Sreda, 16.01.2008.

23:10

Klopka u užem izboru za Oskara

Organizatori dodele Oskara saopštili su u utorak, 15. januara spisak devet filmova koji su ušli u uži izbor za nagradu Američke filmske akademije, za najbolji strani film, a među njima je i srpski film "Klopka" Srdana Golubovića.

Izvor: B92

Default images

Imena pet filmova koji uđu u najuži izbor znaće se 22. januara, kad budu saopštene nominacije, a Oskari treba da budu dodeljeni 24. februara na ceremoniji u Kodak teatru u Holivudu.

Pored "Klopke" u trci za Oskara za najbolji strani film su i austrijski 'The Counterfeiters', brazilski 'The Year My Parents Went on Vacation', kanadski 'Days of Darkness', izraelski 'Beaufort', italijansko ostvarenje 'The Unknown', zatim film 'Mongol' iz Kazahstana, 'Katyn' iz Poljske i ostvarenje '12' ruskog reditelja Nikite Mihalkova, koji je trenutno gost Kustendorf filmskog festivala.

Na konkurs Američke filmske akademije za najbolji dugometražni film van engleskog govornog područja bilo je prijavljeno 63 kandidata. Na konkurs su mogla da se predaju ostvarenja koja su produkciono završena i komercijalno bioskopski prikazana u periodu od 1. oktobra do 2006. do 30. septembra 2007. godine.

Film "Klopka" snimljen je u koprodukciji "Baš Čelika" iz Beograda, "Mediopolisa GMBH" iz Lajpciga i "Uj Budapest Filmstudio" iz Budimpešte, prema scenariju Meline Pota Koljević.

Glavne uloge u filmu tumače Nebojša Glogovac, Nataša Ninković, Anica Dobra, Predrag Miki Manojlović, Marko Đurović, Bogdan Diklić, Vojin Ćetković i Vuk Kostić.

Radnja filma “Klopka” prati običan beogradski mladi bračni par. Mladen i Marija su podstanari kao i mnogi drugi. Radost nalaze u desetogodišnjem sinu Nemanji.

Marija je nastavnica u školi, a Mladen građevinski inženjer u državnoj građevinskoj firmi i veruju da će bolji dani uskoro nastupiti… Njihov svet se ruši kada, posle iznenadnog srčanog napada, otkriju da Nemanja ima retku bolest.

Operacija u stranom medicinskom centru je neophodna. Lekarska intervencija i put koštaju 30.000 evra. Taj novac moraju da pronađu veoma brzo, jer svaki sledeći Nemanjin napad može biti sve opasniji.

Otkrivaju da je to suma novca koju ne mogu da sakupe. Banke odbijaju da im daju zajam, a prijatelji nemaju dovoljno. Mladen i Marija daju oglas u novinama, tražeći novčanu pomoć za operaciju.

Posle nekoliko nedelja razočaranja, jer novca na računu nema - misteriozni čovek se javlja na oglas.

On Mladenu daje suludu ponudu – daće mu ceo iznos, ali zauzvrat Mladen mora da ubije izvesnog biznismena kriminalnog profila.

Film “Klopka” premijerno je prikazan na festivalu u Berlinu, a dobitnik je nagrada na brojnim domaćim i stranim festivalima. “Klopka” je otvorila i Fest 07.

Producentska kuća "Baš Čelik" prošle godine je dobila ponudu za otkup prava za snimanje američke verzije ovog filma a pregovori su još uvek u toku.

Golubović: Iznenađen sam nominacijom za Oskara

Reditelj Srdan Golubović izjavio je 16. januara Tanjugu da je veoma srećan i iznenađen što je njegov film "Klopka" uvršten u uži izbor od devet ostvarenja koja konkurišu za američku nagradu "Oskar" za najbolji film van engleskog govornog područja.

"Nisam očekivao tako visok plasman. To je ogroman uspeh za mene i za naš film, posebno što se našao u društvu sa ostvarenjima takvih autora kao što su Nikita Mihalkov i Denis Arkan", rekao je Golubović.

On je primetio da u uži izbor nisu ušli neki od filmova koji su do sada smatrani za favorite (iz Nemačke i Rumunije).

"Nisam siguran da imamo šanse da 'Klopka' uđe i u najuži izbor od pet nominovanih filmova, što se proglašava iduće sedmice. Međutim, sa 'Oskarom' uvek ima nekih iznenađenja, tako da se nećemo predavati unapred", rekao je Golubović.

On je istakao da već i izbor među devet filmova puno znači za dalji plasman "Klopke" u svetu, za redovnu bioskopsku distribuciju u Americi i drugim zemljama.

"Za mene, kao relativno nepoznatog reditelja u okvirima svetskog filma, ovo je važan trenutak i otvara mi nove mogućnosti za rad", izjavio je Golubović.

Promociju "Klopke" finansijski je pomoglo Ministarstvo kulture Srbije. "Bez te podrške ne bismo mogli. Imali smo skroman, ali pristojan nastup u holivudskim časopisima", dodao je Golubović.

Ko će osvojiti Oskara ove godine?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

20 h

Podeli: