Kultura

Sreda, 30.05.2012.

14:49

U Veneciju ide „Jedan: Sto“

Na 13. Bijenalu arhitekture u Veneciji, od 29. avgusta do 25. novembra, Srbiju će predstavljati rad grupe mladih arhitekata "Jedan : Sto", izjavio je komesar izložbe, arhitekta Igor Marić.

Izvor: Beta

Default images

Komesar izložbe Igor Marić je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da je taj rad izabran odlukom šestočlanog žirija na konkursu na koji su bila prijavljena 34 različita projekta.

Prema njegovim rečima, izabrani rad predstavlja na upečatljiv način veliki beli sto koji ispunjava paviljon, ostavljajući 1,5 metara slobodnog prostora za prolazak posetilaca.

Marić je objasnio da taj sto postavljen u praznom prostoru simbolično spaja i razdvaja, i to ne fizički, već verbalnom komunikacijom korisnika.

"Taj rad je jednostavan, sadrži u sebi elemente minimalizma koji je kao trend možda prošao, ali je u arhitekturi i drugim umetničkim pravcima prisutan uvek", rekao je Marić.
Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković rekao je da je to ministarstvo poverilo Udruženju arhitekata Srbije da na osnovu javnog poziva odaberu projekat koji će Srbiju predstavljati na Bijenalu u Veneciji.

"Sva rešenja su onoliko važna, ukoliko omogućavaju treću dimenziju, a ovaj projekat na tome insistira, jer vodi računa o mestu onoga koji se kreće i toga po čemu se kreće", rekao je Marković.

On je čestitao svima koji su učestvovali na konkursu, kao i u izboru projekta i izrazio zadovoljstvo zbog načina saradnje i efikasnosti u sprovedenom poslu.

Marković je rekao da se od ovogodišnjeg učešća na Bijenalu u Veneciji očekuje isti uspeh kao i prošle godine, kada je postavka "Svetlost i tama simbola" Raše Todosijevića osvojio Unikredit Venecijansku nagradu.

"Kad krenete dobrim putem, lepo je očekivati da će se nastaviti. Svejedno što je ove godine na red došla arhitektura, očekujemo da nastavimo isti uspeh", rekao je Marković.

Rad "Jedan : Sto" postavile su arhitekte Marija Miković, Olga Lazarević, Marija Strajnić, Nikola Andonov, Aleksandar Ristović, Marko Marović, Milan Dragić, Janko Tadić, Nebojša Stevanović i Miloš Živković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: