Petak, 21.08.2015.

16:12

Drama na ničijoj zemlji, tako blizu, a tako daleko

Nakon uvođenja vanredne situacije na jugu i severu Makedonije i dalje oko 2.500 izbeglica stoji na granici te zemlje s Grčkom.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Makedonske snage bezbednosti ne dozvoljavaju izbeglicama s Bliskog istoka da mimo zvaničnog graničnog prelaza uđu na teritoriju Đevđelije.

U poslednjih nedelju dana kroz Đevđeliju je prošlo više od 10.000 bliskoistočnih izbeglica.

Specijalne jedinice policije i bodljikava žica za sada su nepremostiva prepreka za većinu izbeglica koji stoje na ničijoj zemlji između Grčke i Makedonije.

U stroju ispred žice je i više od stotinu dece, a čim neko pokuša da samo jednom nogom kroči u Makedoniju, specijalci odmah reaguju.

Oni koji tokom noći uspeju da zaobiđu specijalne jedinice vrlo brzo budu uhvaćeni. Sve njih pripadnici policije sprovode do kamiona, a onda ih pored granične linije ponovo vraćaju na ničiju zemlju.

"Ne volim policiju, ne volim ovu zemlju. Oni su teroristi... Ima trudnih žena, a oni drže pištolje. Makedonija nam donosi zlo", kaže jedan od izbeglica.

U poslednjih nedelju dana među izbeglicama je sve više trudnica, dece i bolesnih. U bolnici u Đevđeliji samo na odeljenju ginekologije dnevno zbrinu oko 15 trudnica.

Iako policija sprečavaizbeglice da uđu u Makedoniju, nedaleko od železničke stanice volonteri Crvenog krsta i UNHCR ubrzano grade omanji prihvatni centar.

Uprkos prvobitnoj nameri da izbeglice vrate u Grčku, makedonske vlasti su donele odluku da im omoguće da sa stanice u Đevđeliji vozom krenu ka Srbiji.

Najmanje 10 izbeglica povređeno je danas kada je hiljadu njih pokušalo da probije blokadu makedonske policije na grčko-makedonskoj granici.

U tom naletu i gužvi mnoge od izbeglica su se onesvestili, javio je Rojters navodeći izjave očevidaca.

Čuli su se vrisci, a medicinski radnici su pomagali onima koji su se onesvestili ili zadobili povrede.

Do gužve je došlo nakon što je policija danas dozvolila da nekoliko stotina najugroženijih izbeglica uđe u Makedoniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

22 h

Podeli: