekla, "preciznih operacija protiv terorista i infrastrukture".
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: