Kultura

Nedelja, 13.03.2011.

22:58

Pinkas Cukerman oduševio Beograđane

Slavni violinista Pinkas Cukerman (63), prvi put je u Kolarčevoj zadužbini, u okviru ciklusa Velikani muzičke scene, 13. marta održao koncert sa svojim kamernim ansamblom "Cukerman Čember plejers" (Zukerman Chamber Players).

Izvor: Tanjug

Default images

Svestrani muzičar svetskog renomea, priznat ne samo kao violinista, već i violista, dirigent, pedagog i kamerni saradnik, pozdravljen je burnim aplauzom dobrodošlice na samom izlasku na scenu Velike dvorane Kolarčeve zadužbine.

Do poslednjeg mesta salu su ispunili ljubitelji klasične muzike željni susreta sa zvezdom o kojoj su do tada samo slušali, sa prvim dobitnikom Nagrade za umetničko savršenstvo Isaka Šterna, muzičara čija tehnika i visoki umetnički standardi zadivljuju publiku i kritiku širom sveta.

Više od četiri decenije među najznačajnijim svetskim muzičarima Cukerman je za prvi susret sa našom publikom prilagodio program, predstavio se kao solista u trećem stavu "Sonate za violinu i klavir" sa sjanom pijanistkinjom Angelom Čeng, do kraja prvog dela koncerta najangažovanijim članom Cukermanovog kamernog ansambla.

Čeng je sa violončelistkinjom Amandom Forsajt, suprugom violiniste Cukermana izvela "Adađo" i "Alegro" Roberta Šumana a potom je usledio "Kvintet za klavir, dve violine, violu i violončelo", biser muzičke literature romantizma iz pera Šumana.

Cukerman, Forsajt, Čeng, violinistkinja Džesika Linebah, violista Džetro Marks i Sadao Harada, violončelo, izveli su Šumanov kvintet bravurnozno, u neverovatno brzom tempu ali ne ispuštajući izražajnost romantičarske muzike.
Foto; Tanjug
U drugom delu koncerta izvanredno skladni kamerni muzičari izveli su popularni "Gudački kvintet za dve violine, violu i dva violončela" Franca Šuberta.

Tehnički savršeno izvođenje uz prirodnu jednostavnost Cukermana i njegovog ansambla osnovanog 2003.godine nagrađeni su ovacijama, oduševljenjem publike koja nije krila radost zbog vrhunskog muzičkog doživljaja na svom prvom susretu sa slavnim muzičarem koji je u Beograd došao u okviru velike turneji po evropskim prestonicama kao zamena za otkazani koncert Filharmonije Luksemburg sa Vadimom Rjepinom.

Pored naše publike Cukermanov kamerni ansambl predstaviće se publici u Beču, Parizu, Milanu, Napulju, Budimpešti, Varšavi, Istanbulu i Ajndhovenu.

U ovoj sezoni Cukerman će nastupiti na više od stotinu koncerata u Severnoj Americi, Evropi i Aziji. U drugoj sezoni kao dirigent u londonskoj Kraljevskoj filharmoniji imaće turneju po Kin i, Italiji, Engleskoj, Izraelu i Švajcarskoj.

Pored toga dirigovaće Filharmonijama Njujorka, Izraela, Duisburga, simfonijskim orkestrima Bostona, Sijetla i Vankuvera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: